Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Αιολικά στην Άνδρο : Σαρωτικές εξελίξεις ...

 ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΙΟΛΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΙΣΧΥΟΣ 320 MW ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανακοίνωσε προ λίγων ημερών την αδειοδότηση ακόμη 320 ΜW αιολικών σταθμών στην Άνδρο, εκτός από τους τρεις στο Κόρθι και τον έναν στο Μακροτάνταλο, ανεβάζοντας το σύνολο κοντά σε 400 MW (βλ. δημοσίευμα εδώ).
Πρόκειται για 120 MW από τη ΔΕΗ ανανεώσιμες με συμμετοχή ξένου επιχειρηματία (που έχει σπίτι στην Άνδρο), στην περιοχή του Κάβο Ντόρο και 170 ΜW από τον όμιλο Κοπελούζου στον ορεινό όγκο του Πετάλου, εντός περιοχής NATURA.
Όσο οι εξελίξεις επιταχύνονται το χάσμα της πληροφόρησης διευρύνεται και δυστυχώς οι προβλέψεις μας για μετατροπή της Άνδρου σε αιολική βιομηχανία επιβεβαιώνονται. Η τοπική κοινωνία παραμένει στο σκοτάδι ενώ μαθαίνουμε για προ λίγων ημερών συναντήσεις επιχειρηματιών των επικείμενων αυτών αιολικών σταθμών και πολιτικών (ευρωβουλευτής με σπίτι στην Άνδρο) με τους Δημάρχους του νησιού στο Γαύριο.
Για να δώσουμε μια ένδειξη της κλίμακας παραθέτουμε μερικά μεγέθη:
--Οι ανάγκες της Άνδρου είναι περίπου 15 MW
--Το υπάρχον αιολικό του Καλιβαρίου αποτελείται από 9 ανεμογεννήτριες 0.225 MW η καθεμία. Αυτό είναι λίγο περισσότερο από το ένα δέκατο του μεγέθους των εκατοντάδων μηχανών 2 MW εκάστη που προτείνονται. Στο σύνολό του αυτό που προγραμματίζεται είναι 200 φορές μεγαλύτερο.
--Τα φαραωνικά αυτά έργα απαιτούν εκατοντάδες χιλιόμετρα καλωδίων και δρόμους τεραστίου πλάτους και ακόμη δύο έργα διασύνδεσης με τους αντίστοιχους υποσταθμούς, απαιτώντας χιλιάδες στρέμματα και απαξιώνοντας δεκάδες χιλιάδες.
--Χωροταξική μελέτη δεν υπάρχει.

- Είναι αυτή η χωροθέτηση με «λογικούς όρους» και «επιστημονικά καθορισμένα όρια» που εννοεί ο κ Καλιβρούσης των Οικολόγων Πρασίνων στον αντίλογό του (βλ. εδώ) ;
- Πότε κρίνουν σκόπιμο οι Δήμαρχοι της Άνδρου να ενημερώσουν τους κατοίκους της Άνδρου για το τεράστιο αυτό ζήτημα που αναμένεται να αλλοιώσει ανεπανόρθωτα τη φυσιογνωμία του νησιού ;

Αλέξανδρος Μαβής, Εκπρόσωπος του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου

Φωτογραφία : χάρτης αιτήσεων αιολικών στην Άνδρο, πηγή : Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με πράσινο αποτυπώνονται οι προτεινόμενοι αιολικοί σταθμοί

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά, ονόματα γράψτε και όχι σταυρόλεξα λ.χ. "Ευρωβουλευτής με σπίτι στην Άνδρο". Άλλωστε εάν γράψτε στο στυλ "άκουσα" ή "σύμφωνα με πληροφορίες" δεν μπορεί κανείς να σας κατηγορήσει βάσιμα. Στην πονηρία απαντάμε κι εμείς με πονηριά. Για να ξέρει δηλαδή ο κόσμος ποιοί είναι αυτοί οι σημερινοί υποψήφιοι που προεκλογικά κάνουν τέτοιες χρήσιμες συναντήσεις και να τους ευχαριστήσομε ανάλογα.

Ανώνυμος είπε...

Σωστοοος..........

καψοραχη είπε...

συμφωνω.... ονοματα!!!!!