Μικρό φυτό που φυτρώνει σε παραθαλάσσια και αμμουδερά μέρη. Τα φύλλα του έχουν ασπροπράσινο χρώμα, είναι λεία, επιμήκη και σαρκώδη. Τα άνθη του βγαίνουν το καλοκαίρι και είναι κίτρινα. Ο βλαστός και τα φύλλα του όταν τα τρίψει κανείς αναδίδουν μια ευχάριστη μυρωδιά. Στη Άνδρο φυτρώνει σε όλες τις βραχώδεις παραθαλάσσιες περιοχές ακόμα και πάνω στο ενετικό κάστρο και στη περιοχή της Πλακούρας Οι σπόροι του φυτού είναι ίδιοι με αυτούς του κριθαριού, γι' αυτό οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν «κρίθμον». Τα φύλλα του έχουν «θερμή» και πλούσια αρωματική γεύση και γίνονται θαυμάσιο τουρσί σε δυνατή άρμη. Σερβίρονται με άφθονο ελαιόλαδο και θεωρούνται ο ιδανικός μεζές για το ούζο ή το τσίπουρο. Το φυτό περιέχει σε σημαντικές ποσότητες αιθέρια έλαια, μεταλλικά άλατα, ιώδιο και βιταμίνες, τα οποία και θεωρούνται συστατικά ορεκτικά, καθαρτικά του αίματος και τονωτικά. Eνας πιο περίτεχνος τρόπος να τα απολαύσετε είναι εκείνος όπου τα κρίταμα ανακατεύονται με βρασμένο ρύζι και ρεβίθια, γαρνίρονται με μαριναρισμένο γαύρο και σερβίρονται ως κρύα σαλάτα. Όλα αυτά σε πολλά παραλιακά μέρη και νησιά αλλά όχι στην Άνδρο που το χρησιμοποιούν μόνο όσοι είναι φερμένοι από άλλα μέρη και το συστήνουν στους ντόπιους
Οι Μαρίες του Μουσείου (Κορρέ και Μπασιμακοπούλου) μαζεύουν κρίταμο στη Πλακούρα
3 σχόλια:
Εν ωρα εργασιας ............
Πολύ κομπλεξικός είναι ο παραπάνω ανώνυμος.........
Σας ευχαριστώ για την ενημέρωση.Είχα εντοπίσει την υπέροχη μυρωδιά του, υποψιαζόμουνα ότι κάτι γίνεται με αυτό το φυτό , αΛλά δε γνώριζα. Ευχαριστώ πολύ ΒΑΓΓΈΛΗ για τις πληροφορίες. Έχω "αμοληθεί στο κάστρο και μαζεύω....
Δημοσίευση σχολίου