Διαφημιστική αφίσα: Καΐρειος Βιβλιοθήκη
Τα βιομηχανικά προϊόντα της Άνδρου το 1926
Εάν εξαιρέσωμεν την Σύρον, η Άνδρος έρχεται μεταξύ των βιομηχανικωτέρων Κυκλάδων
Υπάρχουν 42 αλευρόμυλοι, οι 35 υδροκίνητοι και 7 ανεμοκίνητοι ,είς τούτους συμπεριλαμβάνεται και ο από το 1876 λειτουργών στις Στενιές του κ. Αλ. Εμπειρίκου όστις αλέθει όλον τον προς άλεσιν καρπόν δια τον επισιτισμόν της νήσου.
Δια την ελαιουργία λειτουργούσιν 104 ελαιοπιεστήρια, εξ’ ών τό τού Μ. Αστρά ατμοκίνητον εις χωρίον Λειβάδια
Η κατά γόνιμον δ’έτος ελαιοπαραγωγή υπερβαίνει τό εκατομμύριον οκάδων (1280 τόννοι)
Οι οίνοι της Άνδρου διακρίνονται εις μέλανας και λευκούς καί η κατ’ οίκον παραγωγή τους κυμαίνεται μεταξύ 500.000 και εκατομμυρίου οκάδων (600-1280 τόννοι)
Εν τή νήσω δε παρατηρείται αρκετή παραγωγή εγχωρίων ποτών εξ’ απλής (τσίπουρο) ή διπλής(λαμπίκος) αποστάξεως στεμφύλων ή μούρων παρ’ όλους τους κρατικούς περιορισμούς.
Επίσης δια του λειτουργούντος μακαρονοποιείου του Α. Πολέμη παράγονται περί τας 25.000 οκάδων (32 τόννοι), ζυμαρικών ετησίως και δια του εν αυτώ σαπωνοποιείου περί τας 50.000 οκάδας σάπωνος.
Το ηλεκτρικόν ρεύμα δια τον φωτισμόν της πόλεως, δίδει ειδικόν εργοστάσιον της Ηλεκτρικής Εταιρείας Άνδρου Σπ. Πολέμη και Σία
Τα εκ των επιτοπίως σφαζομένων ζώων δέρματα κατεργάζονται εν τρισί (3) βυρσοδεψίοις, ενός μικρού εν Άνδρω (Θ. Κουτέλη) και δύο εν Γαυρίω (Αφοι Στυλιανού).
Εν τέλει δε τα δύο εν Υψηλού και Αποικίοις κλωστήρια των Αδελφών Χαδούλη ,αποδίδουσι ικανάς ποσότητας νημάτων βάμβακος και μετάξης.
Ταύτα δι’ ολίγων δυνάμεθα να αναφέρωμεν περί της παραγωγής της νήσου Άνδρου,πεποιθότες ότι αύτη, χάρις είς την αοκνίαν των παραγωγών της , δεν θα παύση ακολουθούσα την αλματικήν προς τα πρόσω πορείαν ήν , εν συγκρίσει με την πρό δεκαετίας παραγωγήν εν γενικαίς γραμμαίς μετά μεγάλης χαράς παρατηρούμεν.
Έν Αποικίοις Άνδρου 17 Αυγούστου1925
Διον. Ε. Μουστάκας
Χρήσιμοι πληροφορίαι
Ανδριακόν Ημερολόγιον 1926 της Ενώσεως Ανδρίων έν Αθήναις
5 σχόλια:
Απλα...καταπληκτικο!
μπραβο Βαγγελη μου! οντως η... αλλη Ανδρος!
polu wraia!!!twra prepei na deixeis,pws katantise i famprika stis stenies omws...
Για μένα το θέμα είναι αλλού φίλε Βαγγέλη. Πώς ένας τόπος ευλογημένος με όλα τα καλά , με γεωργία , βιοτεχνία και ναυτιλία ακμάζουσα , μαράζωσε και το χει ρίξει στο rooms to let...και όχι μόνο η Άνδρος. Ο τόπος μας , η επαρχία μας ρημάχτηκε και κανείς ποτέ δεν ανέλαβε πρωτοβουλίες , για να το προλάβει αυτό. Με αυτή την λογική , δεν θέλω να νοσταλγώ , αλλά να δουλέψω για ένα καλύτερο μέλλον
exeis dikio sgouro!etsi prepei!!!
Πολύ μεγάλο θέμα αυτό. Παλιά η Άνδρος εξήγαγε προϊόντα, τώρα δεν παράγει σχεδόν τίποτα και όλα τα εισάγει. Το ίδιο και η Ελλάδα, με το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας να είναι αρνητικό και το έλλειμμα (του εμπορικού ισοζυγίου) έχει τάσεις αυξητικές χρόνο με το χρόνο. Άρα η Ελλάδα γίνεται ολοένα και πιο φτωχή.
Και επειδή ο κλέφτης και ο ψεύτης το πρώτο χρόνο χαίρεται και η αλήθεια θα φανεί όσο και αν τη κρύβουμε, επειδή είμαστε στο ευρώ και δεν μπορούμε πια να τυπώνουμε χρήματα, επειδή οι Έλληνες απαξιώνουμε τις εργατικές δουλειές και τις κάνουν οι αλλοδαποί (οι οποίοι προτιμώνται πια από τους εργοδότες έναντι των Ελλήνων), επειδή όλες οι κυβερνήσεις μας, έκαναν και κάνουν φιλελεύθερη πολιτική (άσχετα αν δε το παραδέχονται γιατί έχει πολιτικό κόστος) με το πλούσιο να γίνεται πλουσιότερος και ο φτωχός φτωχότερος, το μέλλον μας διαγράφεται πολύ δυσοίωνο.
Νίκος
Δημοσίευση σχολίου