Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Η Μονή του Παντοκράτορα στiς Γίδες


Η μονή του Παντοκράτορα (Σωτήρος): ιδρύθηκε πιθανώς το 1596 από τον Ανδριώτη μοναχό Μάξιμο Μαγνέντιο, στη θέση Καμάρι κοντά στο χωριό Γίδες. Από το 1634 έπαψε να υφίσταται και προσαρτήθηκε στη μονή της Αγίας. Το καθολικό της σώζεται μέχρι σήμερα σε κακή όμως κατάσταση.







Φωτογραφίες: Φωτο Άνδρος

5 σχόλια:

Γιώργος Σπέης είπε...

Προτείνω να παρουσιάζετε ένα μνημείο της Άνδρου κάθε 15 ημέρες. Σαν μνημείο ορίζεται ότι είναι φυσικό ή ανθρωπογενές που καθορίζει τον χώρο. Εκεί θα μπορεί να κατατίθενται πληροφορίες, προτάσεις αλλά και να γίνεται ενημέρωση του κοινού. Επίσης να μπορεί το κοινό να προτείνει μνημεία που θα πρέπει να παρουσιαστούν γνωστά ή άγνωστα στους πολλούς.

καψοραχη είπε...

αχ κε Σπεη μου....να ξερατε ποσα υπαρχουν στο νησι ανεκμεταλευτα...νερομυλοι..τοποθεσιες μαγευτικες...
το ξερετε εσεις οτι στην Ανδρο βρισκεται ενας απο τους μεγαλυτερους νερομυλους στα Βαλκανια? με 40 μετρα διαμετρο(ακτινα)? κι ομως..εγω μεγαλωσα στο νησι και το ανακαλυψα εδω στην Αθηνα σε βιβλιο και πηγα και τον ειδα εκπληκτη διοτι ειναι και πολυ ευκολη η προσβαση(λιγα μονο μετρα απο αφαλτο!)
κι ομως.......

Γιώργος Σπέης είπε...

αν εννοείτε τη φάμπρικα, η διάμετρος είναι 8 μέτρα και όντως είναι μάλλον η μεγαλύτερη φτερωτή στο Αιγαίο. Αλλά κάντε μια βόλτα στο Ζαχαριά να δείτε το μεγαλύτερο μελισσόσπιτο (ντουλάπι) στην Ελλάδα και μια άλωνα με γκάρδι. Πηγαίνετε στα Καλάμια στο Κόρθι να δείτε το τσουκαλαριό που μοιάζει με μυκηναϊκό πρόπυλο. Μάθετε για τον ταβλόμυλο και τόσα άλλα. Καιρός είναι η Άνδρος να πιστέψει ότι έχει σημαντικό πολιτισμό που προβάλλοντάς τον μπορεί να έχει τουρισμό ποιότητας και καλό εισόδημα!

καψοραχη είπε...

ναι...εμπλεξα τα μετρα,για την φαμπρικα λεω...και ντροπη μου τα αλλα που λετε δεν τα ξερω...το Πασχα θα παω να τα δω και αυτα....οσο για την τελευταια σας ευχη...χλωμο το κοβω...μακαρι!
χαιρομαι που η πατριδουλα μου εχει τετοιους φιλους...μακαρι να την αγαπουσαμε και οι Ανδριωτες το ιδιο...να ειστε καλα!

Δημήτρης Σπυρόπουλος είπε...

Ενα μπράβο κ. Σπέη για την ανάδειξη της ομορφιάς της Ανδρου μας.
Πάντα τέτοια!!!