Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Και αυτά που δεν φαίνονται...


Η Πέρλα γεμάτη πίσσες και λάδια μετά από βουτιές και παιχνίδια στο Παραπόρτι

Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Η πραγματικότητα που μας δυσφημίζει...

ΠΑΡΑΤΙΘΕΤΑΙ ΑΥΤΟΥΣΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ in.gr και συγκεκριμένα τις δημοσιεύσεις της ενότητας ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ- Τετ 22/4/2009 11:52 πμ. (το ακριβές link είναι το ακόλουθο : http://www.in.gr/Reviews/imagegallery.asp?lngReviewID=1667&lngChapterID=70039&lngItemID=82498)

"Σκουπιδότοπος η Ανδρος;

Σκουπιδότοπος η Ελλάδα; Στείλτε μας τη γνώμη σας

"Το Σαββατοκύριακο επισκέφτηκα την όμορφη Ανδρο και πήγα μια βόλτα με την παρέα μου στο μονοπάτι που οδηγεί στην Πυθάρα και τους όμορφους καταρράκτες.

"Να πάτε, αλλά θέλει λίγο προσοχή" μας είπε ένας κύριος που μόλις είχε επιστρέψει από τους καταρράκτες. Ακολουθήσαμε το μονοπάτι και είδαμε όλες τις ωραίες εικόνες που θα δείτε στις επισυναπτόμενες φωτογραφίες. Προφανώς άλλαξαν τους σωλήνες που περνούσαν παράλληλα με το μονοπάτι, έβαλαν νέους και τους παλιούς σκουριασμένους απλά τους έβαλαν στο πλάι του μονοπατιού ενώ σε μερικά σημεία ήταν και στη μέση του μονοπατιού.



Δεν ξέρω εάν οι άνθρωποι που τους έβαλαν εκεί σκέφτηκαν ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο αυτό που έκαναν. Δεν ξέρω εάν τους πέρασε από το μυαλό ότι κάποιος θα μπορούσε να σκοντάψει, να πέσει, να χτυπήσει ή ακόμα και κάτι πολύ χειρότερο, μιας και σε πολλά σημεία ήταν και σκουριασμένοι οι σωλήνες και όλοι γνωρίζουμε τους κινδύνους που έχει ένα σκουριασμένο αντικείμενο.
Επίσης σε ένα σημείο του μονοπατιού όπως θα δείτε στις φωτογραφίες το έδαφος έχει υποχωρήσει με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα τεράστιο κενό κάτω από το μονοπάτι.

"Απογοητεύτηκα για άλλη μια φορά, όπως και θα απογοητεύονται όλοι όσοι πάνε να δούνε τους όμορφους καταρράκτες και αντικρύζουν αυτές τις εικόνες.

Ελπίζω να μαζέψουν σύντομα όλους αυτούς τους πεταμένους και σκουριασμένους σωλήνες πριν γίνει κάποιο ατύχημα που για άλλη μια φορά θα γίνει το κίνητρο για να διορθωθεί κάτι..

Οι 2 φωτογραφίες με τα πολλά σκουπίδια είναι στην Χώρα της Άνδρου, μπροστά ακριβώς από το παλιό Ξενία και από την Ταβέρνα "Ο Νόνας". Γιατί τόσα σκουπίδια;





Δεν ξέρω εάν θα γίνει κάτι μετά από αυτό το email αλλά επειδή μου αρέσει να είμαι αισιόδοξη, το ελπίζω..
Με εκτίμηση." Αλέξια Μ.

Τα σχόλια δικά σας...

Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Πρόσκληση

Πέμπτη, 21 Μαΐου 2009 18:00
IANOS Σταδίου 24
Παρουσίαση βιβλίουΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΑΪΡΗΣH Καΐρειος Βιβλιοθήκη και οι εκδόσεις ΕΥΡΑΣΙΑ, με αφορμή την κυκλοφορία
των φιλοσοφικών έργων του ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΚΑΪΡΗ, «ΓΝΩΣΤΙΚΗ- ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ»,
διοργανώνουν ανοιχτή συζήτηση στην οποία θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθοι:
ΕΙΡΗΝΗ- ΕΥΑΝΘΙΑ ΚΑΪΡΗ, Καΐρειος Βιβλιοθήκη
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟΥ, ιστορικός
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΥΡΚΟΣ, καθ. Φιλοσοφίας
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΡΟΝΗΣ, καθ. Φιλοσοφίας
ΝΙΚΗΤΑΣ ΣΙΝΙΟΣΟΓΛΟΥ, δρ. Φιλοσοφιας, επιστ. επιμελητής της έκδοσης
Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ι.Φ. Κωστόπουλου

Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Άλλος για περπάτημα!



Ο χειμώνας πέρασε, η μέρα μεγάλωσε και όλο και περισσότερες γυναίκες τις ώρες της κοινής ησυχίας, όταν τα άλλα μέλη της οικογένειας στο σπίτι διαβάζουν ή ξεκουράζονται, βγαίνουν στο δρόμο για περπάτημα. Θα τις δεις στο λιβαδιανό δρόμο, στο ποτάμι αλλά και ακόμα πιο μακριά, στα Λάμυρα, τις Στενιές, τα Υψηλού. Μόνες ή παρέες παρέες, άλλες περπατώντας με γρήγορο ρυθμό, άλλες χαλαρά και κουβεντιάζοντας. Το βέβαιο είναι ότι όλες δείχνουν ότι το απολαμβάνουν, ότι κάνουν κάτι πολύ σπουδαίο για τον εαυτό τους. Και είναι ακριβώς έτσι. Το περπάτημα είναι ο καλύτερος τρόπος για να χάσεις βάρος, να αποφύγεις ασθένειες αλλά και να βελτιώσεις τη διανοητική σου ικανότητα. Ναι, έτσι ακριβώς. Τριάντα λεπτά την ημέρα αρκούν για να έχουμε καλύτερη υγεία, για να δυναμώσουμε το σώμα μας και το πνεύμα μας…
Έψαξα λοιπόν και βρήκα μερικές χρήσιμες συμβουλές για τον τρόπο που πρέπει να περπατάμε και σας τις καταθέτω.
Κρατήστε όρθιο το κορμί σας έχοντας τα χέρια στο πλάι και ρουφήξτε την κοιλιά σας, έτσι ώστε να δουλεύουν οι βασικοί μύες.
Εστιάστε την προσοχή σας 5-6 μέτρα μπροστά και διατηρήστε χαλαρούς τους ώμους σας. Λυγίστε τους αγκώνες γύρω στις 90 μοίρες και να έχετε τα χέρια σας ελαφρώς χαλαρωμένα.
Δεν πρέπει να έχετε σφιγμένες τις γροθιές σας. Πατώντας πρώτα τη φτέρνα, κάντε ένα βήμα μπροστά με το δεξί πόδι και κινήστε τα χέρια σας προς την αντίθετη κατεύθυνση (για παράδειγμα, όταν το αριστερό σας χέρι κινείται προς τα μπροστά, το δεξί σας πόδι να κινείται προς τα πίσω).
Μεταφέρετε το βάρος σας μέσω της φτέρνας στο δεξί πόδι.
Αυτά για να έχει το περπάτημα καλύτερα αποτελέσματα. Όπως και να ’χει όμως, ότι όλο και περισσότερες γυναίκες βρίσκουν χρόνο για να ασκηθούν και συγχρόνως ( όσο κι αν ακούγεται παράδοξο) να ξεκουραστούν και βέβαια να γνωρίσουν τα μονοπάτια του νησιού μας και τις ομορφιές της φύσης είναι από μόνο του σπουδαίο. Πραγματικά!
Μαρία Λαμπριάδου, εκπαιδευτικός

Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Σαν σήμερα

Στις 24 Απριλίου του 1941, ένα σμήνος από γερμανικά βομβαρδιστικά εμφανίστηκε από τα Γεράνια όρη και βομβάρδισε κοντά στην ακτή του Λουτρακίου το «Άνδρος», ένα παλιό επιβατηγό ατμόπλοιο των Εμπειρίκων που είχε επιταχθεί και μετατραπεί σε πλωτό νοσοκομειακό και παρά το γεγονός ότι έφερε ευδιάκριτα τα χαρακτηριστικά του νοσοκομειακού (βαμμένο με λευκό χρώμα και με ευδιάκριτους κόκκινους σταυρούς, τόσο στα πλευρά όσο και στο κατάστρωμά του). Το αποτέλεσμα του βομβαρδισμού υπήρξε τραγικό. Τουλάχιστον τρία μέλη του πληρώματος, αλλά και δύο από τους νοσηλευτές που εκείνη την ώρα φρόντιζαν τους τραυματίες έχασαν τη ζωή τους, ενώ το «Aνδρος» βυθίστηκε κοντά στην ακτήΠερισσότερα:http://wreckofandros.wordpress.com/
Φωτογραφία ναυαγίου:Γιάννης Δημαρέσης(http://netlab.teiath.gr/art3/)

Σάββατο 18 Απριλίου 2009

Η ζωή εν τάφω

Στον Άγιο Γεώργιο στο Άνω Κόρθι

Στη Παναγία στην Άρνη
Και ο επιτάφιος στολισμένος με σπιτικά λουλούδια !

Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Η ταινία που προβάλουμε τη Δευτέρα του Πάσχα -"Ο Χριστός ξανασταυρώνεται"


Ο Julles Dassin και η Μελίνα Μερκούρη, διηγούνται σε εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού στην ΕΤ1, ιστορίες από τα γυρίσματα της ταινίας, στο χωριό Κριτσά Κρήτης...


Στην ταινία, συμμετείχαν 1500 κομπάρσοι, κάτοικοι του χωριού. "Όπου γύρισες film, κτίστηκε ξενοδοχείο...", λέει ο Δήμαρχος Κριτσάς στο Julles Dassin, μετά από χρόνια...





Στολισμός Επιταφίων

Στη Κοίμηση της Θεοτόκου στη Χώρα



Στον Άγιο Ταξιάρχη στα Υψηλού

Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Για αδράμια


Τα δράμια ή βεργιά ή οβριές ή αβρονιές μοιάζουν λίγο με τα άγρια σπαράγγια, αλλά είναι πιο λεπτά, ανοιχτοπράσινα και έχουν πικρή γεύση. Τα βρίσκεις σε ακαλλιέργητα σκιερά μέρη, μπλεγμένα πάνω σε θάμνους και με τις τρυφερές μύτες των βλαστών να εξέχουν. Από τις αρχές της άνοιξης και για ένα μήνα περίπου κάνουν την εμφάνισή τους και το μάζεμά τους απαιτεί συνήθως αρκετό περπάτημα, σκύψιμο και καλό μάτι .
Με τον Γιάννη τον Στρατή, γνώστη της περιοχής, πήγαμε πάνω από τα Λειβάδια και περπατήσαμε με κατεύθυνση το μοναστήρι της Παναχράντου στις Κρεμαστές ,μετά στα Φράγκικα και στη Τρανή Χαμολάκα. Μαζέψαμε από μια τσάντα και το βράδυ τα φάγαμε βραστά , δεν αφήσαμε ούτε το ζουμί τους,κάνει λένε πολύ καλό.

Η πηγή του Μεγαρέα & Η σπηλιά της Όρσας

Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Το λουλούδι της Μεγάλης Εβδομάδας





Σαλκίμι είναι η μικρασιάτικη επωνυμία του φυτού γλυσίνα. Ένα ταχύτατα αναπτυσσόμενο αναρριχητικό φυτό με καρπούς σαν σταφύλι. Οι Έλληνες της Ανατολής, τους χρησιμοποιούσαν σαν βραστικό για τον βήχα και το κρυολόγημα.

Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Πολύχρονος!

Με ένα κερί σε μία τούρτα από λουκούμια γιόρτασε τα 75στά γενέθλιά του ο Ευδόκιμος παρέα με τους μαθητές της Δ΄και Ε΄ τάξης του δημοτικού σχολείου Χώρας και τις δασκάλες τους που ανέβηκαν στο μοναστήρι και κατέβηκαν με τα πόδια στα πλαίσια της μελέτης των μοναστηριών της Άνδρου
Φωτογραφίες:Ιουλία Πέττα ,Μαρία Λαμπριάδου

Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Κριστίν Σκοτ Τόμας

«And the winner is…» είπε ο Ιταλός ηθοποιός Στέφανο Ακόρσι κι έδωσε το φάκελο στη Δανέζα συμπαρουσιάστριά του!
Κι η συμπαρουσιάστρια άνοιξε το φάκελο και παιάνισε το όνομα της νικήτριας: Κριστίν Σκοτ Τόμας! Και ονομάτισε και τον τίτλο της ταινίας στην οποία είχε διακριθεί η πρωταγωνίστρια: «Il y a longtemps que je t’ aime» (σ.σ. ελλ. τίτλος «Απλά, σ’ αγαπώ» που προβάλλουμε τούτη την εβδομάδα στη Άνδρο). Αυτά έγιναν φέτος στην Κοπεγχάγη, στην απονομή των ετήσιων βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, όπου ήταν συγκεντρωμένη η αφρόκρεμα της ευρωπαϊκής κινηματογραφίας .
Κι εκείνη τη στιγμή δικαιωνόταν η επιλογή μιας ζωής, αν και η νικήτρια δεν ήταν παρούσα για να το γευθεί τη στιγμή που συνέβαινε. Η Κριστίν Σκοτ Τόμας βρισκόταν στη Νέα Υόρκη στο Walter Kerr Theatre, όπου παίζει Τσέχοφ και συγκεκριμένα την Αρκάντινα στο καινούργιο ανέβασμα του «Γλάρου», για το οποίο της έχουν γράψει επαινετικότατες κριτικές.Η βράβευση ήταν μια δικαίωση που δεν έχει όμως να κάνει μόνο με την καλλιτεχνική της υπόσταση, τώρα που βρίσκεται στην ωριμότητά της, στα 48 της χρόνια, σε μια ηλικία όπου οι γυναίκες στο Χόλιγουντ, σε αντίθεση με την Ευρώπη, παροπλίζονται και που σε αυτή την ηλικία η Κριστίν Σκοτ Τόμας αναγνωρίστηκε για την ερμηνεία της, αλλά και με την επιλογή ζωής πριν από περίπου 30 χρόνια. Τότε, που στα 19 της ξεκίνησε από το Λονδίνο να πάει για σπουδές στο Παρίσι, έμεινε και δεν ξανάφυγε. Ούτε κι όταν χώρισε τελικά από τον Γάλλο σύζυγό της, το μαιευτήρα Φρανσουά Ολιβιέν, με τον οποίο έμεινε παντρεμένη από το 1987 ως το 2005 κι από το γάμο αυτό απέκτησε τρία παιδιά. Παρά την επιλογή του Παρισιού ως λιμανιού ζωής, δεν έκλεισε την πόρτα στη φυσική της πατρίδα κι από εκεί της ήρθαν οι πρώτοι ρόλοι. Το «Τέσσερις γάμοι και μια κηδεία» και «Ο Αγγλος ασθενής» ήταν οι δύο ρόλοι που την εκτόξευσαν κι ήταν αγγλόφωνοι. Το λέει κι η ίδια, πως περισσότερο αισθάνεται Γαλλίδα παρά Αγγλίδα και πως τα γαλλικά, που τα μιλάει περίφημα, τα προτιμά από τα αγγλικά, τα βρίσκει πιο «αέρινα».
(Από τον Ελευθ. Τύπο)
ΣΑΒΒΑΤΟ 11 & ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 8:45 μμ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑΣ

Πρόγραμμα ενημέρωσης


Κινητή μονάδα ενημέρωσης του Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων βρίσκεται στην Άνδρο από την Τετάρτη μέχρι και την Κυριακή και εφαρμόζει πρόγραμμα ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ηπατίτιδες, HIV/AIDS, και λοιπά λοιμώδη νοσήματα).
Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει ενημερωτικές ομιλίες σε σχολεία ,στο γήπεδo και σε κεντρικά σημεία του νησιού από το 13μελές επιστημονικό προσωπικό του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. αποτελούμενο από ιατρούς νοσηλευτές, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Φωτεινές επιγραφές


Η Παναγιά μαζί του αλλά μιά ζωή αναβλητικός και ο φωτογράφος ,χρόνια το έβλεπε και συμφωνούσε αλλά δεν τ' αποφάσιζε ,τελικά την ξήλωσε.Το κακό είναι ότι υπάρχουν κ' άλλες στην Αγορά