Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Θεατρικός Όμιλος Άνδρου

Το Φιντανάκι
είναι ένα έργο που έγραψε ο Παντελής Χόρν το 1921 και χαρακτηρίζεται από την ακριβή περιγραφή και δραματοποίηση των χαρακτήρων σε μία αθηναϊκή πλακιώτικη αυλή του τότε. Οι "τύποι" της εποχής, η μεσίτρα,το κουτσαβάκι,ο παραλής,ο "νοικοκύρης" μπλέκονται με επιτηδειότητα στη ζωή του κυρ Αντώνη και της Τούλας. Η κυρ Αντώνενα σιγοντάρει κι όλοι μαζί, ο καθένας με τον τρόπο του, κατορθώνουννα κάνουν το Φιντανάκι της ζωής φιντάνι της πορνείας.
Μια ηθογραφία της εποχής εκείνης με τους καυγάδες,τις παρεξηγήσεις και τα μαχαιρώματα.Ρεαλιστικά μα όχι γραφικά, με πολύ χρώμα και ζωντάνια, η αγνότητα προσπαθεί να κρατήσει έξω από τους τοίχους της αυλής την ατιμία που κρυμμένη πίσω από τη μάσκα της ανάγκης και με σύμμαχο την ανέχεια διαβρώνει την ηθική.
Η λύση του δράματος δεν αφήνει καμιά ελπίδα για επανόρθωση διαμηνύοντας τα επερχόμενα
Γραμένο ένα αιώνα πρίν,το έργο θα έλεγε κανείς πως είναι μακριά μας,καθαρά ιστορικό και πιθανά νοσταλγικό για αρκετούς από μας.Κι' όμως δεν είναι.
Βρίσκεται πολύ κοντά μας ,στην εποχή μας όπου ο καθημερινός βομβαρδισμός των προκλήσεων επιχειρεί να αλλοιώσει τα "θέλω" μας ,η κατάχρηση έχει γίνει καθημερινότητα και η εκπόρνευση των ηθών συνήθεια.
Η πραγματική διαφορά βρίσκεται στην αιτία που μας οδηγεί στη κατάχρηση. Σήμερα είναι η απληστία και ο αμοραλισμός ενώ τότε ήταν η ανέχεια και η ανάγκη διαφύλλαξης της τιμής ,αξία που χωρίς ίχνος μελό λαμβάνει και σήμερα ο θεατής από το Φιντανάκι
Διανομή:
Αντώνης........Τικόπουλος Γιώργος
Φρόσω............Ασυνάνογλου Άννα
Τούλα................Κολυδά Άννα
Κυρά Κατίνα......Κρουέζα Αγγελική
Εύα..............Ραϊση Φραγκούλα
Γιάγκος.........Γαρύφαλλος Κώστας
Θείος .......Χατζηθεοδώρου Ανέστης
Γιαβρούσης....Παντζόπουλος Νίκος
Δ.Υπάλληλος.Καραπιπέρης Λεονάρδος
και ο μικρός ....Μπάλας Μιχάλης


Σκηνικά: Θεόδωρος Μπαφαλούκος
Κοστούμια: Ευγενία Μπαφαλούκου
Σκηνοθεσία:Θεόδωρος Μπαφαλούκος

Παραστάσεις :
Παρασκευή 12/6,
Κυριακή 14/6,
Δευτέρα 15/6
Τετάρτη 17/6
Παρασκευή 19/6

Ώρα:20:30 Προπώληση εισιτηρίων :Γαρύφαλλος Κώστας (Πρατήριο φούρνου κεντρικής αγοράς)
τηλ. 22820-24400

Δεν υπάρχουν σχόλια: