Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Όμως...
Greenpeace: 5 Ιουνίου -Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Αλήθεια... γιατί γιορτάζουμε;
Μία σειρά από αρνητικές διακρίσεις σε θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα συνεχίζει να είναι τελευταία στην προστασία του περιβάλλοντος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία όταν αναδεικνύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα ενόψει Ευρωεκλογών. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θυμίζουμε μερικά από τα πιο πρόσφατα περιβαλλοντικά «επιτεύγματα» της ελληνικής κυβέρνησης.
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα παραμένει ουραγός στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παρά τις θετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, η Ελλάδα συνεχίζει να μη σημειώνει ουσιαστική πρόοδο στον εν λόγω τομέα. Θυμίζουμε ότι ακόμα περιμένουμε την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα φωτοβολταϊκά από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Μπορεί το ΥΠΕΧΩΔΕ να προσπαθεί να μας πείσει ότι η Ελλάδα είναι συνεπής απέναντι στις υποχρεώσεις του Πρωτοκόλλου του Κιότο, όμως τα πιο πρόσφατα ευρωπαϊκά στοιχεία δείχνουν ακριβώς ότι η Ελλάδα ήδη το 2007 είχε αυξήσει τις εκπομπές της κατά 23,2% (σε σχέση με το έτος βάσης 1990). Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνει τις εκπομπές της επιτείνοντας το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών.
Εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα
Κατά παράβαση της Κοινοτικής Οδηγίας 91/2002, η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει εφαρμόσει τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων (ως όφειλε από το 2006). Ήδη η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο[3]. Πέραν της τυπικής σημασίας, η εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα είναι βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών δεδομένου ότι ο κτιριακός τομέας στην Ελλάδα ευθύνεται για το 40% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη αναθεωρεί τη συγκεκριμένη Οδηγία, θέτοντας υψηλότερους στόχους, τη στιγμή που η χώρα μας ακόμα δεν την έχει εφαρμόσει.
Ευρωπαϊκή Οδηγία περί «Περιβαλλοντικής Ευθύνης»
Η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αφού απέτυχε να ενσωματώσει εντός προθεσμίας την Οδηγία 2004/35 σχετικά με την περιβαλλοντική ευθύνη, η οποία θεσμοθετεί την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».
Προστασία θαλάσσιων οικοσυστημάτων
Κατά παράβαση της Οδηγίας για τους Οικοτόπους (ΕΚ/92/43) η οποία χαρακτηρίζει τα υποθαλάσσια λιβάδια της Ποσειδωνίας ως οικότοπο προτεραιότητας και προϋποθέτει την προστασία τους μέσα από τον καθορισμό ειδικών περιοχών προστασίας, η Ελλάδα δεν έχει χαρτογραφήσει επαρκώς τα λιβάδια της Ποσειδωνίας, αδυνατώντας έτσι να εκτιμήσει τη συνολική τους έκταση και κατά συνέπεια να τα προστατεύσει.
«Αθέτηση προθεσμιών, δεσμεύσεων και στόχων όπως απορρέουν από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, δείχνουν ότι η προστασία του περιβάλλοντος για κάποιους δεν είναι τίποτα άλλο από μία τάση των καιρών. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και ενόψει των Ευρωεκλογών, είναι καλό ως πολίτες και ψηφοφόροι να έχουμε στο μυαλό μας ότι το περιβάλλον πρέπει να είναι στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας 365 ημέρες το χρόνο», είπε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος της Greenpeace για θέματα ενέργειας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
ΥΠΕΡΟΧΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ...ΧΑΛΑΛΙ ΤΟ ΞΕΝΥΧΤΙ!!!!
Δημοσίευση σχολίου