Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Μια ζωή περίπτερο




Χθες, Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου  2015, το περίπτερο στη παραλία  Νιμποριού δεν άνοιξε και ούτε θ' ανοίξει πια με την Ελένη την Μωράκη στο παραθυράκι, μόνο με άλλον μέσα και αν.


 Δεν έβγαινε πια, οι λογαριασμοί ένα πάκο και  για την εξόφλησή τους τσοντάρανε τα παιδιά.



 Δεν μας είχε πει τίποτα αλλά την απόφαση την είχε πάρει καιρό τώρα  και το  πράγμα άρχισε να φαίνεται  εδώ και 15 μέρες που  οι ντάνες τα κουτάκια των τσιγάρων στα ραφάκια είχαν αρχίσει να κατεβαίνουν, τα φιλτράκια είχαν σωθεί, ούτε μπισκότα, ούτε γαριδάκια ούτε πατατάκια, λιόλουστο το πρωί μέσα το περίπτερο, λαμπερό το βράδυ απ'έξω.

τελευταίο βράδυ με φίλους
Η 25χρονη και με δύο μικρά παιδιά, Ελένη Μωράκη άνοιξε το περίπτερο 1η Σεπτεμβρίου 1987, στην αρχή μια σταλιά, αλλά σε λίγο  τέντα και ψυγεία  της φέρανε τα παγωτά , ταμπέλα στη κορυφή της  βάλανε τα τσιγάρα  , να τα  ντουλάπια γύρω γύρω να και τα στάντ και ήρθε και φουλάρισε με ότι ζητούσε η ψυχή σου



Κέντρο διανομής τύπου, σιγαρέτων και ψιλικών το περίπτερο σιγά σιγά έγινε  το κέντρο της περιοχής  και μέσα σε λίγο καιρό ήταν πια   τουριστικό περίπτερο, κέντρο πληροφοριών και ειδήσεων  αλλά το σπουδαιότερο,  πρακτορείο βοήθειας για τον καθένα.

με το μπαμπά το πρώτο καιρό

Αλλά το περίπτερο δεν είναι σαν το παπουτσίδικο του Αυλωναρίτη που δούλευε πριν, με αργίες και ωράριο, τώρα  αφεντικό μεν, αλλά ήταν πια σκλαβωμένη στο mall, όπως έλεγε το περίπτερο  ο γιος.

η ώρα του τύπου

Παρ' όλη τη σκλαβιά πάντα έβρισκε ν'αφήσει για λίγο κάποιον στο πόδι της να τρέξει να βάλει μια ένεση τσάμπα σε μια γειτόνισσα, να δώσει ένα φάρμακο στην ώρα του, ένα πιάτο φαΐ, να καθαρἰσει με παρέα το σπίτι ενός ανήμπορου, να φροντίσει έναν νεκρό.

παντός καιρού σκοπιά

Αλλά όταν είχε δουλιά, βράχος, ιδίως τα καλοκαίρια, τα σαββατόβραδα τότε τα καλά, με ανοικτά τα Cavo del mar και τις Βεγγέρες , ξενυχτούσε για νάχουν τα τσιγάρα τους και όχι μόνο  οι ξενύχτηδες,
 Έρχονταν τότε και οι κυριακάτικες εφημερίδες από βραδύς. 
Κυριακή πρωί, ξενυχτισμένη 
Τον Αύγουστο του 1999 δεν πήγε καθόλου σπίτι, την έβγαζε στη καρέκλα,
 για πλάκα μια φορά μπήκε με μαξιλάρι σ'ἐνα ψυγείο 
τότε ήρθε και το ηλεκτρικό μάτι και τα κατσαρολικά για ένα πρόχειρο φαΐ και από τότε έμειναν
Μέσα σ'όλα και οι ατυχίες, τέσσερις φορές κόντεψαν να τις φέρουν κάτω το mall  μεθυσμένοι και ξενυχτισμένοι οδηγοί, αλλά ευτυχώς τη γλύτωσε

εργασία και τσακίρ κέφι!
αλλά όταν ήρθε τότε το εκκαθαριστικό....


  1η Σεπτεμβρίου φέτος, η Ελένη έκλεισε  28 χρόνια στο περίπτερο αλλά είδε ότι δεν πάει άλλο.
Τελευταία εβδομάδα οι κούτες γέμιζαν και άλλες  πήγαιναν στα σκουπίδια, άλλες στην ανακύκλωση και άλλες για το σπίτι, τελευταίο έφυγε  το σπιτάκι του Έκτορα που όλα του τα χρόνια τα πέρασε στο περίπτερο.


Η Ελένη δεν λέει, λυπάται που αφήνει το περίπτερο, αλλά και χαίρεται, πρώτα, γιατί το έκλεισε και δεν χρωστάει σε κανέναν, αλλά και γιατί τώρα είναι ελεύθερη να κάνει όσα στερήθηκε τόσα χρόνια και ήδη έβγαλε το πρόγραμμα γ'αυτές τις μέρες, αύριο το απόγευμα θα πάει στο θέατρο, μετά στη λευκή νύχτα και τη Κυριακή το πρωί θα πάει για πρώτη φορά για ομαδικό περπάτημα στην Άρνη με την Όλγα, ένα πράγμα όμως δεν σκέφτηκε, ποιός αυτό το σαββατόβραδο θα βάλει τη φούστα στην  90χρονη κυρά Μαρία για να πάει το πρωί στην εκκλησία.  

Με την Μαρία τη Βενετίκη
από κοντά και ο Βολίκας

Με το "Καλαβρουδάκι
Με τη Στυλιάννα



7 σχόλια:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ είπε...

ΕΛΕΝΗ Σ’ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΣ. ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΟΥ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ.
ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΑΠΟ ΒΑΘΥ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΛΗ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ(ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ),ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ ΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΟΥ.
ΣΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ!!!

Ανώνυμος είπε...

Κρίμας θα μας λείψει πολύ μετά από τόσα χρόνια Θζny

Unknown είπε...

Kyria eleni, se eyxaristoume

Ιωάννα Κριεζή Λε Μπολλόκ είπε...

Θα μας λείψει αυτός ο τέλειος άνθρωπος, πάντα με το χαμόγελο και την καλή κουβέντα. Η γειτονιά μας δεν θα είναι ίδια, ένα μεγάλο κενό. Να είσαι πάντα καλά και να ευχαριστηθείς όλα όσα επιθυμείς. Σίγουρα θα βρισκόμαστε. Ένα τεράστιο ευχαριστώ για όλα όσα μας προσέφερες όλα αυτά τα χρόνια.

Ανώνυμος είπε...

Άψογη πάντοτε όλα τα χρόνια. Καλή ξεκούραση και με υγεία τη σύνταξη.
Τρέχα να προλάβεις όσα στερήθηκες εργαζόμενη εξαντλητικά χωρίς ωράριο και αργίες !

Ανώνυμος είπε...

Τοσο καλη, τόσο εξυπηρετικη.Πραγματικά ένα κομμάτι μαλαμα.Ποτέ δεν θα μπορούσα να την φανταστω μακριά από το περίπτερο της το αγαπημένο.Πραγματικά θα μας λείψει.

Ανώνυμος είπε...

Ναι. είναι συγκινητικό και θα μας λείψει πολύ, η "σημαία" του Νειμποριού !
Τώρα με την υποστολή της, καταργείται και στάση "Ελενη".
Ενα δυσαναπλήρωτο κενό !
Κυρία Ελένη καλή συνέχεια !
Γιάννης Φακής