Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

126 χρονών το Εμπειρίκειο Γηροκομείο και Νοσοκομείο Άνδρου

1902 Γυμναστικές επιδείξεις μπροστά στο Εμπειρίκειο Γηροκομείο Άνδρου


126 χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει φέτος το Εμπειρίκειο Γηροκομείο και Νοσοκομείο Άνδρου που άρχισε να κτίζεται το 1892, σε οικόπεδο του Δήμου Άνδρου  που αγοράστηκε από τους Εμπειρίκους γι΄ αυτό το σκοπό και άρχισε να λειτουργεί στις 25 Οκτωβρίου 1899.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το κληροδότημα του   Κωνσταντίνου Λεονάρδου Εμπειρίκου, ο οποίος  είχε διατελέσει Βουλευτής Ελλάδος και Δήμαρχος Άνδρου και της συζύγου του  Ανδριάννας που δυστυχώς όμως δεν κατάφεραν να το δουν να λειτουργεί γιατί πέθαναν και οι δύο το 1884.

Οι ιδρυτές του Γηροκομείου: Ανδριάννα & Κωνσταντίνος Λ. Εμπειρίκος
Τη διεύθυνση του Ιδρύματος  ανέλαβαν τα 5 τους παιδιά με αρχηγό τον Επαμεινώντα Εμπειρίκο που είχε διατελέσει και υπουργός εμπορικής Ναυτιλίας. Αργότερα η διοίκηση πέρασε στο γιό του Γιώργο Ε. Εμπειρίκο.

 Το Γηροκομείο έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει   19 άτομα, τα οποία πρέπει να είναι κάτοικοι Άνδρου, άποροι και  να μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν,  σήμερα έχει 17 τρόφιμους.
Το νοσοκομείο ήταν πλήρως εξοπλισμένο  και ως μαιευτήριο,  το οποίο όμως αποσπάστηκε από το Γηροκομείο κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, αργότερα έγινε Κρατικός Υγειονομικός Σταθμός  και τη δεκαετία του 1980, Κέντρο Υγείας.

23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2004

Σύμφωνα μα το καταστατικό του Ιδρύματος, πρόεδρος πρέπει να είναι απόγονος των ιδρυτών του και σήμερα πρόεδρος είναι ο δισέγγονος   Επαμεινώνδας Εμπειρίκος ο οποίος έχει δύο γιούς , τον Γιώργο και τον Νικόλαο και εγγονό ,5η γενιά, τον Επαμεινώνδα Γεωργίου Εμπειρίκο
Στο Δ.Σ. του ιδρύματος συμμετέχουν 3 μέλη της οικογένειας Εμπειρίκου, ο δήμαρχος Άνδρου και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου
Πληροφορίες: Μανώλης Ψυχάλης, διευθυντής του Ε.Γ.Ν.Α.
Φωτογραφίες: VANGLOUK, ΦΩΤΟ ΑΝΔΡΟΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αυτή η οικογένεια είναι μεγαλύτερες ευεργέτης της Άνδροu και μολαταύτα η πλατεία δόθηκε σε άλλο όνομα Διότι τα μισά πλακάκια τα Έκανε κάποιος άλλος. Τρελαίνεσαι Ή όχι πολύ Δεν το γνωρίζουν θζmy