Τρίτη 21 Απριλίου 2015

η 15η Γιορτή Λεμονιού στην Άνδρο


Το Μεγάλο Σάββατο,  11 Απριλίου 2015  πραγματοποιήθηκε  η 15η Γιορτή Λεμονιού στο  Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης της Άνδρου, το πρώην  “Παλαιό Παγοποιείο Μαντζεβελάκη”.




 Πραγματοποιήθηκε επίδειξη ντόπιων προϊόντων με κύριο συστατικό το λεμόνι,   οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ποικίλες γεύσεις όπως: Limoncello, λικέρ λεμονιού, μαρμελάδες και μπισκότα, μύρισαν σαπούνια με σχήμα και άρωμα λεμονιού, περιεργάστηκαν μικρές καλλιτεχνικές δημιουργίες με θέμα το λεμόνι  και θαύμασαν τις ζωγραφιές των παιδιών του Δημοτικού Σχολέιου Χώρας που είχαν θέμα  το λεμόνι.


Τέλος, φυτεύτηκε συμβολικά μια λεμονιά, με βασικό σκοπό την ανάδειξη και την προώθηση της ιδέας της εκμετάλλευσης του -εξαιρετικής ποιότητας- Ανδριώτικου προϊόντος.
Το καλύτερο έργο βραβεύτηκε με χρηματικό έπαθλο και ένα μετάλλιο από σαπούνι σε σχήμα λεμονιού.

Και ας μου επιτραπεί μία υπόδειξη:
Σε ένα νησί με παράδοση στη παραγωγή λεμονιού όπως η Άνδρος, η Γιορτή Λεμονιού θα έπρεπε να γινόταν μία άλλη μέρα, μιας και το Σάββατο είναι μέρα προετοιμασίας, ίσως την χαλαρή  Δευτέρα του Πάσχα και να είχε μεγαλύτερη διάρκεια ίσως και μία και δύο μέρες που θα περιελάμβανε και  μία επίσκεψη σε έναν αντριώτικο μπαξέ.
φωτογραφίες :Κώστας Σαρρής





9 σχόλια:

Unknown είπε...

Οπως η Αιγινα εχει το fistiki fest μια γιορτη που διαρκει ενα τετραημερο και χαιρονται οι παντες κατι πσρομοιο να γινει στο νησι μας του χρονου

Ανώνυμος είπε...

Πρεπει να γινει ένας σύνδεσμος που να μαζέβουνε όλα τα λεμόνια να μην καταλήγουν στα ρέματα .Ειναι ΚΡΙΜΑΣ οπως και τα πορτοκάλια και μανταρίνια που ειναι τοσο νόστιμα .θζ ΝΥ

Ανώνυμος είπε...

Όπου και να πάς τέτοια πορτοκάλια και λεμόνια δεν θα δοκιμάσεις.Η νοστιμιά τους ειναι μοναδική.

Ανώνυμος είπε...

Η ανδρος εχει τα καλυτερα λεμονια αλλα δυστηχως σε αρκετους ειναι υποτιμιτικο να τα μαζευουν γι αυτο και χανονται στα ρεματα οπως πολυ σωστα γραφτηκε παραπανω!Αυτο θα μπορουσε να ηταν το σημα κατατεθεν της ανδρου!! Να προωθουνταν συστηματικα και οργανωμενα σε αγορες εκτος του νησιου και οχι μονο τα λεμονια αλλα και τα παραγωγα αυτων , αυτα ολα βεβαια χρειαζονται δουλεια πολυ , οργανωση , ενωση και κινητοποιηση! Δυστηχως ομως απο οτι ξερουμε περα απο κατι τετοιες μεμονομενες ενεργειες ουδεν εταιρον γινεται ,δυστηχως ! Για σκεφτειτε ποσοι θα ειχαν δουλεια , και ποσοι θα εβλεπαν ανοδο του ειδοδηματος τους και βεβαια ποσο πολυ θα ακουγονταν το ονομα του νησιου!Ακομα και μεσα σε διχτακια να πουλιονταν εκτος ανδρου παντου , θα υπηρχε ενα ικανοποιητικοτατο εσοδο!!

Ανώνυμος είπε...

Μπραβο μπραβο μπραβο ορεα τα λόγια ΑΛΛΑ,,!!!!!Θζ ΝΥ

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν ''γεωργικοί''συνεταιρισμοί στην Άνδρο; υπάρχουν και τι κάνουν ;;πωλούν λιπάσματα,σπόρους με φάρμακα ,τίγκα χημικά δηλαδή,για να μην πιάσουν σκουλίκια,και....βίτες.Άραγε δεν θα μπορούσαν να κάνουν ψυγεία να μαζεύουν τα λεμόνια από τους παραγωγούς τους,να τα αποθηκεύουν και όταν δεν υπάρχουν να τα μοσχοπωλούν,αντί να αγοράζουμε στην Αθήνα τα ''σάπια''έτσι μυρίζουν της Αργεντίνας.Αλλά θα μου πεις ποιος θα τα μαζέψει από τα δένδρα η νεολαία είναι στις καφετέριες οι γυναίκες;;και τα μανικιούρ τι θα γίνουν;;αν και υπάρχουν γυναίκες που ασχολούνται με την γεωργία.Καλά τόσο δύσκολο είναι αυτό να οργανωθεί από τους συνεταιρισμούς;;;Αμαρτία να βλέπεις τις λεμονιές φίσκα λεμόνια και μετά στρώμα πεσμένα κάτω.Κρίμα σε μια εποχή που η χώρα μας στενάζει οικονομικά,Κρίμα.......Φιλοσοφία θέλει;;δεν αναλαμβάνει κάποιος να οργανώσει την κατάσταση;;;;

Unknown είπε...

εχει και αποχυμωτηριο στην Ανδρο...

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΔΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΧΥΜΩΝ, ΜΕ ΨΥΓΕΙΑ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΕΣΠΑ ΚΛΠ, ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΕΝΕΡΓΗ ????

Ανώνυμος είπε...

Έχει σημασία να γίνει συνείδηση στους νέους της ΑΝΔΡΟΥ οτι πρέπει να πιστεύουν σε αυτή και να ασχοληθούν με την παραγωγή με σύγχρονα μέσα.
Οσον αφορά για το αποχυμωτήριο μήπως ειναι καιρός να ενεργοποιηθεί!
Μπορεί να υπάρχουν παντου χυμοί,αλλά οι καλοί ειναι λιγοί.