Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Εκδρομή πενήντα μυλολόγων στην Άνδρο

Από την τελευταία επίσκεψη για την οργάνωση της εκδρομής, τον Απρίλιο του 2012,  μυλολόγοι μαζί με τον τελευταίο μυλωνά της Άνδρου Γιάννη Χρυσοστράτη μπροστά στον ταβλόμυλο "του Φολερού" πάνω από τονΌρμο Κορθίου ... μαζί και η Πέρλα



 Η International Molinological Society (TIMS), Διεθνής Επιστημονική Εταιρεία, η οποία είναι η μοναδική που δραστηριοποιείται διεθνώς από το 1965 στον τομέα της «μυλολογίας», στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της, πραγματοποιεί κάθε 2 χρόνια μια 8μερη εκδρομή, σε μέρη τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο μυλολογικό ενδιαφέρον. Έτσι στην τελευταία Γενική Συνέλευση η οποία πραγματοποιήθηκε το 2011 στη Δανία, αποφασίστηκε να γίνει η εκδρομή του 2013 στην Ελλάδα, για πρώτη φορά.



 Το ελληνικό τμήμα της TIMS, οργανώνει την εκδρομή με απόλυτη ευθύνη του και οι επισκέπτες, 45 άτομα από 12 χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κύπρο, Μεγ. Βρετανία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σουηδία), συνοδευόμενοι από 6 έλληνες «μυλολόγους», θα επισκεφθούν από τις 5 ως τις 13 Οκτωβρίου, αλεστικούς μύλους (νερόμυλους και ανεμόμυλους), νεροτριβές, ελαιόμυλους (λιοτρίβια) και άλλες βιομηχανικές υδροκίνητες εγκαταστάσεις σε Άνδρο, Αργολίδα, Αρκαδία, Αττική και Βοιωτία.

Στην Άνδρο οι εκδρομείς θα έρθουν την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013 και θα μείνουν στο ξενοδοχείο  Andros Holiday στο Γαύριο.
Την Τετάρτη θα επισκεφθούν μύλους στον Μπουρό της  Πίσω Μεριάς του Κορθίου, στις Χώνες, στον Όρμο και το απόγευμα στον Πιτροφό θα δουν το Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων.
Το πρωΐ της Πέμπτης θα επισκεφθούν την "Φάμπρικα του Εμπειρίκου" στις Στενιές και μετά το μεσημέρι τους μύλους στα Διποτάματα.
 Η ομάδα των μυλολόγων θα φύγει το απόγευμα της  Παρασκευής 11 Οκτωβρίου αφού το πρωΐ  θα δουν τα ερείπια των ανεμόμυλων στον προφήτη Ηλία στο Πισκοπιό.

Απρίλιος 2012 από αριστερά, Γιώργος Σπέης , Ειρήνη Δάμπαση της Καϊρείου Βιβλιοθήκης, Στέφανος Νομικός ,  Κατερίνα Τούτουζα ,  Όλγα Λεκού,  Wessel  Voster, Heinz Schuter, Wil  & Tarcis van Berge Henegouwen, γενικός γραμματέας της  T.I.M.S.

Η International Molinological Society (TIMS), Διεθνής Επιστημονική Εταιρεία, η οποία είναι η μοναδική που δραστηριοποιείται διεθνώς από το 1965 στον τομέα της «μυλολογίας», με σκοπό τη μελέτη των μύλων από τους αρχαίους πολιτισμούς ως σήμερα, σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει περισσότερα από 500 μέλη (αρχιτέκτονες, εθνολόγους, λαογράφους, ιστορικούς, μηχανικούς, τεχνολόγους, αναστηλωτές, κ.ά.) που προέρχονται από 30 χώρες.
Σημειώνεται ότι η TIMS διοργανώνει κάθε τέσσερα χρόνια διεθνή συμπόσια ανά τον κόσμο, εκδίδει μονογραφίες όπως και το εξαμηνιαίο περιοδικό της “International Molinology” καθώς και το επίσης εξαμηνιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό της “TIMS E-NEWS”.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

H ANDRO MAS ME TA OREATIS .(DOUVAGIA VOUNA NERA PARALIES KABOUS ARXEA ) OLLIY EXOUNTE NA DOUN THN ANDRO OREA .EMIS OMOS H ADRIOTES THN VLEPOME .?.. PINAKIDES XORIS NOIMA DROMI XORIS DIAVASI PARALIES VROMIKES GEMATO PISA KE ME PIANI TO PARAPONO GIATI TI FTAIY?.?

Ανώνυμος είπε...

Η "ΝΤΟΠΙΟΣΥΝΗ" ΦΤΑΕΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ....Η ΝΤΟΠΙΟΣΥΝΗ!!!