Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Αικατερίνη Κουμαριανού - Καϊρικά Μελετήματα

Τον περασμένο Μάϊο  έφυγε από τη ζωή  η ιστορικός Αικατερίνη Κουμαριανού, μια σημαντική μορφή στην ιστοριογραφία των ιδεών και της νεοελληνικής παιδείας.
  Η Αικατερίνη Κουμαριανού σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Ecole en Sciences Sociales (1969-1974), στο Παρίσι.  Στη μακρά επιστημονική της διαδρομή  πρωταγωνίστησε σε πολύ καίρια ερευνητικά πεδία: μελέτησε το έργο του Κοραή, το φαινόμενο του περιηγητισμού, την ελληνική βιβλιοπαραγωγή, τη σχέση της ευρωπαϊκής με την ελληνική παιδεία και συμμετείχε στη συγκρότηση του Ομίλου Μελέτης Ελληνικού Διαφωτισμού και φυσικά αντικείμενο μελέτης της υπήρξε ο ανδριώτης διαφωτιστής Θεόφιλος  Καΐρης.
Στο βιβλίο της "Καϊρικά μελετήματα", έκδοση της  Καϊρείου Βιβλιοθήκης  ασχολείται με το ακανθώδες ζήτημα της σύγκρουσης του Καΐρη με τις συντηριτικές δυνάμεις του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Τα τεκμήρια που παρουσιάζει η Αικατερίνη Κουμαριανού στις δυο σημαντικές μελέτες του βιβλίου, την "Ελευθεροφροσύνη του Θεόφιλου Καΐρη" και τα "Καϊρικά Ολίγα", εικονογραφούν όχι απλώς την πάλη αυτήν ανάμεσα στον Καΐρη και στους διώκτες του αλλά κυρίως την σύγκρουση ανάμεσα σε δυο αντίπαλες ιδεολογικο-πολιτικές στάσεις ζωής,  μια διαπάλη όχι προσώπων, μα κοσμοθεωριών.

ISBN13 9789607709301
 Εκδότης ΚΑΪΡΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
 Χρονολογία Έκδοσης Σεπτέμβριος 2007
Αριθμός σελίδων 160
 Διαστάσεις 21x14

 Επιμέλεια ΣΙΝΙΟΣΟΓΛΟΥ ΝΙΚΗΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: