Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Στο 14ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών του Συλλόγου Γυναικών Άνδρου


Tα όσα είπε στην έναρξη της εκδήλωσης η πρόεδρος Μαρία Κορρέ:

"Σεβαστοί και αγαπημένοι μας ιερείς
κε Δήμαρχε
Κυρία Καπνίση, μέλος του Δ.Σ. του πνευματικού κέντρου του Δήμου της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου
Κυρία πρόεδρε του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Άνδρου,
Κυρία πρόεδρε του τοπικού συμβουλίου χώρας Άνδρου,
Αγαπημένοι φίλοι και φίλες του συλλόγου μας,
Καλωσορίζουμε τους φίλους μας από την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου και τους ευχόμαστε καλή διαμονή.
Ο σύλλογος γυναικών Άνδρου έχει ιδρυθεί το 1985 και είναι από τους μακροβιότερους συλλόγους του νησιού και απαριθμεί πλέον των 250 μελών.
Έτσι και στην Άνδρο εκφράστηκε από μια ομάδα γυναικών η όποια ήθελε να προσφέρει κάτι παραπάνω στην κοινωνία από τα μέχρι τότε , ένα όνειρο για δημιουργική πρόσφορα.
Από την πρώτη συνάντησή μας ξεκινήσαμε τις ενέργειες για δημιουργία παιδικού σταθμού για τον οποίο έφερνε αντιρρήσεις ο τότε δήμος, μετά από μεγάλο αγώνα τρισήμισυ χρόνων καταφέραμε να ανακουφίσουμε τις εργαζόμενες μητέρες με το άνοιγμα του παιδικού σταθμού.
Στα χρόνια που ακολούθησαν και μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν ποικίλες δράσεις όχι χωρίς προβλήματα:
Ιδρύθηκε κουκλοθέατρο με μεγάλη επιτυχία.
Οργανώθηκαν επισκέψεις γιατρών από την Αθήνα για διάφορα θέματα.
Ειδικοί σε θέματα δυσλεξίας παιδοψυχολόγοι.
Διαμαρτυρίες και ψηφίσματα για τοπικά θέματα αλλά και διεθνή όπως στήριξη ηθική αλλά και οικονομική στους σέρβους.
Συμμετοχή σε όλες τις πολιτιστικές δραστηριότητες του δήμου καρναβάλια, εκθέσεις, δρώμενα κ.α.
Διοργανώσεις εκθέσεων παλιών κεντημάτων-φωτογραφιών-αντικειμένων.
Συμμετοχή μας σε εκθέσεις για την προβολή των παραδοσιακών προϊόντων των Κυκλάδων.
Λειτουργία τμημάτων γυμναστικής, ραπτικής, ανθοδετικής
Υπήρξαμε χορηγοί με παραδοσιακά γλυκά ,φαγητά και αλλά κεράσματα και των χορευτικών μας σε διεθνή συνέδρια και ιστιοπλοϊκούς αγώνες και άλλες εκδηλώσεις .
Προσφέραμε οικονομική ενίσχυση σε άπορες οικογένειες.
Κάναμε σοβαρή παρέμβαση για ανακύκλωση από 1990
Αναβιώσαμε έθιμα όπως των τοπικών καλάντων με τσαμπούνες, τα τσούνια , οι σαραντακόσκηνοι: παραδοσιακή ανδριώτικη αποκριάτικη φορεσιά κ.α.
Το 1998 δημιουργήθηκε το χορευτικό που μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται με επιτυχία.
Σήμερα διδάσκονται χοροί από όλη την Ελλάδα με έμφαση τα τελευταία χρόνια στους 5 ανδριώτικους παραδοσιακούς χορούς
Είμαστε πλέον μέλη του Θεάτρου της Δώρας Στρατού και κάνουμε αγώνα για να διατηρήσουμε όλα τα τμήματα μια και η οικονομική δυσπραγία εμποδίζει κάποιους να παρακολουθούν τα μαθήματα.
Συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα όταν τα οικονομικά μας το επιτρέπουν
Συμμαχούμε στην ίδρυση πανκυκλαδικης ομοσπονδίας γυναίκειων συλλόγων με απώτερο σκοπό να γίνουμε πρέσβειρες καλής θέλησης του τουρισμού για τα νησιά μας.
Πέρυσι με την ευκαιρία της ημέρας της γυναικάς σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου γυρίσαμε μια 45λεπτη ταινία με αφηγήσεις από τη ζωή 5 ανωνύμων γυναικών από διαφορετικά χωριά με απροσδόκητο αποτέλεσμα στον κόσμο
Είμαστε μέλη της νέας τουριστικής επιτροπής του δήμου και συμμετείχαμε με παραδοσιακές στολές και γλυκά στις τελευταίες τουριστικές εκθέσεις της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.
Ονειρευόμαστε πολλές δράσεις αλλά όλες σκοντάφτουν στην έλλειψη πόρων και όπως γνωρίζετε, όλες αυτές οι δράσεις δεν γίνονται εύκολα πόσο μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με γυναίκες και γυναίκες στην Άνδρο σημαίνει αρχηγικά στοιχεία.
Ωστόσο ο σύλλογος γυναικών Άνδρου δεν είναι μια παρέα χαρούμενων κυριών που θέλει μόνο να χορεύει, απλά θεωρούμε ότι παράδοση είναι και ο λαμπριάτης και το ανθόνερο και τα γλυκά του κουταλιού και τόσα που φτιάχνουν οι ανδριώτισσες, όμως παράδοση είναι και οι χοροί μας.
Πόσοι από μας τους μεγαλύτερους δεν νοσταλγούμε τα παλιά πανηγύρια και μαθαίνοντας μπάλο από την μάνα μας έλεγε : ο μπαλός χορεύετε σεμνά, όπως μας θυμίζει και ο δάσκαλος ο Θανάσης ο Καρπούζης.
Η ανδριώτισσα γυναίκα δυναμική, πρακτική, φιλόδοξη, αισιόδοξη, στο χωράφι ή στο σαλόνι ,πολιτισμένη ,φιλόξενη και ιδιαίτερα καλή στην κουζίνα και το νοικοκυριό, έρχεται πάλι να σηκώσει πρώτη το βάρος της σημερινής κρίσης και να απορροφήσει όλους τους κραδασμούς μέσα στην οικογένεια και κυρίως να στηρίξει τα άνεργα παιδιά πριν καταφύγουν σε ομαδικές αυτοκτονίες.
Ο σύλλογος γυναικών Άνδρου θεώρει ότι αύτη η κρίση είναι πρόκληση για την Άνδρο, φτάνει να την διαχειριστούμε καλά φορείς και ιδιώτες κυρίως στηρίζοντας τους νέους που επιστρέφουν στο νησί.
Αυτή η γενιά των 30αρηδων που είναι η ελπίδα του νησιού μας και στους οποίους πρέπει να απολογούμαστε γι’ αυτό που τώρα βιώνουν.
Είναι η γενιά που μπορεί να αποδείξει ότι ζούμε σε ένα μαγικό τόπο απλά πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον όποιο τον βλέπουμε και τον προβάλλουμε, να δείξει σωστά και οργανωμένα επιτέλους τα τόσα μνημεία μας όλων των εποχών από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τα αριστουργήματα της λαϊκής μας παράδοσης, να αξιοποιήσει τον τεράστιο όγκο νερών που καταλήγει στη θάλασσα ενώ οι υπόλοιπες Κυκλάδες προμηθεύονται νερό από το Λαύριο με καράβι, να αποδείξει ότι η Άνδρος δεν μαγειρεύει μόνο φουρτάλια, η γαστρονομική της κουλτούρα φτάνει μέχρι το βυζάντιο και η αρβανίτικη κουζίνα είναι η απολυτή αξιοποίηση του πλούτου που περιβάλλει κάθε σπίτι σε ένα χωρίο με νερά.
Μπορεί να αποδείξει ότι πρέπει να αξιοποιηθεί ο πλούτος των αρωματικών και ευεργετικών φυτών που σπάταλα μας προσφέρει η φύση της Άνδρου αντί να χρησιμοποιούμε δυόσμο Αιγύπτου και ρίγανη Τουρκίας .
Αυτή η γενιά θεωρούμε πρέπει να μάθει να σερβίρει στα πρωινά των φιλοξενούμενων μας όχι κορν φλέικς αλλά κολυβοζούμι ,φανουρόπιτα και τυρί ντόπιο.
Ο σύλλογος γυναικών ελπίζει και εύχεται στην επιστροφή όλων όσων μπορούν να γυρίσουν στο νησί μας, τους περιμένουμε.

Τελειώνοντας και πριν ξεκινήσουμε τους χορούς θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους παρακάτω χορηγούς :
Τον φίλο του συλλόγου και όλης της Άνδρου τον Λευτέρη τον Πολέμη και του ευχόμαστε καλορίζικη η βάπτιση της εγγονής του
Tον κ. Σπύρο Πολέμη που ανταποκρίνεται πάντα στις παρακλήσεις των συλλόγων και την μεγάλη του προσφορά στην Χώρα μας με το μαγικό αυτοκινητάκι που τόσο μας εξυπηρετεί.
Τον Βούλγαρη Λεωνίδα στο ΜΠΛΕ που θα προσφέρει στους φιλοξενούμενους του Μεσολογγίου καφέ και τοστ στην παραλία
Τα καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων Αντωνίας Περτέση και Αθανασίας Γιαννάκη για την προσφορά τους στην εκδήλωση του κλήδονα.
Το τυροκομείο Ιωάννας Λούβαρη για την μεγάλη προσφορά τη σε τυριά στο σύλλογο.
Επίσης να ευχαριστήσουμε τους συνδιοργάνωσες της εκδήλωσης:
Την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου,
Τον Δήμο Άνδρου
Το εκκλησιαστικό συμβούλιο και τον Παπαμιχάλη Παναγίας Θεοσκέπαστης
Τέλος να ευχαριστήσουμε τους ακάματους δασκάλους μας,
τον Χάρι Μπακόπουλο, γραμματέα Θεάτρου Δώρας Στράτου,
τον Θανάσης Καρπούζη, την Δήμητρα Καραχρήστου
και την Ελένη Αθανασίου
Επίσης τους μεγάλους μας χορηγούς και υποστηρικτές που είναι τα μέλη των χορευτικών μας τμημάτων και τους γονείς των παιδιών που επιβαρύνονται με τη μηνιαία συνδρομή τους για να συντηρούν τα χορευτικά τμήματα ώστε να μπορούν να μαθαίνουν και να σας δείχνουν αυτή τη δουλειά σε εκδηλώσεις όπως η αποψινή.
Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στον χορηγό επικοινωνίας του συλλόγου μας και όλης της Άνδρου, Vanglouk."


2 σχόλια:

KOULOURITSA είπε...

SYNGHARITIRIA SE OLES TIS KYRIES,SYNEXISTE ME KEFI & AGAPH AYTO TO ERGO POU EXETE ANALAVEI GIA TO OMORFO NYSI MAS!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΑΣ!!!ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΒΡΑΔΥΑ,ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑ ΜΕ ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΙΕΡΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΣΑΣ.ΤΟ ΝΗΣΙ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ!ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!