Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Στην ημερίδα για τα μονοπάτια...

Το μονοπάτι νο 8: Αποίκια - Γυάλια

Την ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Κορθίου και το Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου (ΕΚΑ) και πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ στο Μοναστηριακό Συγκρότημα της Αγ. Τριάδας, παρακολούθησαν περίπου 45 άτομα, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι της...
τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικοί του νησιού και λίγοι ξενοδόχοι. Την εκδήλωση προλόγισε ο Δήμαρχος, Γιάννης Γλυνός.

Όλες οι ηλικίες

Στα πλαίσια της ημερίδας ο Γιώργος Σπέης, λαογράφος ερευνητής, μέλος του ΕΚΑ, μίλησε για τα μονοπάτια ως δίκτυο επικοινωνίας στις λειτουργίες μιας κοινωνίας. Μίλησε για τις ιδιαιτερότητες της Άνδρου κάνοντας χρήση της έννοιας του πολιτισμικού τοπίου και ουσιαστικά για την ανάγκη να ιδωθεί το αγροτικό τοπίο της Άνδρου ως διαχρονικό ίχνος και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και των δραστηριοτήτων των Ανδριωτών στο πέρασμα του χρόνου.


Αντώνης  Βαλμάς
Ο Αντώνης Βαλμάς, ξενοδόχος και επαγγελματίας στο χώρο της εστίασης, πρωτοπόρος στην "δύσκολη" Χώρα της δεκαετίας του '80, κατέθεσε την προσωπική του μαρτυρία από το επάγγελμα, τον πόλεμο και την κριτική που δέχθηκε όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με τον τουρισμό, χαρακτηριζόμενος έως και "ανυπόληπτος" ... Μίλησε ακόμη γι την τουριστική εξέλιξη του νησιού  και ιδιαίτερα της περιοχής της Χώρας, την εμπειρία του μέσα από τις συνεργασίες του με ξένα group πεζοπορικού τουρισμού στην Άνδρο και τέλος για τις ανάγκες και προοπτικές αυτής της μορφής τουρισμού στο νησί.


Παύλος Παύλου
Ο Παύλος Παύλου, ορειβάτης, συνοδός ορειβατικών εξορμήσεων του ΕΟΣ. Αχαρνών μίλησε για την ορειβατική-πεζοπορική εμπειρία, τα ευρύτερα μέσα που απαιτεί, καθώς και τις προϋποθέσεις και  προοπτικές της στην Άνδρο, μέσα από την εμπειρία του στα πλαίσια των εκδρομών που οργανώνει τα τελευταία χρόνια στο νησί.


Ο Νίκος Χαζάπης, Αναπληρωτής Υπεύθυνος του ΚΠΕ Κορθίου, εκπαιδευτικός και Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου, παρουσίασε το ξερολιθικό τοπίο της Άνδρου μέσα από τα μονοπάτια, δείχνοντας ενδιαφέρουσες τεχνικές κατασκευής με πέτρα, προβάλλοντας ταινιάκι με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ενώ ακόμη παρουσίασε τη σύγχρονη χρήση των «στενών» της Άνδρου ως μέσου και εργαλείου πυροπροστασίας.

Όλγα Καραγιάννη και Νίκος Χαζάπης
Η Όλγα Καραγιάννη, ερευνήτρια σε θέματα τουρισμού και βιώσιμης ανάπτυξης, μέλος του Ερευνητικού Κέντρου Άνδρου, παρουσίασε στοιχεία για την κοινωνική διαχείριση των μονοπατιών της Άνδρου την τελευταία 10ετία και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης αυτής της μορφής τουρισμού στο νησί.

 Πρόβαλε σύντομο ταινιάκι με φωτογραφικό υλικό για τις αλλαγές χρήσεων και τους σύγχρονους χρήστες των μονοπατιών εν γένει και σε ότι αφορά την Άνδρο, το έργο αρκετών εθελοντικών καθαρισμών αλλά και καταστροφών κατά μήκος μονοπατιών του νησιού. Ακόμη, παρουσίασε στοιχεία από μικρής εμβελείας έρευνα που πραγματοποίησε το ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΔΡΟΥ σε group ορειβατών που επισκέφθηκαν το νησί το 2009. Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη ύπαρξης σαφούς και συγκροτημένης στρατηγικής για την ανάπτυξη αυτής της μορφής τουρισμού στην Άνδρο, μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις καθώς και την ανάγκη συνεργασιών μεταξύ των ενδιαφερομένων φορέων και επαγγελματιών του νησιού.

1 σχόλιο:

Κώστας Λιοπύρος είπε...

Ο Σύλλογος Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου Συνετίου με ιδιαίτερη ικανοποίηση έλαβε γνώση για την ημερίδα με τα μονοπάτια ,θέλει να δώσει θερμά συγχαρητήρια στους οργανωτές της και να δηλώσει ότι στις δράσεις του που στηρίζονται και από φορείς του νησιού,μεταξύ άλλων ,σύντομα θα φροντίσει ώστε να καθαρίσει το υπέροχο μονοπάτι από ΧΩΡΑ μέχρι ΣΥΝΕΤΙ, με την ελπίδα ότι όμορες κοινωνίες,οικισμοί και Σύλλογοι, θα φροντίσουν να συνεχίσουν τον καθαρισμό από ΣΥΝΕΤΙ προς ΔΙΠΟΤΑΜΑΤΑ-ΚΟΧΥΛΟΥ-ΚΟΡΘΙ, ώστε να αναδειχθεί το υπέροχο πολιτισμικό τοπίο και να τονωθεί ο περιπατητικός τουρισμός του νησιού.
Κώστας Λιοπύρος