Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Σήμερα Παρασκευή οι 2 πρώτες ταινίες από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


                      7:15μμ   Το κορίτσι με τα μεγάλα μάτια (2011) του Αλέξη Τσάφα
 Μια νεαρή κοπέλα επιστρέφει από την Ευρώπη στον τόπο καταγωγής της εξ αιτίας του αιφνίδιου θανάτου του πατέρα της. Εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπη με την πραγματικότητα αλλά και με τα φαντάσματα του παρελθόντος της: την τραυματική απουσία της μητέρας της, τη συμβίωση με τη μητριά της, την αναστάτωση που της είχε προκαλέσει το ξύπνημα της εφηβείας της. Η επιστροφή αυτή μετατρέπεται σε ένα οδοιπορικό που αποκαλύπτει τη σκληρή ζωή των Κρεολών του Πράσινου Ακρωτηρίου. Παραδόσεις, δοξασίες, ερωτισμός και μουσική, προϊόντα ανάμιξης δύο ετερόκλητων πολιτισμών στην καρδιά του Ατλαντικού, σ’ ένα σταυροδρόμι ανάμεσα στην Αφρική και την Ευρώπη.

9:00μμ Συνείδηση (2008)
Η ταινία εστιάζει σε μια παθιασμένη και πολύπλοκη ερωτική ιστορία που συνδέει τρεις ανθρώπους, οι οποίοι ζουν σε μια μικρή πόλη και προσπαθούν να επιβιώσουν αποκλειστικά με την εργασία τους.
 Η Αϊντανούρ είναι μια νεαρή γυναίκα που μένει στην Ανατολία και προσπαθεί να ξεφύγει απ’ αυτό που η ζωή έχει ή δεν έχει να της προσφέρει. Στο μεταξύ, ο Μαχμούτ βρίσκεται ανάμεσα στην Αϊντανούρ και στη γυναίκα του, τη Σονγκούλ. Ωστόσο, η Αϊντανούρ αρχίζει σιγά σιγά να κερδίζει την καρδιά του. Οι δρόμοι αυτών των δύο θα διασταυρωθούν σ’ ένα καπηλειό.

Ταινία ιδιαίτερα αισθησιακή για τα δεδομένα του τουρκικού κινηματογράφου, που αφηγείται μια ιστορία πάθους, εμμονής και πόθου μεταξύ τριών ανθρώπων της εργατικής τάξης με ολέθριες συνέπειες.


Φέτος στο 52ο φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα στον Ερντέν Κιράλ έναν απ’ τους σημαντικότερους τούρκους σκηνοθέτες, μαθητή του Γιλμάζ Γκιουνέι, με έργο που παραμένει άγνωστο στην Ελλάδα.

Το 1984 με καλλιτεχνικό διευθυντή  τον Νίκο Περράκη γυρίζει στην Άνδρο και συγκεκριμένα στο Καλιβάρι την ταινία  Ο Καθρέπτης/AYNA/THE MIRROR , το θέμα της ταινίας αναφέρεται σ' ένα ζευγάρι αγροτών που ζει στο έλεος της φύσης και κάτω από τη σκιά του τοπικού φεουδάρχη. Όταν ο όμορφος αδελφός του φεουδάρχη δοκιμάζει να αποπλανήσει τη γυναίκα χρησιμοποιώντας έναν καθρέφτη ως δέλεαρ, ο σύζυγος αποκαθιστά την τιμή της οικογένειας σκοτώνοντάς τον. Αλλά οι ενοχές γι’ αυτό το θάνατο οδηγούν το ζευγάρι στην τρέλα.
 Η ταινία αυτή άπαιχτη στην Ελλάδα παίχτηκε φέτος για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και εξασφαλίσαμε και την προβολή της στην Άνδρο  προσεχώς
Η ατιμασμένη Τουρκάλα  κρεμασμένη σε τυπικό αγροτόσπιτο της βόρειας Άνδρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: