Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Οι μαυροπετρίτες επιστρέφουν από τη Μαδαγασκάρη...!


Σε προηγούμενη ανάρτηση, είχαμε ενημερώσει για τα γεράκια-μαυροπετρίτες στα οποία πέρυσι τον Αύγουστο τοποθετήθηκαν από ειδικούς επιστήμονες της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας πομποί προκειμένου να καταστεί εφικτή η παρακολούθηση του μεταναστευτικού τους ταξιδιού από την Άνδρο στην Αφρική.
Οι δορυφορικοί πομποί είχαν τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου σε 2 ενήλικα (Ίρις και Βορέας) και 2 νεαρά άτομα (Νότος και Ζέφυρος) και όλα ολοκλήρωσαν με επιτυχία το μεταναστευτικό τους ταξίδι προς τα τροπικά δάση της Μαδαγασκάρης, έχοντας διανύσει περισσότερα από 7.000 χλμ.!
Τώρα, οι τέσσερις Μαυροπετρίτες που βαπτίστηκαν στην Άνδρο, ξεκίνησαν τη μετανάστευσή τους προς τις ελληνικές βραχονησίδες προκειμένου να αναπαραχθούν. Πρώτη ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής η Ίρις, ένας από τους ενήλικους Μαυροπετρίτες, στη συνέχεια ακολούθησε ο Βορέας, το άλλο ενήλικο άτομο και μετά ο Νότος, ένα από τους ανήλικα πουλιά.
Η δορυφορική παρακολούθηση της μετανάστευσης των Μαυροπετριτών από τη χώρα μας στις περιοχές διαχείμασής τους, γίνεται στο πλαίσιο του Προγράμματος για τη μελέτη των πτηνών του ελληνικού θαλάσσιου χώρου, με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και σε συνέχεια του Προγράμματος LIFE «Δράσεις για την προστασία του Μαυροπετρίτη (Falco eleonorae) στην Ελλάδα».

Για να δούμε...θα επιστρέψει κάποιο από αυτά τα γεράκια στην Άνδρο...!

Παρακολουθήστε τη διαδρομή της επιστροφής των μαυροπετριτών στην ιστοσελίδα της Ορνιθολογικής: http://www.ornithologiki.gr/life/falcoel/gr/program/satellite.htm

2 σχόλια:

dimitris είπε...

Στο ρωγο-στην στηβα- που ειναι το πατρικο της γυναικας μου αλλα και στο δικο μας σπιτι στην περιοχη βαρδανα-κατω απο το εξω ρωγο- παρακολουθω τα γερακια οτι απο ενα ζευγαρι που ητανε για πολλα χρονια εχουν γινει δυο, επισης εδω και 3-4 χρονια υπαρχουν αλλα δυο ζευγαρια πολυ μικροτερων γερακιων-πετριτες- τα οποια ειναι πολυ μαχητικα και αρκετες φορες κανουν επιθεσεις στα μεγαλυτερα γερακια, εχουν χωρισει τον ουρανο σε τομεις ερευνας, τα μαγαλα συνηθως πετανε πιο ψηλα και με πιο αργους κυκλους, τα μικροτερα-πετριτες- πιο χαμηλα και με ταχυς κυκλους, οταν συμπεσουν στο υψομετρο τα μικροτερα ορμουν και τα μεγαλυτερα υποχωρουν, τα μεγαλα γερακια ειναι πιο εξοικιωμενα με τους ανθρωπους πλησιαζουν σε αποσταση γυρω στα 30 μετρα, καθονται σε κορυφες κυπαρισιων και παρακολουθουν, οι πετριτες δεν πλησιαζουν κοντα.

EKA- Όλγα Καραγιάννη είπε...

Δημήτρη γειά χαρά, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία αναζητά εθελοντές που κοντά στην περιοχή κατοικίας τους μπορούν να επιβλέπουν κάποιους χώρους ιδιαίτερης σημασίας για τα πτηνά. Αν σε ενδιαφέρει θα μπορούσες με την παρακολούθηση ενός μικρού σεμιναρίου να παρακολουθείς κάποιες τέτοιες περιοχές λιγότερο ή περισσότερο κοντά σου και να δίνεις κατά καιρούς κάποιες αναφορές στην Ορνιθολογική. Αφού ούτως ή άλλως το κάνεις απ' ότι φαίνεται...