Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Δήμος Άνδρου:Μεταναστευτικό και ακτοπλοΐα στην επιτροπή νησιωτικότητας

   

Μεταναστευτικό και ακτοπλοΐα ήταν τα βασικά θέματα με τα οποία ασχολήθηκε η επιτροπή νησιωτικότητας, που συνεδρίασε την Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, στα γραφεία της  Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Παραβρέθηκαν όλα τα μέλη της επιτροπής που εκπροσωπούν τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Τον Δήμο Άνδρου εκπροσώπησε ο Δήμαρχος, Θεοδόσης Σουσούδης.
Οι Δήμαρχοι των νησιών που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα κύματα των χιλιάδων μεταναστών αναφέρθηκαν λεπτομερώς στα προβλήματα που έχουν προκύψει από το μεταναστευτικό και δήλωσαν την αδυναμία τους να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αν δεν δοθούν κονδύλια, προκειμένου να στεγάσουν, να σιτίσουν και να παράσχουν τα βασικά, όσον αφορά την υγιειονομική φροντίδα, στους χιλιάδες των μεταναστών. Επισημάνθηκε, ακόμη, πως η κατάσταση είναι πιθανό να ξεφύγει από κάθε έλεγχο στην περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα της Ευρώπης.
Τις επόμενες ημέρες η διοίκηση της ΚΕΔΕ, σε συνεννόηση με την επιτροπή νησιωτικότητας, πρόκειται να εκδώσει ψήφισμα σχετικά με τα προβλήματα από την αθρόα εισροή μεταναστών, αλλά και για γενικότερα ζητήματα που αφορούν στα νησιά.

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν αυτά  των ακτοπλοϊκών γραμμών, των
αεροδρομίων και αεροπορικών συγκοινωνιών, αλλά και θέματα υγείας. Έγινε, επίσης, αναφορά στην υπερψήφιση από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο του ειδικού φορολογικού καθεστώτος με τον μειωμένο ΦΠΑ. Η υπερψήφιση δείχνει ότι το ευρωκοινοβούλιο αναγνωρίζει την διαφορετικότητα και τις ιδιαιτερότητες των νησιών, σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Τέλος, συζητήθηκε και το καθεστώς
για την χρονική επιμήκυνση της εκμετάλλευσης των παραλιών από 1 σε 3-5 χρόνια, προκειμένου να αναβαθμιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών προς τους λουομένους. Για το συγκεκριμένο θέμα, εκκρεμεί η απόφαση από το αρμόδιο υπουργείο.

Από το γραφείο ενημέρωσης του Δήμου Άνδρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: