Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

«Elles» με την Ζυλιέτ Μπινός



Δημοτικό Κινηματοθέατρο Άνδρου
Σάββατο 26 & Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013  ώρα: 20:15
Το «Elles» ξεκίνησε όταν η παραγωγός Μαριάν Σλοτ και η σεναριογράφος Τάιν Μπιρκέλ αποφάσισαν να κάνουν μια ταινία για τα νεαρά κορίτσια που αναγκάζονται να εκδοθούν προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές τους.

Η αρχική ιδέα ήταν να καταγράψουν το πρόβλημα χωρίς να κρίνουν το γεγονός.
 Για τη δημιουργία του σεναρίου, διενεργήθηκαν έρευνες σε Γαλλία και Πολωνία ανάμεσα σε νεαρά κορίτσια που αποφάσισαν εθελοντικά να κάνουν έρωτα επι πληρωμή προκειμένου να σπουδάσουν.
Το αποτέλεσμα αυτών των ερευνών σόκαρε την παραγωγό και σεναριογράφο αφού αυτό που πρόεκυψε ήταν πως τα κορίτσια αυτά δεν «θυματοποιούσαν» τον εαυτό τους, αλλά αντίθετα χαίρονταν το σεξ.
Την σκηνοθεσία της ταινίας ανέθεσαν στην νεαρή Πολωνή σκηνοθέτιδα Μαλγκόσκα Σούμοβσκα που  αποφάσισε να αποφύγει το θέμα του sex trafficking και να εστιάσει στις προσωπικές ιστορίες δύο κοριτσιών.
 Όπως δηλώνει η σκηνοθέτης του «Elles», η πρόθεση από την αρχή ήταν ο θεατής να γοητευτεί από όσα βλέπει στην ταινία, έτσι ώστε να νιώσει συνεργός στην πορνεία. Με αυτόν τον τρόπο πίστευε πως θα μπορούσε να προκαλέσει έδαφος για συζήτηση και αφύπνιση συνειδήσεων: "Είναι γεγονός ότι οι νεαρές φοιτήτριες καταφεύγουν στην πορνεία για να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές τους. Στα μέσα μαζικής ενημέρωσης το θέμα αντιμετωπίζεται άλλοτε με ηθική αποδοκιμασία και άλλοτε με ηδονοβλεπτική περιέργεια.
Το σεξ σε όλες του τις μορφές πουλάει.
Στις σελίδες των περιοδικών συναντάμε διαφημίσεις από αμέτρητα αντικείμενα που ξυπνούν την επιθυμία του καταναλωτή.
Βλέπουμε τις γυναίκες να παρουσιάζονται ως αντικείμενα του σεξ.
Παράλληλα διαβάζουμε βαρυσήμαντα, ηθικοπλαστικά άρθρα τα οποία καταδικάζουν αλλά ταυτόχρονα γοητεύονται από αυτές τις γυναίκες που πουλάνε το κορμί τους για να αποκτήσουν τα αντικείμενα του πόθου τους.
Θελήσαμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα της φοιτητικής πορνείας μέσα από διαφορετικές γυναικείες οπτικές γωνίες.
Μία καταξιωμένη και ευκατάστατη δημοσιογράφος, η Αν, παίρνει συνέντευξη από δύο φοιτήτριες, δύο κορίτσια που θέλουν να βελτιώσουν την κοινωνική τους κατάσταση και που χρηματοδοτούν τις σπουδές τους μέσω της πορνείας. Οι πελάτες αυτών των κοριτσιών είναι συχνά οι σύζυγοι ευκατάστατων γυναικών σαν την Αν. Μετά από αυτή της την έρευνα, η δημοσιογράφος θα αλλάξει οριστικά τον τρόπο με τον οποίον έβλεπε τις προσωπικές της επιθυμίες. Θελήσαμε να εξερευνήσουμε αυτές τις επιθυμίες και από τις δύο πλευρές, χωρίς να ασκήσουμε καμία κριτική."
 Η σεναριακή ιδέα ολοκληρώθηκε όταν βρέθηκε ο χαρακτήρας της Γαλλίδας δημοσιογράφου που θα ερευνά τις περιπτώσεις των δύο κοριτσιών.
Για τους ρόλους τους, η Ζούμοβσκα εμπιστέυτηκε την Αναΐς Ντεμουστιέ και την Τζοάνα Κούλιγκ. Η τελευταία ήθελε τόσο πολύ να παίξει στην ταινία, ώστε είπε ψέματα στη σκηνοθέτη πως γνωρίζει γαλλικά. Οταν η Σούμοβσκα το αντιλήφθηκε, θεώρησε πως η επιμονή της την έκανε ιδανική για το ρόλο.
Στο κεντρικό ρόλο - κλειδί της δημοσιογράφου του περιοδικού «Elle», η Ζιλιέτ Μπινός ένωσε τις δυνάμεις της με τις τέσσερις γυναίκες θεωρώντας πως η ταινία «αναλύει ιδανικά ένα πρόβλημα που μας παρουσιάζει μια άλλη πλευρά της πορνείας».
Σημείωμα της

 Το «Elles» έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Διεθνές Φεστιβάλ του Τορόντο το 2011, την ευρωπαϊκή του πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ του Βερολίνου το 2012 και την ελληνική του στο 13ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου,

Δεν υπάρχουν σχόλια: