Ο καθηγητής της Κλασικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ Μιχάλης Τιβέριος εξελέγη τακτικό μέλος στην έδρα της "Αρχαιολογίας (Κεραμική)" στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών κατά τη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας της Ακαδημίας Αθηνών.
Ο κ. Μιχάλης Τιβέριος γεννήθηκε το 1947 στην Άνδρο. Το 1971 αποφοίτησε από το Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1976 πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα με εισηγητή τον αείμνηστο Μανόλη Ανδρόνικο. Συνέχισε τις σπουδές του στο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Βόννης με τον διακεκριμένο καθηγητή Nikolaus Himmelmann ως υπότροφος του ιδρύματος Alexander von Humbolt. Εργάστηκε στο Ινστιτούτο Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου, στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Ρώμης, στο Πανεπιστήμιο του Marburg και στο J. Paul Getty Museum στο Malibu της Καλιφόρνιας.Πήρε μέρος στις ανασκαφές στη...
Βεργίνα και στους Φιλίππους, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθηένου της Κύπρου, στην Παλαιόπολη της Άνδρου και στη Σίνδο. Τώρα διευθύνει τις πανεπιστημιακές ανασκαφές στο Καραμπουρνάκι της Θεσσαλονίκης. Έχει οργανώσει διεθνή αρχαιολογικά συνέδρια και συμμετέχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα ως επιστημονικός υπεύθυνος. Υπήρξε μέλος της ολομέλειας της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας και του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας. Είναι μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Βερολίνου και της Academia Scientiarum et Artium Europaea (European Academy of Sciences and Arts).
To 2001, o κ. Τιβέριος αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Βέρνης και το 2007 του αφιερώθηκαν τα πρακτικά του διεθνούς συνεδρίου Athenian Potters and Painters.
Το συγγραφικό έργο του περιλαμβάνει βιβλία καθαρά ερευνητικά αλλά και αυτά που απευθύνονται σε ένα ευρύτερο κοινό. Το σπουδαιότερο έργο του είναι «Ο Λυδός και το έργο του. Συμβολή στην έρευνα της Αττικής μελανόμορφης αγγειογραφίας». Εξαιρετικής ποιότητας είναι και το βιβλίο του «Προβλήματα της Μελανόμορφης Αττικής Κεραμικής» που δημοσιεύθηκε το 1981.
Από την "Αυγή"
2 σχόλια:
SIGHARITIRIA
Υπάρχει και αυτή η ' Ανδρος. Η Άνδρος του Πολιτισμού, των αθόρυβων , επιφανών Ανδρίων.
Θερμά συγχαρητήρια για την εκλογή σας.
Δημοσίευση σχολίου