Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Χωρίς "Βοήθεια στο Σπίτι" οι ανήμποροι της Άνδρου

Το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Άνδρου υλοποιείται από το 2002 μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης Δήμου Άνδρου. Το Πρόγραμμα λειτούργησε σε καθημερινή βάση  από 08.00 έως 16.00 με προσωπικό αποτελούμενο από έναν Κοινωνικό Επιστήμονα για  ψυχολογική υποστήριξη , μία Νοσηλεύτρια  για ιατρική -φαρμακευτική περίθαλψη και μία Οικογενειακό Βοηθό για ατομική υγιεινή και εξωτερικές δουλειές των ανήμπορων.
  Καθημερινή ήταν και η φροντίδα σίτισης σημαντικού μέρους των ωφελουμένων, σε συνεργασία με το Εμπειρίκειο Γηροκομείο Άνδρου και με δαπάνες του Φιλανθρωπικού Συλλόγου Αποικίων.

Δημιουργήθηκε έτσι ένα σημαντικό δίκτυο φροντίδας και εξυπηρέτησης ηλικιωμένων-μοναχικών και αναξιοπαθούντων συμπατριωτών μας και στα εννέα χρόνια λειτουργίας του να υπολογίζεται ο συνολικός αριθμός ωφελουμένων σε 95 άτομα μόνο στον Δήμο Άνδρου.  Η επιλογή των ωφελουμένων  έγινε με κριτήρια: την αναπηρία, το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση. Συχνά απαιτήθηκε για την κάλυψη εκτάκτων περιστατικών η πραγματοποίηση επιπλέον των προγραμματισμένων επισκέψεων.
 Κατά τα εννέα αυτά χρόνια το «Βοήθεια στο Σπίτι» λειτούργησε με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, λόγω καθυστερήσεων καταβολής των Χρηματοδοτήσεων από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, με αποτέλεσμα το προσωπικό να  μένει απλήρωτο επί πολλούς μήνες, χωρίς όμως να διακόπτεται η λειτουργία του Προγράμματος.
    Ο Δεκέμβριος του 2010 υπήρξε δραματικός αφού όλα έδειχναν ότι ένα από τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης θα ήταν το «Βοήθεια στο Σπίτι» με την φημολογούμενη τότε κατάργησή του (Πανελλαδικά). Τελικά δόθηκε μια μικρή παράταση ζωής και «βγήκε» στον αέρα η  προκλητική  προκήρυξη της Ε.Ε.Τ.Α.Α., όπου πλέον άλλαξαν τα κριτήρια επιλογής, αφού δεν αποτελούσε κύριο μέλημα η φροντίδα των ανήμπορων συνανθρώπων μας αλλά και η «αντιμετώπιση της ανεργίας των συγγενικών τους ατόμων», για να συμπεριληφθεί κάποιος στο πρόγραμμα (εξυπηρετούμενος) πρέπει να έχει συγγενικό πρόσωπο που τον φροντίζει ( ωφελούμενος) που απαραίτητα  πρέπει να έχει κάρτα ανεργίας ή να είναι αγρότης με πολύ χαμηλό εισόδημα αλλιώς δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί (!)
 Με αυτό τον τρόπο αποκλείονται όλοι οι πραγματικά μοναχικοί ανήμποροι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Η συγκεκριμένη προκήρυξη-μνημείο αναλγησίας και φαιδρής γραφειοκρατίας, οδήγησε στην επιλογή ΕΝΟΣ (1) ωφελούμενου  από 27 άτομα που έκαναν αίτηση για φροντίδα στην περιοχή της Χώρας, γεγονός που οδηγεί στην χρηματοδότησή του με το ιλιγγιώδες ποσό των δύο χιλιάδων ευρώ (συνολικά) μέχρι το τέλος του 2011. Στην περιοχή Κορθίου από 31 αιτήσεις εγκρίθηκαν 6 και στο Γαύριο από 12  μόνο 1!
 Για το Β΄ εξάμηνο του 2011 οι αμοιβές και η ασφάλεια των 3εργαζομένων ανέρχονται στις 90.000 ευρώ περίπου Μόνο αόριστες υποσχέσεις περί περαιτέρω χρηματοδότησης από «Εθνικούς Πόρους» υπάρχουν και τίποτε  περισσότερο.
Διαφαίνεται το οριστικό τέλος του «Βοήθεια στο Σπίτι», η εγκατάλειψη των αδύναμων στην τύχη τους, και η προσθήκη των εργαζομένων του «Βοήθεια στο Σπίτι» στην στρατιά ανέργων της Μνημονιακής Ελλάδας.
   Καταβάλλονται ύστατες προσπάθειες για ανεύρεση πόρων από Ιδρύματα- Φορείς-Χορηγούς προκειμένου να μην εγκαταλειφθούν στην τύχη τους εν μέσω κρίσης οι πραγματικά ανήμποροι συμπατριώτες μας.

                                                Η Υπεύθυνη του προγράμματος  "Βοήθεια στο σπίτι"
                                                                     Μαρία Βασιλοπούλου 
                                                        Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Άνδρου
                                                                     (τηλ. 6978001607) 

3 σχόλια:

καψοραχη είπε...

καθε μερα που περναει το καθε τι γινεται χειροτερο...ο απλος πολιτης ερμαιο του καθε λαμογιου κλεφτη πολιτικαντη που εφαγε τα λεφτα και αφησε τα παντα λεηλατημενα....εδω σε αυτον τον καταραμενο τοπο οι γεροι χανουν την αξιοπρεπεια τους,οι νεοι καθε ελπιδα και ονειρο,οι μεσηλικες μαθαινουν να ζουν στον πανικο και στην απελπισια....

οι πολιτες εχουν μεριδιο ευθυνης αλλα οχι ολοι! και εδω πληρωνουν ΟΛΟΙ!!!!και απο την αλλη οι εγκληματιες της πολιτικης σκηνης απευθυνονται σε απροσαρμοστους λες και μας δειχνουν καθρεφτακια και χαντρες!!

τι να πω! ενα μονο..ΑΣ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!! στις επομενες εκλογες ας λειτουργησει το θυμικο και ας βαλουμε στην βουλη πολλα μικρα κομματα στερωντας απο τους δυο μεγαλους (πρωην) την αυτοδυναμια....μονο ετσι θα μπορεσουμε να δουμε διαφορα...ΙΣΩΣ!

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΨΟΡΑΧΗ !!!

καψοραχη είπε...

ευχομαι να μην εχεις δικιο...αν και πολυ το φοβαμαι......