Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Αποκαταστάθηκαν οι ζημιές στο Μουσείο του Θεόφιλου Καΐρη

Σήμερα

Μετά από πρωτοβουλία και  άμεση παρέμβαση του  κ. Σπύρου  Πολέμη  επισκευάστηκαν πολύ γρήγορα οι ζημιές που προκλήθηκαν την παραμονή της Ανάστασης από "άγνωστους" βαρελοτιέρηδες στο ταλαίπωρο σπίτι του Θεόφιλου Καΐρη.
Το σπίτι  μνημονεύεται για πρώτη φορά το 1708 όταν το αγοράζει ο παππούς του παππού του Θεόφιλου, Τομάζο Μπάλιο , καθολικός το θρήσκευμα, από την Μονή Παναχράντου έναντι 4,5 ριαλίων. Το 1781 ο Τομάζο Καΐρης με προικοσύμφωνο το δίνει στο πατέρα του φιλόσοφου Δημήτριο ο οποίος με την σειρά του το έδωσε στον γιό του Θεόφιλο (1849-1920).
Στο σπίτι αυτό πέθανε και η αδελφή του φιλόσοφου Ευανθία Καΐρη το 1866 σε ηλικία 67 χρονών.
Τέλη του 19ου αιώνα
Το 1924 το σπίτι αγοράστηκε από τον Μιχαήλ Α. Εμπειρίκο, το 1929 από τον Δημήτριο Μπόνη και το 1930 περιέρχεται στα χέρια του γιατρού Γεώργιου Λ. Βρατσάνου ο οποίος το 1944 το δωρίζει στον Πανάγιο Τάφο. Το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων ,μετά από αίτημα διακεκριμένων Ανδρίων επιστημόνων, δώρισε το οίκημα τελικά στον Δήμο Άνδρου για να χρησιμοποιηθεί ως μουσείο με ενθυμήματα από την ζωή του Ανδρίου  σοφού.
Το 1947 το χωρίς καμία συντήρηση σπίτι κηρύχθηκε διατηρητέο και το 1952 συστάθηκε  Ερανική Επιτροπή  για να μαζέψει χρήματα για τις απαραίτητες αναστηλώσεις .Τώρα πως και γιατί αντί να γίνουν αναστηλώσεις έγιναν κατεδαφίσεις και νέα κτίσματα και  να καταλήξει  σε αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι κάτι που κανείς δεν γνωρίζει.
Ζωγραφισμένο το 1920
Χωρίς καμία διάθεση για δημιουργία μουσείου για πολλά χρόνια χρησιμοποιήθηκε  ως κατοικία του αείμνηστου Μεταξά, μαέστρου  της φιλαρμονικής  και μετά για άλλες ανάγκες του δήμου.
Με αφορμή  ένα συνέδριο για τον μεγάλο Φιλόσοφο που διοργανώθηκε το 1984 από τον  Δημήτριο  Πολέμη, ιδρυτή κατόπιν της Καϊρείου Βιβλιοθήκης, στην Άνδρο με πολλούς ξένους σύνεδρους   και μία δωρεά του Βασίλη και της  Ελίζας  Γουλανδρή  κατορθώθηκε  στο σπίτι να στηθεί  μία έκθεση  για τον φιλόσοφο.
Τέλη δεκαετίας του 1940
Τελικά για πρώτη φορά λειτούργησε  ως "Μουσείο Θεόφιλου Καΐρη" το Σάββατο 12 Αυγούστου 1989  και κατά  καιρούς  έχουν πολλοί συνεισφέρει είτε  χρήματα είτε  εθελοντική εργασία  για την ύπαρξη αυτού του μουσείου τους καλοκαιρινούς μήνες.
Σήμερα και μετά από τόσα χρόνια ταλαιπωρίας  γίνεται πια μια κοινή προσπάθεια από τον Δήμο Άνδρου και την Καΐρειο Βιβλιοθήκη ώστε να αναβαθμιστεί ο εκπαιδευτικός ρόλος του συγκεκριμένου Μουσείου, τόσο για τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες, όσο και για τους μαθητές των σχολείων.

                                                     Πληροφορίες :Καΐρειος Βιβλιοθήκη
                                         Φωτογραφίες :Φώτο Άνδρος
                                                                  και Vanglouk

2 σχόλια:

efi είπε...

μπραβο στον Κο Πολεμη για την πρωτοβουλια που πηρε και βεβαια στον vanglouk που το εκανε γνωστο. Επισης αυτη η ιστορια που εγραψε για την οικια Καιρη με τοσο περιεκτικο τροπο ειναι εξαιρετικη. Ευχαριστουμε για τον κοπο που κανει καθημερινα ωστε να παρουσιαζει ενα προσεγμενο κειμενο με ανεκδοτες φωτογραφειες. ενα υψηλο επιπεδο που δεν βρισκεις ευκολα στα διαφορα 'τοπικα' blog του διαδυκτιου τα οποια χρησιμοποιουντε κυριως για διαφημηση προσωπων/προιοντων

Ανώνυμος είπε...

πολύ ωραίες οι αναδρομικές φωτογραφίες και εως σήμερα της οικίας του Θ.Καίρη καθώς επίσης και η εμπεριστατωμενη ιστορία του μεχρι το 1989 όταν λειτούργησε πρώτη φορά ως Μουσείο.
Παραλείπεται όμως η διαδρομή του από το 2005 όταν ανακαινίσθηκε και παραδόθηκε στον Δήμο ΄Ανδρου ως Μουσιακός χώρος από το Σύνδεσμο Ανδρίων Πειραιώς με την φροντίδα τότε του ιδίου του κ.Βαγγ.Λουκισα, εως ότου κατεστράφει το Πάσχα του 2011.
Αυτά για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.