Τρίτη 13 Απριλίου 2010

«Ξορκισμένος με τον απήγανο»


Το λέμε όταν υπάρχει κάτι το απαράδεχτο που θέλουμε να το διώξουμε και όταν θέλουμε να δηλώσουμε ότι δεν θέλουμε να ξαναδούμε κάποιον , να είναι δηλαδή ξορκισμένος και διωγμένος μακριά.


Το έντονα αρωματικό, αειθαλές, πολυετές φυτό που αυτή την εποχή είναι ολάνθιστο, το βρίσκουμε σε ηλιόλουστες τοποθεσίες αλλά καλλιεργείται επίσης σαν καλλωπιστικό προστατευτικό φυτό των κήπων αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις συγκαλλιέργειες σαν εντομοαπωθητικό αλλά και σαν ελκυστικό στις κάμπιες. Φυτεύοντας σε διάφορα σημεία στο περιβόλι μας προειδοποιεί για την ύπαρξη καμπιών, αφού ο απήγανος τις ελκύει και προστατεύει έτσι περισσότερο τα άλλα φυτά .

Εκτός από το κύριο αιθέριο έλαιο με τη διαπεραστική οσμή, περιέχει και μια γλυκοσίδη, τη ρουτίνα. Και τα δύο είναι ενεργητικές βάσεις που προσδίδουν σε όλο το φυτό πολλές θεραπευτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες.
Τα φύλλα έχουνε σπασμολυτικές, αντιβηχικές, εμμηναγωγικές ιδιότητες και λέγεται πως χαμηλώνουν την πίεση του αίματος και τονώνουν την κυκλοφορία

 Στην Σαντορίνη βάζουν τα φύλλα του στο ρακί και φαίνεται πως του προσδίδουν τονωτικές ιδιότητες κυρίως για το στομάχι. Στην Άνδρο συνήθιζε να το κάνει και μας το έμαθε ο Σαντορινιός Βιδιάνος Δαρζέντας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: