Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Οι κύκνοι απ τα Τρίκαλα στην Άνδρο

Τελικά μαζεύτηκε το ποσό των 1.823 ευρώ για την παρέα του κύκνου και με αυτό το ποσό παραγγείλαμε 5 κύκνους ,δύο ζευγάρια και ένα θηλυκό αφού μετά την αποστολή φωτογραφίας με e-mail στα Τρίκαλα ,διαπιστώθηκε ότι είχαμε αρσενικό.

Σήμερα το πρωί στις 10 έφτασαν στο Γαύριο οι 5 κύκνοι μέσα σε κλουβιά και μεταφέρθηκαν στο Παραπόρτι σε μαντρωμένο χώρο δίπλα στο ποταμάκι όπου θα μείνουν 15 μέρες.
Ο μονάχος πιάστηκε στην άλλη παραλία της Χώρας στο Νειμποριό δίπλα στον Ναυτικό Όμιλο και μπήκε μαζί με τους άλλους στη μάντρα, έγιναν οι συστάσεις και περιμένουμε πια τα περαιτέρω...
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε πολύ αυτούς που μας βοήθησαν :
Αλεπουδέα Ελίνα
Ανύσης Χαράλαμπος
Αντύρας Κων/νος
Βαλμάς Λεωνίδας
Βάρελη Ιωάννα
Βενετίκη Μαρία
Βλαστάρη Ειρήνη
Βούλγαρη Άννα
Βρεττός Λεονάρδος
Γαλαίος Φραγκίσκος
Γρηγορακάκης Αχιλλέας


Γρυπάρη Νέλλη και Μιχάλης
Δούμου Άννα
Δανιόλου Χαρίκλεια
Δενδρινός Κώστας
Κασιδώνη Κατερίνα
Κοντομάρκου Φλώρα
Κορκοδείλου Μαργαρίτα
Κουμαριανός Γιάννης


Λουκίσας Ευάγγελος
Μητσιούλης Δημήτρης
Κωστής Πατρίκιος
Μπαζάκης Σωκράτης
Μπάλκας Αυγουστής
Μποζάκη Ευαγγελία
Μωράκη Ελένη
Ξανθού Αρούλα
Περτέση Αλίκη


Περτέση Αντωνία
Περτέση Μαρία
Σουσούδης Θεοδόσης
Τηνιακός Γιάννης
Evans Patrick Rich
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην κυρία Σκλαπάνη Σ.για το ποσό των 500 ευρώ,
στον Κυνηγετικό Σύλλογο Άνδρου και στο Πρακτορείο του Γιώργου Μπατή






http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=55759&cid=4
http://maxaliwtis.blogspot.com/2009/08/blog-post_375.html
http://blogthea.gr/NextStep/aeaethoaeo/60240-i-iiia-eeueo-eyeiio-oco-iaenio-anthea-dhanya.html
http://simatoros.wordpress.com/

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Εδώ, ανακύκλωση

Ο Νίκος Θεολόγου πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Δήμου Άνδρου μιλάει για την ανάκύκλωση που θα ξεκινήσει σε λίγο σε όλη την Άνδρο

Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Η μνήμη της πολαρόιντ


Στην Άνδρο τοποθέτησε η Μαρλένα Πολιτοπούλου την αστυνομική ιστορία του βιβλίου της "Ο κύριος Μάριος μετάνοιωσε αργά" που εκδόθηκε το 1999 και στην Άνδρο που έχει αποκτήσει σπίτι έρχεται και συνεχίζει να γράφει.
Το τελευταίο βιβλίο της "Η μνήμη της πολαρόιντ" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

1976: Στο τούνελ της σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου-Μηλεών βρίσκεται δολοφονημένος ο μάγειρας με το παράξενο όνομα Αριστείδης Φάκας. Το σώμα του είχε κακοποιηθεί.
2006: Ο αρχιτέκτονας και ειδικός ερευνητής της Αστυνομίας Παύλος Γ., όπως έχει γίνει γνωστός από την υπογραφή του στα σκίτσα εγκληματιών και υποδίκων, ανακαλύπτει την υπόθεση στο αρχείο του πατέρα του, τέως διοικητή της Αστυνομίας, ο οποίος δολοφονήθηκε εν ώρα υπηρεσίας έναν χρόνο πριν συνταξιοδοτηθεί. Ο Παύλος αποφασίζει να ερευνήσει αυτήν τη σκοτεινή πατρική κληρονομιά. Η προσπάθειά του θα τον οδηγήσει στη Θεσσαλία του σήμερα αλλά και στο χτες του Εμφυλίου, στο Πήλιο, στα χωριά του Κισάβου, στα τσιπουράδικα του Βόλου, στη Σκόπελο και στα αρχαία μάρμαρα μπροστά στον ναό του Θησείου. Θα έρθει σε επαφή με ανθρώπους που πάλεψαν για τις ιδέες τους, που αφιέρωσαν τη ζωή τους για να βοηθήσουν τα παιδιά, που θυσιάστηκαν για τους αγαπημένους τους, που δεν μπόρεσαν να ξεχάσουν. Ανάμεσά τους θα βρει τον ένοχο αλλά και θύματα που δεν γνώριζε κανείς έως τότε.

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Τα εγκαίνια του τυπογραφείου Καραουλάνη





Στο κάντρο ο ιδρυτής του τυπογραφείου Λουρέντζος Καραουλάνης και κάτω όλοι Πολέμηδες,Ηλίας Σπύρος,Αντώνης και Ερατώ




οι Αντώνηδες,Πολέμης και Σουρούνης επί του πιεστηρίου

Το τυπογραφείο είναι ανοικτό :
ΤΡΙΤΗ & ΠΕΜΠΤΗ 10:ΟΟ-12:00
ΣΑΒΒΑΤΟ &ΚΥΡΙΑΚΗ 10:00-12:00
18:00-20:00
ΔΕΥΤΕΡΑ, ΤΕΤΑΡΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ κλειστά

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Κώστας Γαρύφαλλος

Σας προσκαλώ στα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης ζωγραφικής ,που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 25 Ιουλίου 2009 και ώρα 8:30 μ.μ. στο Εμπειρίκειο Γυμνάσιο Άνδρου.
Διάρκεια έκθεσης:
25/7/2009 έως και 22/8/2009
Ώρες λειτουργίας : 10.30 -14.00 19.30-22.00













Στην έκθεση αυτή παρουσιάζονται 58 έργα, ελαιογραφίες και ακουαρέλες.
Στα θέματα περιλαμβάνονται ιστιοφόρα και πλωτά, μέσα σε ακύμαντες ή τρικυμισμένες θάλασσες, τοπία και απόψεις, με κυρίαρχο στοιχείο την ατμόσφαιρα και το φως που δραπετεύει, διαπερνώντας τους ουρανούς, τα νερά, τα πανιά, χτυπώντας στους τοίχους, στους γκρεμούς, στις ακτές, τροφοδοτώντας με ενέργεια κάθε κίνηση, κάνοντας τα πλωτά να αιωρούνται στο τίποτα, τα αντικείμενα να σπάνε τη συμπαγή ακινησία τους· να λευτερώνονται τελικά. Το φως, άνεμος που φουσκώνει τη θάλασσα και τα ιστία, που μορφοποιεί τα πράγματα, αφήνοντας μετέωρες τις σκιές τους· το μέσο πάνω στο οποίο αισθητοποιείται και η ελάχιστη κίνηση.

Άνδρος, Ιούλιος 2009 Κ. Γαρύφαλλος

Συνετί Άνδρος
Τηλ. 22820-24303 /6974906597 e-mail: garykor@otenet.gr

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Έλεος!


Τα συσσωρευμένα για τον τόπο οφέλη του θρησκευτικού τουρισμού μπροστά από τουριστική μονάδα της νήσου

Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Τελευταίες παραστάσεις

Το Σάββατο 25 και τη Κυριακή 26 Ιουλίου θα παιχτεί για τελευταία φορά το ΦΙΝΤΑΝΑΚΙ στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο της Χώρας.Το δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτεβρίου ο Θεατρικός Όμιλος Άνδρου θα παρουσιάσει το επιτυχημένο έργο στη 22η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου που αυτή τη χρονιά θα πραγματοποιηθεί στην Λέρο

Εισιτήρια:Κώστας Γαρύφαλλος, πρατήριο φούρνου αγοράς ,τηλ.22820-24400

Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Ψυχή Βαθιά



«Ψυχή Βαθιά» ήταν σύνθημα των ανταρτών στον εμφύλιο (1946-1949). «Ψυχή Βαθιά» είναι ο τίτλος της νέας ταινίας του Παντελή Βούλγαρη και της Village. Με «ψυχή βαθιά» η κινηματογραφική ματιά του μεγάλου σκηνοθέτη στρέφεται στην πιο δραματική πτυχή της ιστορίας του τόπου μας. Η ταινία θα βγει στις αίθουσες τον Οκτώβριο του 2009. Την «Ψυχή Βαθιά» τιμά ο μεγάλος μας ηθοποιός Θανάσης Βέγγος συμμετέχοντας μ’ ένα χαρακτηριστικό ρόλο.
Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι: Βαγγέλης Μουρίκης, Γεώργιος Σιμεωνίδης, Βικτώρια Χαραλαμπίδου, Κώστας Κλεφτόγιαννης, Βασίλης Νανάκης, Ιούλιος Τζιάτας, Γιώργος Τζώρτζης, Αλεξάνδρα Καζάζου, Κλέα Σαμαντά και Ίαν Ρόμπερτσον, ενώ σε πρωταγωνιστικούς ρόλους θα δούμε τους πρωτοεμφανιζόμενους Χρήστο Καρτέρη, Γιώργο Αγγέλκο και Άννα Παρτσάνη

http://androsfilm.blogspot.com/2008/10/blog-post_28.html

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Ο Αντώνης ο Πολέμης...


...πανευτυχής τρίβει, γυαλίζει,τακτοποιεί και τυπώνει στον νέο χώρο της Καϊρείου Βιβλιοθήκης όπου θα στεγαστεί το ιστορικό τυπογραφείο του Καραουλάνη και που θα ανοίξει για το κοινό σε λίγες μέρες.

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Ίδρυμα Κυδωνιέως Πλόες XV

Η έκθεση του Χάρη Λάμπερτ έχει τίτλο «Φως της Γης και του Ουρανού» και εστιάζει στην πολύπλευρη ζωγραφική δραστηριότητά του με έργα παλαιότερα αλλά και πρωτοεμφανιζόμενα. Ο καλλιτέχνης έχει χαράξει τη δική του πορεία και είναι από τους λίγους συμπατριώτες μας που εκπροσωπεί την ποπ αρτ. Βραβευμένος στο Παρίσι και το Τόκιο, ανήσυχος και πρωτότυπος, ενσωμάτωσε πριν από μερικά χρόνια μια ειδική τεχνική στη δουλειά του. Με τη βοήθεια ενός ειδικού φωτισμού, του black light, τα χρώματα μεταμορφώνονται προσδίδοντας στις μορφές του, την αύρα της αιωνιότητας και της αθανασίας.

Στην έκθεση που θα εγκαινιαστεί στις 25 Ιουλίου στις 8:30μμ, στην Χώρα της Ανδρου, παρουσιάζονται τρεις διαφορετικές ενότητες που συνθέτουν το ξεχωριστό ιδίωμά του. Πρώτα η new pop art που σχετίζεται με την ιλαρότητα, τις επιθυμίες απόλαυσης και τον ευδαιμονικό καταναλωτισμό - στοιχεία που χαρακτηρίζουν των πληθυσμό των μεγαλουπόλεων. Ο καλλιτέχνης άντλησε τις εμπειρίες του από τον κινηματογράφο, τη φωτογραφία, τη διαφήμιση, τη μόδα αλλά και την ποπ μουσική. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι καταπιάστηκε με την ενότητα αυτή από το 1982 και μετά.
Ακολουθεί η spiritual pop, μια απόπειρα να εναρμονίζει την υλιστική με την πνευματική αναζήτηση. Σε αυτήν την ομάδα έργων βρίσκονται και ορισμένες ενδιαφέρουσες εικαστικές «διασκευές» του ζωγράφου με αφορμή έργα του Βελάσκεθ, του Μιχαήλ Αγγέλου και του Ρούμπενς, τα οποία ανοίγουν έναν δίαυλο επικοινωνίας με την ιστορία.
Ο κύκλος κλείνει με new renaissance, που συνδυάζει τις κλασικές και αναγεννησιακές αξίες με τις σύγχρονες τεχνολογίες. Εστιάζει κυρίως στην προσωπογραφία. Αν και πρόκειται για πορτρέτα καθημερινών ανθρώπων, η βαρύτητα πέφτει στην ανάδειξη του ψυχισμού και όχι της εξωτερικής εμφάνισης των ατόμων που στάθηκαν απέναντι από το καβαλέτο του καλλιτέχνη. Τα έργα αυτής της ενότητας δεν λειτουργούν ως αντικατοπτρισμοί της «αντικειμενικής» κοσμοθέασης ή των κοινωνικών φαινομένων αλλά ως έναυσμα για μια φιλοσοφική ενατένιση της ζωής και δρόμος για αναστοχασμό.
(Της Μαργαρίτας Πουρνάρα, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Αρχίσαμε!

Φωτογραφίες από την χθεσινή φωτιά που ξέσπασε από άγνωστη αιτία σε κατοικημένη περιοχή στον κάμπο του Γαυρίου, ευτυχώς σβήστηκε έγκαιρα λίγο πριν νυχτώσει.

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Λυγαριά λυγαριά...



Μεγάλο σουξέ είναι το:

Κόρη καραβοκύρη
και όμορφη κοπελιά
κορμί κυπαρισσένιο
λυγά σα λυγαριά
Λυγαριά λυγαριά
εσένα έχω στην καρδιά
λυγαριά λυγαριά
θα σε κλέψω μια βραδιά,


αλλά υπάρχει και το άλλο:

Από λυγαριά αν περάσεις
και λίγο δεν την πιάσεις
την αγάπη σου θα χάσεις
κ’αν δεν τη μυριστείς
θα την αποχωριστείς.


και οι Λειβαδιανές καλού κακού πέρα δώθε στη Χώρα κόβανε κανένα κλαράκι, όταν περνούσαν από το ποτάμι.
Τα καλοκαίρια τη δεκαετία του ’60 και’70 έρχονταν τσιγγάνοι, έστηναν τσαντίρια στα πλατώματα των δύο ξεροπόταμων της Χώρας,έκοβαν κλαδιά λυγαριάς και καλάμια και έπλεκαν καλάθια καθισμένοι οκλαδόν, αργότερα έρχονταν με φορτηγάκια αλλά όλο και λιγότεροι μέχρι που σταμάτησαν και τώρα οι λυγαριές θέριεψαν και ξεπερνούν σε ύψος τα 3 μέτρα.
Την λένε και μερόλια ,αγνιά, αλυγαριά, λύγος, λυγιά, καναπίτσα, αθκιά, μυριτζιά, και καλαθιά

Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Εύανδρος

Ένας τόμος εις μνήμην Δημητρίου Ι. Πολέμη
με δαπάνες του Ιωάννου Β. Γουλανδρή
Επιμελητές έκδοσης:
Δημήτρης Κυρτάτας, Λυδία Παλαιοκρασσά – Κόπιτσα, Μιχάλης Τιβέριος
Τυπογραφική επιμέλεια: Κυριάκος Ντελόπουλος
Γράφουν:
Νομική Γ. Παλαικρασσά: Χρυσό δακτυλίδι από την Παλαιόπολη της Άνδρου
Λυδία Παλαιοκρασσά- Κόπιτσα: Πυθώνυμος Νικοκράτους, ένας επιφανής Άνδριος
Χριστίνα Α. Τελεβάντου: Άνδρος. Ιερά της Γεωμετρικής και Αρχαϊκής Εποχής
Μιχάλης Τιβέριος : Ξενιτεμένες αρχαιότητες από την Άνδρο
Νικόλαος Γκιολές: Ανασκαφές στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική της Αγοράς στην Παλαιόπολη της Άνδρου
Σμαράγδη Ι. Αρβανίτη: Άνδρος –Επάνω Κάστρο. Η ανασκαφή του ναΐσκου
Ε. Δεληγιάννη- Δωρή, Μ. Μιχαηλίδης: Νεότερα από το Επάνω Κάστρο. Η ανασκαφή του 2006.
Νίκος Δ. Κοντογιάννης, Ηλίας Χριστόπουλος: Ο πηλός του Επάνω Κάστρου :Ένα παράδειγμα πειραματικής αρχαιολογίας στην Άνδρο.
Χρύσα Μαλτέζου: Από την ιστορία της Άνδρουστον 14ο και 15ο αιώνα:Pietro Zen Domino Andre
Ελένη Μπαρμπαρίτσα : Ευλογία μύρου από το Επάνω Κάστρο Άνδρου
Γιώργος Πάλλης : Χριστιανικά γλυπτά από το Επάνω Κάστρο Άνδρου.
Ελισάβετ Α. Ζαχαριάδου: Σελίδες από την ζωή του Βενιαμίν, Επισκόπου Άνδρου
Ηλίας Κολοβός: Οι μουσουλμάνοι της Άνδρου κατά την Οθωμανική περίοδο
Στέφανος Νομικός, Γιώργος Νομικός: Φρουσαίοι: Ο οικισμός των νερόμυλων του Αμόλοχου
Αικατερίνη Ρεβιθιάδου- Τσότσου: Οδοιπορικό από τον Όρμο στο Κόρθι: τα γεφύρια.
Σίμος Μιλτ. Συμεωνίδης: Ενέργειες του Αρχιεπισκόπου Άνδρου Κυρίλλου για ανάδειξη της Σύρου σε επισκοπή
π. Μάρκος Φώσκολος: Ο επίσκοπος Τήνου Γεώργιος Περπινιάδης και η Καθολική Επισκοπή Άνδρου.
Γιώργος Κεχαγιόγλου: Άνδρος και γενιά του Τριάντα: Το παράδειγμα του Ανδρέα Εμπειρίκου.
Δημήτρης Ι. Κυρτάτας: Δημήτριος Π. Πασχάλης- Δημήτριος Ι. Πολέμης . οι ιστορικοί της Άνδρου
Ευάγγελος Φ. Μαγείρου : Τα ιστιοφόρα της Άνδρου : ξανακοιτάζοντας μια ναυτιλιακή μελέτη του Δημήτρη Πολέμη.
Ιωάννης Φ. Μαρκούρης: Ανδριώτες έμποροι στη Βενετία: Νικόλαος Κοντόσταβλος και Φραντζέσκος Δελλαγραμμάτικας.
Α. Ι. Τζαμτζής : Τα υπερωκεάνια της Άνδρου

Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

Λίγο ακόμα..


Οι καταθέτες έφτασαν τους 18 και σε λίγο θα συμπληρωθεί το ποσό που χρειάζεται για την αγορά των 2 κύκνων, παρέα στον μοναχικό...
Μπορείτε να κάνετε κατάθεση στον λογαριασμό της Εθνικής τράπεζας 313/749699-00
http://www.zougla.gr/news.php?id=52511
http://www.kerkinitoday.com/2009/07/blog-post_6074.html
http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&catID=1&artID=1027712
http://leodokardos.blogspot.com/2009/07/blog-post_5855.html΄
http://www.madata.gr/index.php/diafora/39179.html

Ασφαλής αναρχία

















Α! Εμείς εδώ δεν κάνουμε τέτοια! Τον χειμώνα τον περάσαμε ήσυχα. Αυτά γράφτηκαν στις διακοπές ,το Πάσχα το ένα στον τοίχο και το άλλο στην καμπίνα προχτές , σε μέρη ασφαλή και σκοτεινά την νύχτα.Και τα δύο ολόιδια ,χωρίς πρωτοτυπία και ρίσκο μόνο ένα ερώτημα προκαλούν :τα σπρέυ αγοράστηκαν εδώ ή τα αγόρασε ο μπαμπάς δίπλα από τον Βερόπουλο με την μπακαλική του καλοκαιριού;

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Βοηθείστε στη δημιουργία ταινιοθήκης της Άνδρου...




Αγαπητοί φίλοι,

Έχει αρχίσει να ωριμάζει στις σκέψεις μας η δημιουργία μιας ταινιοθήκης αλλά και ενός αρχείου ήχου και εικόνας της Άνδρου. Στόχος μας λοιπόν η συγκέντρωση και ταξινόμηση κινηματογραφικού υλικού που είτε αφορά την Άνδρο, είτε γυρίστηκε στην Άνδρο. Το υλικό αυτό αποτελεί πολιτισμική κληρονομιά του νησιού μας και θεωρούμε πως η συγκέντρωση και αρχειοθέτηση του, θα συνεισφέρουν στη διάσωση του πολιτισμού και της ιστορίας της Άνδρου.


Στην προσπάθεια μας αυτή ελπίζουμε να σας βρούμε αρωγούς. Σας παρακαλούμε θερμά εφόσον έχετε οιαδήποτε film (πχ. super 8mm, 16mm, video, κα.) ή και εγγραφές ήχου πχ. σε παλαιές πλάκες, κασσέτες, είτε πρόκειται για ερασιτεχνικές λήψεις (πχ. οικογενειακά στιγμιότυπα, πανηγύρια, ναυτικά, κα.), είτε επαγγελματικές, παρακαλούμε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@androsfilm.com ή στα τηλέφωνα :
Βαγγέλης Λουκίσας, τηλ. : 6932-879651
Όλγα Καραγιάννη, τηλ. : 2282-0-22929, 6977-334334
Αφού δανειστούμε το υλικό σας για μικρό χρονικό διάστημα και το αντιγράψουμε με τα διαθέσιμα μέσα, θα σας το επιστρέψουμε άμεσα. Ας μην αφήσουμε το υλικό αυτό να χαθεί, να φθαρεί ανεπανόρθωτα ή/και να καταστραφεί…
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συμμετοχή σας !
Φωτογραφίες:αρχεία Ε.Λ.Ι.Α., Ι. Βενετίκη, Ι. Περτέση, Μ.Σαραντοπούλου

Αρόδο


Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος το "Γαύριο" σας προσκαλεί το Σάββατο 25 Ιουλίου στις 9:30μμ στο Γαύριο (Αγορά) στα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας με τον τίτλο "Αρόδο" με λιμάνια, πορθμεία και βαρκάρηδες της Άνδρου (1900-1965)
(Δήμος Υδρούσας-Ν.Α.Κυκλάδων-Επαρχείο Άνδρου)