Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Στην Κρήτη τους προοδεύουν με φωτοβολταϊκά, Θαυμάστε!

Πατήστε την φωτογραφία να δείτε την πρόοδο σε όλο της το μεγαλείο

μετά δείτε και το βίντεο ...


17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΟΜΕΛΕΤΑ ΚΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣE ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.
FAST TRACK ΜΑΛΙΣΤΑ.
ΛΙΓΟΥΡΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ !!

George Mantjoros είπε...

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ !!!!

Πρεπει ολοι να καταλαβουμε οτι η ''πρασινη απατη'' ειναι μια πραγματικη απειλη για την καταστροφη του περιβαλλοντος.
Οργανωμενα και αδιστακτα οικονομικα συμφεροντα απειλουν και εξαπατουν τις μικρες κοινωνιες .
Τα ιδια προσπαθουν να κανουν και στο νησι μας .
Θα ειμαστε απεναντι τους , αποφασισμενοι να τους εμποδισουμε με καθε τροπο.

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΟΥ
ΑΥΤΟΙ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ
ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ
ΕΡΘΟΥΝΕ ΣΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΝΟΣ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝΕ ΚΑΛΟ , ΤΩΡΑ !!

Ανώνυμος είπε...

Κάποτε στο όνομα της προόδου τα χλωμά πρόσωπα πήγαν με καθρεφτάκια στους ερυθρόδερμους. Τώρα κάποια άλλα χλωμά πρόσωπα έρχονται πάλι με καθρεφτάκια , λίγο μεγαλύτερα αυτή την φορά...
και η πλάκα είναι πως οι ¨Ελληνες νομίζουν πως είναι πιο μάγκες απο οτι οι ερυθρόδερμοι 200 χρόνια πριν...

Kostas είπε...

Απαράδεκτος ο τρόπος που εκμεταλεύτηκαν τους κατοίκους. Αλλά αυτά τα κακά έχει η "ιδιωτική πρωτοβουλία" και δεν έχει να κάνει με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυτές καθαυτές.
Από την άλλη, αν υποθέσουμε ότι θέλουμε ηλεκτρισμό, η εναλλακτική στα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες είναι η παραμονή στα ορυκτά καύσιμα, ως επί το πλείστον λιγνίτη. Η εξόρυξη και η καύση αυτών έχουν ασύγκριτα μεγαλύτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον από ότι τα φωτοβολταϊκά πάνελς και οι ανεμογενήτριες. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω σε αυτό, όμως θα ήθελα να συγκρίνετε την ιστορία της Σίτανου με αυτήν της Παλαιάς Χαραυγής. Η Π.Χαραυγή είναι ένα από τα χωριά από τα οποία εκδιώχθηκαν οι κάτοικοι προκειμένου να εξορυχθεί ο λιγνίτης που βρέθηκε από κάτω του. Οι κάτοικοι της Σίτανου εξαπατήθηκαν αλλά συνεχίζουν τη ζωή τους κανονικά, οι κάτοικοι της Χαραυγής έφυγαν από τα σπίτια τους στη θέση των οποίων, πλέον, υπάρχει μια τρύπα.
Κατά τη γνώμη μου, το μόνο άσχημο στην φωτό που παραθέτετε είναι ότι δεν φρόντισαν να ξαναφυτέψουν όσο από το έδαφος μπορούσαν. Ίσως γιατί δεν φυτρώνουν πολλά στις πέτρες.
Θεωρώ ότι είναι σκόπιμο να σκεπάσουμε 5 διάραχα με φωτοβολταϊκά προκειμένου να γλιτώσουν 100 άνθρωποι από καρκίνο στη Μεγαλόπολη και την Πτολεμαΐδα. Ακόμα καλύτερα να στήσουμε ανεμογεννήτριες που πιάνουν και λιγότερο χώρο ανα kW.
Η "αισθητική όχληση" που προκαλούν τα πάνελς και οι ανεμογενήτριες είναι σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων που περιορίζουν. Και στην τελική, είναι μακράν ωραιότερα από τα φουγάρα και τα λιγνιτορυχεία. Κατά την απολύτως προσωπική μου άποψη, δε, ένα πάρκο με ανεμογεννήτριες είναι μία θέα που δεν χορταίνω να χαζεύω.
Τα "οργανωμένα και αδίστακτα συμφέροντα" συμφωνώ πως πρέπει να μας βρουν απέναντι. Όμως τις ανανεώσιμες πηγές έχουμε υποχρέωση και όφελος να τις υποδεχτούμε με ανοιχτές αγκάλες.

Kostas είπε...

Ενδεικτικά ένα link

http://www.cyberotsarka.gr/afierwmata/xwria-fantasmata/146-xaraygi-kozanis.html

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ ΣΥΓΚΡΙΝΕΙΣ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΚΑΙ ΒΓΑΖΕΙΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.
ΠΟΛΥ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ
ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΕΩ ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ΛΑΘΟΣ

Kostas είπε...

Η σύγκριση ήταν μεταξύ Κοζάνης και Κρήτης αλλά αυτό δεν αλλάζει πολύ τη συζήτηση. Γιατί να μην μπορεί να συγκρίνει κανείς δύο τόπους; Άνθρωποι κατοικουν και στην Κρήτη και στην Άνδρο και στην Κοζάνη και στη Μεγαλόπολη. Πές μου εσύ πού διαφοροποιούνται και δεν θα έπρεπε να συγκρίνονται και το συζητάμε.
Πάντα πρόθυμος να ακούσω πού θεωρείς ότι έχω λάθος! Εσκεμμένα λάθος επιβεβαιώνω πως δεν είμαι.

Ανώνυμος είπε...

ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ
ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΑΝ ΜΙΛΑΜΕ

καψοραχη είπε...

καλο θα ηταν για ανθρωπους που δεν κατεχουν το θεμα (οπως εγω) και που διαβαζουν για να μαθουν οταν λεμε κατι να το λεμε με επιχειρηματα...αλλιως ειναι στειρο και δεν πειθει...αν το θεμα ειναι αισθητικο μονο να μεινουμε στο οτι το θεμα της ενεργειας ειναι σημαντικο και θα πρεπει να το δουμε λογικα...καπποτε μιλησα με Ανδριωτη γνωστη καποιων πραγματων για τις ανεμογεννητριες και οφειλω να ομολογησω οτι τα κατα ηταν αρκετα σοβαρα...για τα φωτοβολταϊκα δεν ξερω αλλα το να με πεισει καποιος μιλωντας ετσι γενικα για συμφεροντα και καθρεφτακια δεν λεει!και ανωνυμα κι ολας! πεστε επιχειρηματα παιδια...να μαθουμε και εμεις!

Ανώνυμος είπε...

Δεν καταδικάζουμε ούτε επικροτούμε τίποτα ελαφρά τη καρδία...Το γεγονός ότι εκμεταλλεύτηκαν τους ανθρώπους του συγκεκριμένου χωριού, εμένα προσωπικά δε μου λέει τίποτα. Θέλει ψάξιμο το θέμα...Παγκοσμίως οι μορφές ενέργειας που θα κυριαρχήσουν στο άμεσο μέλλον είναι δύο: Πυρηνική ή ανανεώσιμες. Ποιος είπε ότι πρέπει να δώσουμε τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια γι αυτό? Οι ίδιοι οι κάτοικοι μπορούν να φτιάξουν την εταιρία και να τα εκμεταλλεύονται με την κατάλληλη τεχνογνωσία. Μυαλό να υπάρχει...Και ανοιχτό....

Ανώνυμος είπε...

ΕΣΤΩ !! ΟΤΑΝ ΛΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΚΟ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ...
ΑΦΗΝΩ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Ανώνυμος είπε...

Οι ίδιοι οι κάτοικοι μπορούν να φτιάξουν την εταιρία και να τα εκμεταλλεύονται
με την κατάλληλη τεχνογνωσία. Μυαλό να υπάρχει... Και ανοιχτό....
ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΙΔΕΑ

Kostas είπε...

Επειδή τα post δεν αναγράφουν χρόνο ξεκινάω με τη σειρά τις απαντήσεις, αμέσως μετά το προηγούμενο post μου.
@ Ανώνυμος
Ευχαριστώ. Η λογική "Όχι στην πίσω αυλή μου" ("Not in my backyard" που λένε και στο χωριό μου) δεν μου άρεσε ποτέ.


@ καψοράχη
Μια και ζητάς επιχειρήματα, θα προσπαθήσω να απαριθμίσω μερικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) με την ελπίδα μιας καλής συμπλήρωσης και συζήτησης.
Πλεονεκτήματα:
-Καμία εκπομπή αερίων θερμοκηπίου ή τοξικών αποβλήτων.
-Μηδαμινή ανάγκη συντήρησης. Το κόστος της ενέργειας είναι πρακτικά το κόστος της αρχικής εγκατάστασης.
-Ο χώρος γύρω από ανεμογεννήτριες αμέσως μετά την εγκατάσταση μπορεί να αποδωθεί στη γεωργία και την κτηνοτροφία.
-Παραγωγή ενέργειας τοπικά. Σχετική ενεργειακή αυτάρκεια. (Αυτό έχει κάποιους σοβαρούς περιορισμούς που όμως με μια ακόμα επένδυση σε τρόπους αποθήκευσης μπορεί να καταλήξει ακόμα και σε αυτονομία).
-Καμία ανάγκη εξόρυξης ορυκτών καυσίμων.

Μειονεκτήματα:
-Όχληση της ορνιθοπανίδας από τις ανεμογεννήτριες. (Από την άλλη φαντάζομαι ότι η ορνιθοπανίδα ενοχλείται περισσότερο από ένα φουγάρο που καπνίζει).
-Θόρυβος από τις ανεμογεννήτριες. Όχι περισσότερος από αυτόν ενός εργοστασίου.
-Ανάγκη για δημιουργία υποδομών όπως δρόμοι, μικροί υποσταθμοί, κολώνες. Πράγματι, αν γίνουν με τον πατροπαράδοτο ελληνικό τρόπο είναι πρόβλημα. Με λίγο σεβασμό, μετά την αρχική εγκατάσταση ελάχιστα πράγματα χρειάζεται να μείνουν κοντά στο αιολικό ή φωτοβολταϊκό πάρκο.

Αμφιλεγόμενα:
-Αισθητική όχληση. Εμένα πάντως τα πάρκα ΑΠΕ μου αρέσουν αισθητικά και δεν καταλαβαίνω γιατί ένας νερόμυλος ή ένας ανεμόμυλος είναι όμορφα και αξίζει να τα επισκεπτόμαστε και να τα κάνουμε μουσεία ενώ μια ανεμογεννήτρια ή ένα Φ/Β πάρκο όχι.
-Οικονομική εκμετάλευση. Θα ήθελα να δω μια δημόσια ΔΕΗ ή μια δημοτική επιχείρηση να νοικιάζει γη και να στρώνει εγκαταστάσεις προς όφελος των πολιτών. Για κανένα λόγο δεν θα ήθελα να αγοράσουν τη γη των παππούδων μου για "καθρεφτάκια" 5-6 καρχαρίες και να θησαυρίσουν πουλώντας μου ενέργεια.

Τα κατά είναι όντως σοβαρά αλλά αν θέλουμε ηλεκτρισμό οι ΑΠΕ είναι αυτή τη στιγμή η βέλτιστη λύση.

@Ανώνυμος
Συμφωνώ μαζί σου. Δες και στο δευτερο αμφιλεγόμενο στην απάντησή μου στην καψοράχη.

@Ανώνυμος
Έχω αντίρρηση στο να πουλήσουμε τα κτήματά μας για ένα κομμάτι ψωμί (δες και απάντηση στην καψοράχη). Άλλο ένα κακό που βλέπω είναι ότι έβαλαν τα πανέλα πολύ αραιά ενώ μπορούσαν να βάλουν κι άλλα ή να συμπτύξουν τα υπάρχοντα σε μικρότερο χώρο. Επίσης ότι δεν φρόντισαν να καλωπίσουν εκ των υστέρων το χώρο.
Η εικόνα που θέλω να δω στην Άνδρο είναι αυτή
http://windpowermonthly.com/news/1003893/NY-Public-Services-Commission-seeks-answers-turbine-collapse/
ή αυτή
http://energia-online.eu/2011/11/06/lukoil-considers-buying-wind-park-in-bulgaria/
ή αυτή
http://www.ecofriend.com/entry/eco-tech-carolina-solar-energy-breaks-ground-on-a-650kw-solar-park/
ή ακόμα και αυτή
http://www.change-of-climate.com/en-us/projects/Pages/Development%20of%20an%20offshore%20windpark%20in%20the%20North%20Sea.aspx

@Ανώνυμος
Μακάρι! Μακάρι να το δούμε αυτό!

@Vanglouk
Συγνώμη που γράφω "σεντόνια" αλλά πώς να τα συμπτύξω;

Βαγγέλης είπε...

Επιτέλους και ένας ορθολογιστής!!!
Εύγε Kostas, τα έλεγα χρόνια και νομίζανε κάποιοι ότι είμαι κατάσκοπος των μεγάλων εταιρειών... τα οφέλη πολλά αλλά πάντα εδώ στην Ελλάδα φοβόμαστε δικαιολογημένα την πολύ κακή διαχείριση και τις μίζες που θα διαλύσουν το τοπίο προς όφελος κάποιων... λέτε να αλλάξουμε???
Συμπληρώνω στα πλεονεκτήματα ότι παράγουμε ενέργεια σε εθνικό επίπεδο οπότε ΔΕΝ έχουμε εκροές χρημάτων προς τα έξω. Δε συμφωνώ ότι έχουν μηδενικό κόστος συντήρησης, αυτό ισχύει για τα φωτοβολταικά και όχι για τις ανεμογεννήτριες.

Ανώνυμος είπε...

ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΟΣΟΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ``Η ΑΛΛΗ ΑΝΔΡΟΣ`` ΜΕ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ, ΤΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΤΗΣ, ΤΟΥΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥΣ ΤΗΣ, ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ, ΤΑ ΠΕΤΡΟΧΤΙΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΟΥ ΖΩΝΟΥΝ ΤΟ ΝΗΣΙ ΑΠΟ ΑΚΡΗ ΣΕ ΑΚΡΗ,ΤΙΣ ΠΕΖΟΥΛΕΣ ΤΗΣ,ΤΙΣ ΠΑΝΕΜΟΡΦΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΤΛ.ΑΥΤΑ ΘΑ ΤΡΑΒΗΞΟΥΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ..ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΕΝΑΝ ΜΕ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΤΑΙΡΙΑΣΤΑ.ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ...

Ανώνυμος είπε...

ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΣΤΑΡΑΤΕΣ . ΜΠΡΑΒΟ !!