Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Διήμερο σεμινάριο: "Ο δρόμος του μαλλιού"


H Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Άνδρου διοργανώνει το Σάββατο 20 στο Γιαννισαίο και την Κυριακή 21 Ιουνίου στο Κόρθι  διήμερο βιωματικό σεμινάριο με θέμα: «ο Δρόμος του Μαλλιού – από την κουρά στο χειροποίητο ύφασμα» με  εισηγήτρια την Αγγελική Καραμπογιά.

Το καλοκαίρι τα προβατάκια ζεσταίνονται και βγάζουν τα «ρούχα τους» για να λιαστούν στους αγρούς. Εμείς τα παίρνουμε, τα πλένουμε, τα βάφουμε και τα μετατρέπουμε σε χρηστικά αντικείμενα, αλλά και έργα τέχνης εμπνευσμένα από τη φύση. Αναβιώνουμε την παράδοση και την διανθίζουμε με την φαντασία μας, δημιουργώντας με την τεχνική του felting.

Στο σεμινάριο «ο Δρόμος του μαλλιού - από το πλύσιμο στο χειροποίητο ύφασμα» θα πλύνουμε το μαλλί του προβάτου σύμφωνα με την παράδοση του τόπου μας, θα το βάψουμε με φυτικές βαφές και θα μάθουμε να το επεξεργαζόμαστε με τις δύο τεχνικές felting την υγρή (wet) και την ξηρή (needle).

Με την τεχνική felting δημιουργούμε με τα χέρια μας ύφασμα φτιαγμένο από πρόβειο μαλλί. Πρόκειται για τον αρχαιότερο τρόπο κατασκευής υφάσματος με τις ρίζες του να χάνονται στις απέραντες στέπες της Μογγολίας. Στην αρχαία Ελλάδα το χρησιμοποιούσαν επίσης για να φτιάξουν καπέλα από λευκό μαλλί (πίλημα).
 
Το Πρόγραμμα
Σάββατο 20 Ιουνίου, 9 π.μ. – 3:00 μ.μ.  / Γιαννισαίο – Σταυρός

Α. Εργαστήρι Κουράς-Πλυσίματος-Ξασίματος
Ώρες: 9:30 π.μ. -12:30 μ.μ. (4 ώρες)
Συγκεντρωνόμαστε στις 9 το πρωί στην πλατεία του Γιαννισαίου, του γραφικού ορεινού χωριού του Κορθίου. Παρέα θα βαδίσουμε στο «δρόμο του μαλλιού». Στον πρώτο μας σταθμό θα γνωρίσουμε την Αχνούλα, μια νεαρή προβατίνα, που θα μας περιμένει καθαρή να κουρευτεί για να μας χαρίσει το μαλλί της, μένοντας με τα «καλοκαιρινά» της!

Στη συνέχεια, θα πάρουμε το μονοπάτι κάτω από την Αγιά Θυμιά, συναντώντας τον παλιό νερόμυλο του Καμπάνη, έναν από τους μύλους των Διποταμάτων. Τα Διποτάματα είναι ποταμιά μεγάλου φυσικού κάλλους, μήκους περίπου 7 χιλιομέτρων. Το νερό σήμερα έχει λιγοστέψει, αλλά ακόμη και σε περιόδους ανομβρίας δεν σταματάει ποτέ.

Το φυσικό περιβάλλον έχει μείνει στο μεγαλύτερο μέρος του αναλλοίωτο, γιατί η κυκλοφορία έχει διακοπεί τα τελευταία 35 χρόνια. Όπως είναι φυσικό η βλάστηση είναι πολύ πυκνή (πικροδάφνες, σχίνα, μουριές, συκιές, αγριοβελανιδιές, άγριοι θάμνοι, καλαμιές, βούρλα, βατομουριές, μυρτιές, άγριο δυόσμο, μέντα, λυγαριές, κισσοί). Όλη η ρεματιά αποτελεί καταφύγιο πλήθους ζώων όπως νυφίτσες, ασβοί, λαγοί, φίδια και πουλιών (κυρίως πέρδικες).

Τη χαράδρα διασχίζει πλατύ πλακόστρωτο καλντερίμι (ο μοναδικός δρόμος που ένωνε μέχρι το 1950 τη Χώρα με το Κόρθι). Στο σημείο που τέμνεται με το ποτάμι υπάρχει τοξωτό γεφύρι και κατά διαστήματα υπάρχουν μικρές βρύσες-γούρνες. Υπάρχουν κι άλλα στενότερα σκαλωτά μονοπάτια που συνδέουν τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής με τα χωράφια και τις ομάδες των νερόμυλων που τα εξυπηρετούσαν. Σώζονται επίσης (εκτός από τα μονοπάτια, τους φράχτες-ξερολιθιές, τους νερόμυλους και τα βοηθητικά τους κτίσματα) μαντριά, στάβλοι, κονάκια, αγροτικές αποθήκες, αλώνια και ξωκλήσια. Αλλά τα σημαντικότερα κτίσματα της περιοχής είναι οι νερόμυλοι.

Β. Εργαστήρι Βαφής
Ώρες: 12:30 μ.μ. – 3:00 μ.μ. (2,5 ώρες)
Μετά το πλύσιμο και στέγνωμα, ξεκινάμε το δεύτερο μέρος του σεμιναρίου, τη βαφή με φυσικές πρώτες ύλες.

Στο τέλος της μέρας, εκτός από πολύτιμες γνώσεις σχετικά με το κούρεμα, το πλύσιμο, το καθάρισμα, το βάψιμο, το στέγνωμα και το ξάσιμο του μαλλιού και μοναδικές εικόνες  από τη φύση και τους ανθρώπους της Άνδρου, θα πάρουμε μαζί μας και φυσικό μαλλί προβάτων.


Κυριακή 21 Ιουνίου, 12:30 μ.μ. – Κόρθι (Πεζόδρομος, έδρα ΑΝΔΡΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ)

Α. Εργαστήρι Ξηρής τεχνικής –Needle felting
Ώρες: 12:30 -3:00 μ.μ. (2,5 ώρες)
Στο πρακτικό εργαστήριο εκμάθησης της τέχνης του felting, ξεκινάμε με την ξηρή τεχνική. Μαθαίνουμε το χειρισμό της βελόνας και δημιουργούμε τριασδιάστατες μορφές όπως ζωάκια, χάντρες κ.ά.

Β. Εργαστήρι Υγρής τεχνικής- Wet felting
Ώρες: 3:30-6:00 μ.μ. (2,5 ώρες)
Πλάθουμε το μαλλί με σαπούνι και νερό και δημιουργούμε τρισδιάστατες κατασκευές για οικιακή χρήση και διακόσμηση.

Γ. Εργαστήρι Δημιουργίας χαλιού
Ώρες: 6:30-8:30 (2 ώρες)
Συγκεντρωνόμαστε στην έδρα της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Άνδρου στο Κόρθι και φτιάχνουμε ομαδικά ένα χαλί από μαλλί με την τεχνική του felting.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν για όσους έχουν παρακολουθήσει ένα από τα παραπάνω εργαστήρια.
 
Η Εισηγήτρια
Η Αγγελική Καραμπογιά σπούδασε Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων στο ΤΕΙ Αθήνας και μετά από περίπου 10 χρόνια στον τομέα της ναυτιλίας, παράτησε τη θάλασσα για να πάρει τα βουνά μαζί με το αγαπημένο της προβατάκι. Ένα ζευγάρι σκουλαρίκια felt από την Ιταλία, ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει το δικό της ταξίδι στον κόσμο του χειροποίητου, με δικό της μέσο το felting και προορισμό άγνωστο τις περισσότερες φορές. Έκτοτε ακολουθεί τα μονοπάτια του μαλλιού, όπου κι αν την οδηγούν αυτά, κάνοντας ταξίδια και γνωρίζοντας ανθρώπους που έχουν το ίδιο πάθος και αγάπη για τα φυσικά υλικά με εκείνη.

Παράλληλα ασχολείται με τη δημιουργία μάλλινων παιχνιδιών εμπνευσμένα από την ελεύθερη παιδαγωγική Waldorf, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθεί και η ίδια σεμινάρια της παιδαγωγικής τέχνης.

Όταν δεν δημιουργεί με το αγαπημένο της υλικό, αναζητά νέα έμπνευση κοντά στη φύση, η οποία για την ίδια αποτελεί ανεξάντλητη πηγή εικόνων και συναισθημάτων. Είναι η δημιουργός της Philosopher's Joke, διδάσκει felting σε ομάδες ενηλίκων και παιδικές ομάδες με έμφαση στην απλότητα του υλικού και την καλλιέργεια της φαντασίας.
 
Κόστος συμμετοχής
Συνολικό κόστος παρακολούθησης του διήμερου σεμιναρίου 68 ευρώ
Συνολικό κόστος παρακολούθησης του διήμερου σεμιναρίου (δηλώσεις συμμετοχής έως 12 Ιουνίου) 60 ευρώ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ωραία αφίσα και ωραία δραστηριότητα αυτή! Πάντα τέτοια στο νησί!