Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Στη συνέντευξη τύπου που οργάνωσε ο Δήμος Άνδρου...



 ...παραβρέθηκαν περισσότεροι από σαράντα εκπρόσωποι των ΜΜΕ, για την παρουσίαση του 1ου διεθνούς φεστιβάλ του νησιού, αλλά και των εκθέσεων που διοργανώνουν τα ιδρύματα Β. & Ε. Γουλανδρή και Π. & Μ. Κυδωνιέως.

Ο Δήμαρχος Άνδρου Θεοδόσης Σουσούδης, αφού καλοσώρισε τους εκπροσώπους του τύπου, αρχικά αναφέρθηκε στις ομορφιές της Άνδρου και στα πλεονεκτήματά της που την καθιστούν ιδανικό τουριστικό προορισμό. Στη συνέχεια μίλησε για το νέο, ανοιχτό, θέατρο και το φεστιβάλ, επισημαίνοντας: «Το φεστιβάλ Ανδρου είναι το επόμενο άλμα που κάνει η ήδη καταξιωμένη στη διεθνή εικαστική σκηνή, Ανδρος, στο χώρο των παρασταστικών τεχνών αλλά και της μουσικής.

Το γεγονός πως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ ανέλαβε ένας από τους κορυφαίους σκηνοθέτες μας, ο Παντελής Βούλγαρης, αρκεί για να καταδείξει την ποιότητα, τη σκοποθεσία και τη φιλοσοφία του νέου θεσμού, τον οποίο ο Δήμος Ανδρου διοργανώνει και στηρίζει με όλες τις δυνάμεις του, προσβλέποντας στην ανάπτυξή του σε διεθνείς συνεργασίες και μετακλήσεις κορυφαίων σχημάτων και καλλιτεχνών από το εξωτερικό, από το 2016.  Όραμά μας και φιλοδοξία μας είναι το Φεστιβάλ Άνδρου να αποτελέσει τα αμέσως επόμενα χρόνια ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για την Ελλάδα, προσελκύοντας επισκέπτες από κάθε γωνιά της. Οφείλουμε να τονίσουμε  ότι ο Δήμος Άνδρου οφείλει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον άνθρωπο που οραματίστηκε και κατασκεύασε το ανοιχτό θέατρο, τον ευεργέτη Αλκιβιάδη Τάττο».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Παντελής Βούλγαρης, που ανέφερε:
«Ο πολιτισμός στην Ανδρο μάς ενδιαφέρει όχι μόνο  κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, αλλά σε όλη τη χρονιά και κυρίως το χειμώνα».
Η Ανδρος άλλωστε τροφοδοτεί, όπως εξομολογήθηκε, την οικογένειά του και τον ίδιο  επί 25 χρόνια: «Απ’τα υπέροχα καλοκαίρια, το αεράκι, τα τζιτζίκια, τα σύκα, τις μικρές παραλίες κι ένα υπόγειο πολιτισμό αναγνωρισμένο: από τον Εμπειρίκο, την Καραγάτση, τον Πολέμη. Επειτα όλα αυτά τα χρόνια συνάντησα τον  πολιτισμό  κι από τους ίδιους τους ντόπιους κατοίκους . Kι όλα αυτά τα χρόνια  όλος αυτός ο πολιτισμός έδωσε  καρπούς. Εδωσε τη «Μικρά Αγγλία», το βιβλίο της Ιωάννας (Καρυστιάνη), και μετά την ταινία που έκανα. Και τώρα πια οφείλω να βοηθήσω σε κάτι μοναδικό: στο όνειρο ενός ανθρώπου,  του Ανδριώτη  Αλκιβιάδη Τάττου, που σε αυτές τις δύσκολες  εποχές –και  δεν είναι δύσκολες μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης  αλλά και λόγω της πολιτιστικής κρίσης- πρόσφερε στο τόπο του ένα μοναδικό θέατρο» .


 «Ολος ο κόσμος της Ανδρου περιμένει από μας. Τι περιμένει από μας;» , αναρωτήθηκε  φωναχτά ο σκηνοθέτης. «Εμείς αυτή την εποχή προλάβαμε ό,τι καλύτερο από τις παραστάσεις της  Επιδαύρου, σημαντικούς καλλιτέχνες της μουσικής και νεότερους, για να καλύψουμε τον Αύγουστο. Φιλοδοξία  του θεσμού, ωστόσο, από την επόμενη χρονιά είναι αυτός ο χώρος  να είναι ένας ανοιχτός τόπος συνεργασίας και φιλοξενίας των πιο ενδιαφερόντων καλλιτεχνικών προτάσεων, όχι μόνο  στη μουσική και στο  θέατρο, αλλά και στον κινηματογράφο και στη λογοτεχνία. Και ποιος ξέρει; Αργότερα  κι άλλοι χώροι μοναδικοί, που έχει η Ανδρος, παλιά σχολεία, πλατείες, μπορούν να συμβάλλουν ώστε να είναι  όλο το καλοκαίρι στην Ανδρο ένα καλοκαίρι πολιτισμού».

Η νέα ανοικτή σκηνή  είναι ένα οικοδόμημα που σέβεται το φυσικό τοπίο, παραπέμπει στον κανόνα των κλασικών σκηνών και συνιστά μία από τις πιο τολμηρές παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο της Άνδρου, μεταπολεμικά.
Το θέατρο βρίσκεται σε "στρατηγική" θέση, με πανοραμική θέα προς το Νότο. Χτίστηκε με την πέτρα-ταυτότητα του νησιού, την ξερολιθιά, και την τεχνική των ντόπιων
Η συνέντευξη ολόκληρη σε λίγο σε βίντεο...

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

το ανοικτο θεατρο ειναι ενακοσμημα για το νησι και πρεπει να το εχουν ολοι ως κορη οφθαλμου και βεβαια ο παντελης βουλγαρης αποτελει εγγυηση για την επιτυχια των εκδηλωσεων. θα γραψω ομως και κατι ασχετο με το θεμα και ζητω συγνωμη, αλλα το θεμα της καταργησης του ΦΠΑ στα νησια ειναι ενα παρα πολυ σημαντικο θεμα που θα επηρεασει και πολυ της οικονομικες δραστηριοτητες και την κινηση στο νησι. επισης θα πρεπει οι ιδιοκτητες των καταλυματων ειδικα στην περιοχη της χωρας να ριξουν τις τιμες τους και να γινουν πιο ανταγωνιστικοι αν θελουν να εχουν δουλεια και να μην σκεφτονται μονο την παρτη τους και να κανουν αρπαχτες!! αν δεν αλλαξουν καποιες νοοτροπιες δυστηχως οσα θεατρα και εκδηλωσεις να γινουν δεν προκειτε να δουμε αλλαγη στο θεμα της παρουσιας τουριστων στο νησι!!

maraki είπε...

καλα ολα αυτα το κεντρο υγείας δεν μπορει να φτιαχτεί γιατι καλό το θεατρο αλλα να εχουμε την υγειά μας πρώτα απ ολα

Ανώνυμος είπε...

Στην ανδρο έχουμε πάντα τα ίδια προσοπα. Σε ΟΛΛΑ τα πόστα μεν αλαζωμε δημάρχους αλλα κανενας δεν εχει!!!,να τα ΒΑΛΗ ΜΑΖΗ τους βάλτε το μιαλουδακις σας να δούλεψη κε θα δητε το φως ΘΖ gr

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.