Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Επιστολή του Δημάρχου Άνδρου, Θεοδόση Σουσούδη στον Υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουπλή για την περικοπή των εφημεριών στα νησιά.



Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουπλή και τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, με θέμα την περικοπή των εφημεριών στα νησιά, απέστειλε ο Δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης.
Στην επιστολή τονίζεται πως αν εφαρμοστεί η περικοπή, οι γιατροί των κέντρων Υγείας δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν σε όλα τα περιστατικά, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Επίσης, τονίζεται πως η συγκεκριμένη απόφαση θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τους νέους γιατρούς και κανείς δεν θα θέλει να εργαστεί στα κέντρα Υγείας των νησιών.
Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής του Δημάρχου (που κοινοποιείται στους βουλευτές Κυκλάδων, τον Περιφερειάρχη, τον Διοικητή του Νοσοκομείου Σύρου και τον Ιατρικό Σύλλογο Κυκλάδων), έχει ως εξής:

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Η αιφνιδιαστική απόφαση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Νήσων Αιγαίου, με την οποία δίνεται εντολή προς τους διευθυντές των Κέντρων Υγείας να περικόψουν δραματικά τα προγράμματα εφημερίας, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας –και μάλιστα μεσούσης της τουριστικής περιόδου. Αν συνυπολογισθούν, μάλιστα, και οι μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, τότε η υπό διαμόρφωση κατάσταση καθιστά όχι απλά προβληματική την προσφορά υπηρεσιών Υγείας στα νησιά μας, αλλά σχεδόν αδύνατη.
Ένας γιατρός, Κύριε Υπουργέ, είναι πρακτικά αδύνατο να εξετάζει επί 16 συνεχόμενες ώρες και ταυτόχρονα να αντιμετωπίζει επείγοντα περιστατικά, να πράττει και να παρακολουθεί εργαστηριακές εξετάσεις, να εκτελεί νοσηλευτικό έργο και να συνοδεύει περιστατικά που χρήσουν διακομιδής σε νοσοκομεία. Αξίζει να σημειωθεί πως τέτοια περιστατικά το καλοκαίρι, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά. Να σημειωθεί πως ο πληθυσμός στα νησιά από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο τριπλασιάζεται. Στην Άνδρο π.χ. οι 12.000 χιλιάδες μόνιμοι κάτοικοι, φθάνουν τους 30.000 περίπου, κατά το θέρος.
Επιπλέον, Κύριε Υπουργέ, κάνουμε αγώνα για να δώσουμε κίνητρα σε γιατρούς να έρθουν στα νησιά μας. Αντίθετα ο δραματικός περιορισμός των εφημεριών λειτουργεί ως αντικίνητρο σε όποιον νέο γιατρό θελήσει να εργαστεί σε Κέντρο Υγείας κάποιου νησιού. Όπως γνωρίζετε, ήδη υπάρχουν δυσκολίες στη στελέχωση των Κέντρων Υγείας με το απαιτούμενο ιατρικό προσωπικό, επειδή η ανταπόκριση από τους γιατρούς είναι περιορισμένη, τόσο των ειδικευμένων, όσο και των υπόχρεων υπηρεσίας υπαίθρου. Πλέον, με τον περιορισμό των εφημεριών, πολύ φοβόμαστε ότι κανείς γιατρός δεν θα θέλει να εργαστεί στα Κέντρα Υγείας των νησιών μας. Εδώ θα προσθέσω ότι θα υπάρξουν και παραιτήσεις από τους ήδη διορισμένους γιατρούς στα Κέντρα Υγείας, επειδή θεωρούν ότι εγκαταλείπονται και υποβαθμίζονται.
Δίνουμε καθημερινά την μάχη για να έχουν τα νησιά μας αυτονόητες παροχές υγείας. Η τουριστική ανάπτυξη αλλά και η επιστροφή μονίμων κατοίκων στα νησιά εξαρτάται άμεσα από το επίπεδο των παροχών υγείας. Η έννοια της νησιωτικότητας  πρέπει να τονωθεί και όχι να υποβαθμιστεί.
Στο πλαίσιο αυτό παρακαλούμε θερμά για την άμεση, προσωπική, παρέμβασή σας, ώστε να δοθεί λύση στο πολύ σημαντικό αυτό θέμα».

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο και πάλη μπραβο χτιπα τους εκει που πονάνε ΔΙΟΤΙ κανενας δεν προσπάθησε να αλαξει για το ΚΑΛΗΤΕΡΟ προχωρά ολλη ειναι ΜΑΖΗ σου .νομιζω πως χριαζετε μια ανανέωση ολλο το κέντρο . Προσωπικού ΘΖ ny

Ανδριώτης είπε...

Συμμερίζομαι τις ανησυχίες της Δημοτικής Αρχής για την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Υγείας του νησιού μας.
Νομίζω ότι την επιστολή αυτή θα πρέπει να την απευθύνει και στην Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, που κατά τον Νόμο, είναι αρμόδια για:


την υλοποίηση των πολιτικών που προβλέπονται για την βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου.Την άμεση και αποτελεσματική εισήγηση στην Ελληνική Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό των κυβερνητικών μέτρων που κρίνονται αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά καιρούς οι νησιώτες κ.ά

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σας Κε Δήμαρχε για εκείνο το ταλαίπωρο ιατρείο του Κορθίου τι έγινε τελικώς;;;πήγε κάποιος γιατρός;;είχε αναφερθεί ''από άμβωνος''που λένε ότι θα έρχονταν πήγε;;;;;;;;;;;;;;;;

Ανώνυμος είπε...

Yπαρχουν σε χωρια μεγαλοι σε ηληκια που θελουν να πανε στον γιατρο να κοιταχτουν η να γραψουν φαρμακα , πρεπει να πληρωσουν ΤΑΧΙ 20 με 25 ευρω εις διπλου γιαυτους τι θα γινει ενα λεωφορειο εβαζαν παλια καποιες μερες και το εχουν κοψει να αναλαβεται πρωτοβουλια τι θα γινει με αυτους τους ανθρωπου; αφορα τα χωρια πανω απο το Μπατσι εως την Αρνη, καντε κατι.