Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

"Άγνωστη Άνδρος" - Εκδηλώσεις στο Μακροτάνταλο

photo M.P.M.
Με επιτυχία και σημαντική συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του συμποσίου με τίτλο "Άγνωστη Άνδρος, ο Τόπος και ο Πολιτισμός μας", την περασμένη Κυριακή 26 Αυγούστου 2012 στο συγκρότημα ΑΙΓΑΙΑ στην παραλία του Ζόργκου στη βόρειο Άνδρο, πρωτοβουλία των ...

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Ανακοινώσεις Δήμου Άνδρου

Για τις ζημιές από την πυρκαγιά
Καλούνται όσοι έχουν υποστεί υλικές ζημιές από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του τέως Δήμου Κορθίου την 19-8-2012, όπως προσέλθουν στα γραφεία του ΔήμουΑνδρου (Χώρα) ή της Δημοτικής Ενότητας Κορθίου (Ορμος Κορθίου), προκειμένου να

Ημερίδα ενημέρωσης για τις ναυτιλιακές σπουδές



Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Απολογισμός bazaar για την υποστήριξη της Λέσχης

Θερμές ευχαριστίες για ένα ακόμη επιτυχημένο bazaar στον όμορφο χώρο της Έφης Ραπτάκη στη Χώρα, που πραγματοποιήθηκε την προπερασμένη Δευτέρα 13 Αυγούστου από τις 6 μέχρι τις 9μμ.

Του Φεγγαριού & του Έρωτα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άνδρου

Με εκδηλώσεις και δρώμενα σε όλη την Ελλάδα θα συνοδευτεί η “μπλε” πανσέληνος (διαβάστε για το φαινόμενο στo econews) της 31ης Αυγούστου.
Ειδικότερα, 120 μνημεία σε όλη την Ελλάδα θα παραμείνουν ανοιχτά με 85 εξ αυτών να φιλοξενούν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, ξεναγήσεις και προβολή κινηματογραφικών ταινιών, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.


Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άνδρου θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό από 9μ.μ. έως τα μεσάνυχτα και θα ακουστεί η «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου σε μια ηχογράφηση της Μελίνας Μερκούρη για το Τρίτο Πρόγραμμα το 1979

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Έναρξη του 2ου προγράμματος διεθνούς εθελοντικής εργασίας στην Άνδρο

 

Ξεκινά την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2012 το 2ο πρόγραμμα διεθνούς εθελοντικής εργασίας του φορέα ΕΛΙΞ στην Άνδρο, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, φιλοξενία του Δήμου Άνδρου και τοπικό συντονισμό του προγράμματος από το Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου.
17 νέοι και νέες, ηλικίας από 17-41 ετών, από Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Αυστρία, Ρωσία και Ελλάδα θα διαμείνουν στο Δημοτικό Σχολείο Χώρας και θα εργαστούν στην Άνδρο, καθαρίζοντας πεζοπορικές διαδρομές από τις 23 Αυγούστου μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 2012.

Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία για όσους εμπλακούν, τόσο τους νέους εθελοντές όσο και τους ντόπιους που θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν !

Όποιος επιθυμεί να αφιερώσει λίγο χρόνο στα παιδιά, να τους γνωρίσει το νησί, κάποιο κέρασμα, οιαδήποτε παροχή είναι ευπρόσδεκτη...! Μπορείτε να επικοινωνείτε με τα τηλέφωνα 6977-334334-Όλγα Καραγιάννη.

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Ο Μπερτράντ Ταβερνιέ μαζί μας στην "Αυλή"

Ευγενία Φερεντούρου,  Bertrant Tavernier ,Φωτογραφία Stephane Lerouge
 Ευχάριστη έκπληξη ήταν για τον Μπερνάρ Ταβερνιέ ο τόσος κόσμος που μαζεύτηκε σχεδόν απροειδοποίητα στην "Αυλή" για να τον δεί από κοντά. Ο γάλλος σκηνοθέτης με την βοήθεια της Ευγενίας Φερεντούρου μίλησε κυρίως για την τελευταία του ταινία "Η πριγκίππισα του Μονσενιέ" και υποσχέθηκε να μας φέρει και άλλες ταινίες του κυρίως ντοκιμαντέρ για το επόμενο καλοκαίρι και ίσως πάλι να βρεθεί στην Άνδρο για διακοπές. Δυσάρεστη έκπληξη για τους θεατές η εξαφάνιση των ελληνικών υπότιτλων στην προβολή της ταινίας που τελικά χάρηκαν οι πολλοί γαλλομαθείς.

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Οι μικρού μήκους της Δράμας στην "Αυλή"

 Ένα μήνα πριν το 35ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας προβάλουμε τις βραβευμένες στο 34ο  ταινίες

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Ξενάγηση στους Φρουσαίους


Και αυτή η ξενάγηση ήταν στα πλαίσια του συμποσίου "Άγνωστη Άνδρος- Ο τόπος και ο πολιτισμός μας" αλλά ο κόσμος ήταν διπλάσιος και ξεναγός μας ο Γιάννης Τριδήμας που μας μίλησε για την περιοχή, τους νερόμυλους, τις στέρνςες τους και τα χαντάκια τους.
Η ξενάγηση δεν θα γινότανε αν ο Θοδωρής Μπόθος μαζί με τον αδελφό του Πέτρο δεν καθάριζαν με δικά τους έξοδα το μονοπάτι και στα δύο άκρα της ρεματιάς. Στόχος τους τώρα να καθαρίσουν, με μία οικονομική ενίσχυση και το μεγαλύτερο μεσαίο  μέρος του μονοπατιού που είναι και το πιο δύσκολο.

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Μεγάλη φωτιά στην Άνδρο

...ξέσπασε  μετά το μεσημέρι σε μονοπάτι κοντά στου Κοχύλου που λόγω του δυνατού αέρα   ένα μέτωπο εξαπλώθηκε γρήγορα προς τα Διποτάματα και ανέβηκε στο Βουνί, ένα δεύτερο προχώρησε στο Γιαννισαίο όπου κινδύνεψαν σπίτια και κάηκε ένα αυτοκίνητο και ένα τρίτο κατέβηκε προς το Ρωγό που συνέχιζε να καίει μέχρι αργά. 7 πυροσβεστικά οχήματα ήρθαν με το απογευματινό πλοίο για να βοηθήσουν στην κατάσβεση. Σε πολλά σημεία έχει καταστραφεί το δίκτυο της Δ.Ε.Η. και Κοχύλου, Γιαννισαίο και Βουνί έμειναν απόψε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Ο δυνατός αέρας προκαλεί αναζωπυρώσεις στα καμμένα....

 ....24 ώρες πέρασαν και η φωτιά εξακολουθεί να καίει σε μέρη δύσβατα  όπου δεν μπορούν  να πλησιάσουν πυροσβεστικά οχήματα: κάτω από Κοχύλου , πολύ κοντά στο Όρμο και πάνω από το Πήδημα της Γριάς.
Γύρω στις 2,5 το μεσημέρι ήρθαν και 2 αεροπλάνα και ο στόχος τους η ρεμματιά στου Κοχύλου όπου υπάρχει πολύ μεγάλη φωτιά
Δύο νεαροί γάλλοι περιπατητές αυτοβούλως κατέθεσαν χθες το βράδυ σε πυροσβέστες  ότι είναι οι υπεύθυνοι της φωτιάς μιας και επιχείρησαν να κάψουν το χαρτί υγείας τους για να διατηρήσουν το περιβάλλον καθαρό.
Οδηγήθηκαν και κατέθεσαν στο αστυνομικό τμήμα Άνδρου και θα ταξιδέψουν σε λίγο για την Σύρο...

.... γύρω στις πέντε το απόγευμα οι μεγάλες εστίες έσβησαν παραμένει όμως ο φόβος για αναζωπυρώσεις ,θα υπάρχει τη νύχτα περιφρούρηση...

Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Βραβεία "Νίκος Θέμελης" & Συναυλία Νότη Μαυρουδή

Την Δευτέρα 20 Αυγούστου στο προαύλιο της Παναγίας Θεοσκέπαστης θα απονεμηθούν τα λογοτεχνικά βραβεία «Ν.Θέμελης» τα οποία θεσμοθετήθηκαν από τον Δήμο.
Η επιτροπή λογοτεχνικών βραβείων του «Διαβάζω» αποφάσισε να απονείμει για πρώτη φορά το λογοτεχνικό βραβείο στην κ. Δεληγιώργη Αλεξάνδρα, καθηγήτρια φιλοσοφίας στο Α.Π.Θ., για το έργο της «Τρυφερός Σύντροφος» που αναφέρεται στον πρωτοπόρο Έλληνα Κοινωνιολόγο Γιώργο Σκληρό. Το βραβείο θα το απονείμει ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στενότατος συνεργάτης του οποίου υπήρξε ο Νίκος Θέμελης.
Στην συνέχεια θα απονεμηθούν και τα βραβεία του μαθητικού λογοτεχνικού διαγωνισμού που θεσμοθετήθηκε από το Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας, Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Άνδρου.
Η εκδήλωση θα τελειώσει με συναυλία του Νότη Μαρουδή
τραγουδούν : η Μόρφω Τσαϊρέλη και ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος
μαζί με τον συνθέτη παίζει ο Μάνος Αβαράκης φυσαρμόνικα ,πνευστά και ο Γιώργος Τοσικιάν κιθάρα.
Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012 και ώρα  20:00  με είσοδο ελεύθερη

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Η Ξενάγηση στις Χάρτες- φωτογραφίες

και δεν χωρέσανε όλοι στη φωτογραφία
Στα πλαίσια του συμποσίου "Η Άγνωστη Άνδρος- Ο Τόπος και ο Πολιτισμός μας" το Σάββατο 11 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η πρώτη προγραμματισμένη ξενάγηση στους Χάρτες  στη βόρεια Άνδρο.

Ο γάλλος σκηνοθέτης Μπερτράν Ταβερνιέ στην Άνδρο


Λίγο πριν ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο τα γυρίσματα της νέας του ταινίας ο Μπερτράντ Ταβερνιέ ήρθε στην Άνδρο για ένα 20ήμερο ξεκούρασης και σήμερα Παρασκευή το βράδυ με μεγάλη ευχαρίστηση δέχτηκε να μας μιλήσει για το έργο του που αποτελείται από  ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ και να μας παρουσιάσει την τελευταία του
ταινία "Η πριγκίπισσα του Μονπεσιέ"
Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012, 21:00
με ελεύθερη είσοδο, ρακί και πολλά κεράσματα

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Η Άνδρος μέσα από παλιά ερασιτεχνικά φιλμάκια



Παλιό ερασιτεχνικό κινηματογραφικό υλικό γυρισμένο στη Άνδρο με την φροντίδα της Κινηματογραφικής Λέσχης ψηφιοποιήθηκε και γύρισε σε όσους μας τα εμπιστεύτηκαν. Η Λέσχη κράτησε ένα αντίτυπο στο αρχείο της για δημιουργία ταινιών.
Στο παρακάτω  βίντεο υπάρχει ένα μικρό δείγμα της Άνδρου περασμένων δεκαετιών με μία παράκληση: Μην αφήσετε να καταστραφεί οπτικοακουστικό υλικό της Άνδρου και φροντίστε για την ψηφιοποίησή του, εμεις μπορούμε να σας βοηθήσουμε.

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Από την περιφορά του επιταφίου της Παναγίας στην Χώρα της Άνδρου

 

Έκθεση ζωγραφικής της Φρειδερίκης Παππά


Την Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012 στην αίθουσα "Πανόραμα" του ξενοδοχείου "Παράδεισος" και ώρα 20:30 θα γίνουν τα εγκαίνια της τελευταίας συλλογής της ζωγράφου Φρειδερίκης Παππά, όπου θα παραβρεθεί και ο γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης.
Διάρκεια έκθεσης: 16-22 Αυγούστου 2012
με την υποστήριξη του Ναυτικού Ομίλου  και του Μουσείου Λαογραφίας Άνδρου

ο Καραγκιόζης στην Παλιόπολη


Συναυλία Φιλαρμονικής Άνδρου

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Η ταινία του Γιώργου Δάμπαση για τον Μιχάλη Τιβέριο

Στην τιμητική εκδήλωση για τον ακαδημαϊκό Μιχάλη Τιβέριο που  διοργανώθηκε από τον Δήμο Άνδρου και την Καΐρειο Βιβλιοθήκη μετά τις ομιλίες  της καθηγήτριας της κλασσικής αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Έλενας Μανακίδου
και της  ερευνήτριας του τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς  Δέσποινας Τσιαφάκη, προβλήθηκε  ταινία που ετοίμασε ειδικά για την εκδήλωση ο Γιώργος Δάμπασης

Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Και φέτος bazaar για την υποστήριξη της Κινηματογραφικής Λέσχης


Μια πρωτοβουλία που σταθερά στηρίζει τη λειτουργία της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου, από την Έφη Ραπτάκη και τη Λία Δανιόλου συνεχίζεται και φέτος, στον όμορφο χώρο της Έφης Ραπτάκη στο δρόμο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, (μπλε σιδερένια πόρτα πριν την είσοδο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης). Μέρος των εσόδων ευγενικά παραχωρείται στην Κινηματογραφική Λέσχη.
Σας περιμένουμε...!

Ο χορός του συλλόγου Λειβαδίων

Προβολή στην Αυλή: Το κάλεσμα του βουνού

Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Constantine Louloudis, ένας ανδριώτικης καταγωγής ολυμπιονίκης

O αθλητισμός της Ελλάδας τιμήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και από ένα νεαρό φοιτητή με καταγωγή από την Άνδρο, τον Κωνσταντίνο Λουλούδη.

Υποτροφίες και γαμήλια βοηθήματα του Ιδρύματος Γεωργίου & Ειρήνης Πούμπουρα

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος ΓΕΩΡΓΙΟΥ και ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΟΥΜΠΟΥΡΑ θα τελέσει μνημόσυνο την Κυριακή 12 Αυγούστου 2012 στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Χώρας Άνδρου υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των ιδρυτών Γεωργίου και Ειρήνης Πούμπουρα.

Εν συνεχεία θα ακολουθήσει στο Δημοτικό Θέατρο Άνδρου η απονομή των υποτροφιών και γαμήλιου βοηθήματος στους δικαιούχους ανδριώτες, η πράξη επιλογής των οποίων έγινε με απόφαση του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Άνδρος 8 Αυγούστου 2012

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΛΥΝΟΣ

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Παρουσίαση του βιβλίου " Η Άνδρος μέσα στον χρόνο"

Ομιλητές:
Νίκος Βασιλόπουλος, Μαριάννα Φωτοπούλου, Σταμάτης Καμπάνης,
Διαμαντής Μπασαντής
στο Δημοτικό Θέατρο Χώρας , το Σάββατο 11 Αυγούστου, 20:30

Φωτογραφική Έκθεση Καϊρείου Βιβλιοθήκης 2012

Gösta Hellner (Münster Γερμανίας, 1937) Ζωγράφος και φωτογράφος. Την περίοδο 1958-1962 σπούδασε στην Ακαδημία Φωτογραφικής Τέχνης

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Φωτιά στα Βραχνού στην Άνδρο

Ο χειροτερος μας εφιαλτης πηρε σαρκα και οστα σημερα!!!
Να σου λενε οτι καιγεται το σπιτι σου και η γυρω περιοχη,να το βλεπεις σε φωτογραφιες και να μην μπορεις να κανεις τιποτα για αυτο,λογω περιστασεων.
Ευτυχως για εμας υπαρχουν ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ και ΦΙΛΟΙ που βοηθησαν να μην καει το σπιτι μας!!!!!
Σας ευχαριστουμε ολους απο τα βαθη της καρδιας μας!!!!

ΓΙΩΡΓΟΣ και ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΝΑΛΗ

Έκθεση της Briggite Polemis "Liberty"

«Η ιστορία είναι ένα πλοίο που μεταφέρει ζωντανές αναμνήσεις στο μέλλον»
Απόσπασμα του συγγραφέα Stephen Spencer

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Τιμητική εκδήλωση προς τιμή του Ακαδημαϊκού Μιχάλη Τιβέριου


Ο Δήμος Άνδρου ,η Καΐρειος Βιβλιοθήκη με την συνδρομή της Κινηματογραφικής Λέσχης  διοργανώνουν εκδήλωση προς τιμή του Ακαδημαϊκού Μιχάλη Τιβέριου
στην "Αυλή" του Δημοτικού Θεάτρου Άνδρου την Παρασκευή 10 Αυγούστου, 8:30μμ
Θα μιλήσουν:
 Έλενα Μανακίδου , επίκουρος καθηγήτρια της κλασσικής αρχαιολογίας
στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Δρ. Δέσποινα Τσιαφάκη, ερευνήτρια του τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Θα ακολουθήσει η προβολή ταινίας του Γιώργου Δάμπαση: "Μιχαήλ Τιβέριος Ανδρέου"
είσοδος ελεύθερη

Ο καλοκαιρινός χορός του "Μελίτη"

Ο Φιλοπρόοδος Πολιτιστικός Σύλλογος Στραπουριών "Ο Μελίτης"
σας προσκαλεί στον καλοκαιρινό χορό που διοργανώνει
το Σάββατο 11 Αυγούστου 2012
στο κέντρο του Περτέση «Τερψιχόρη» στις Στραπουριές Άνδρου
με τοπικά παραδοσιακά όργανα.

Βιολί: Νίκος Μήλας "ο Φαλικιανός"
Λαούτο, Λαϊκή Κιθάρα, Τραγούδι: Κλεάνθης Γλυνός
Σαντούρι: Χριστίνα Κουκή
Μπουζούκι, Τραγούδι: Ντίνος Κωνσταντινίδης

Είσοδος για την ενίσχυση του Συλλόγου: 10 ευρώ

Ομαδική Έκθεση κεραμικής στο Μουσείο Λαογραφίας & Χριστιανικής Τέχνης

Συμμετέχουν : Μάρω Κερασιώτη, Καίτη Αστρά, Δανάη Ευσταθίου, Ιωσηφίνα Κοσμά,
Νίκη Μαρκιανού, Μαριλένα Μιχοπούλου, Άσπα Παπαλεξανδρή, Σταυρούλα Παπασπύρου, Φίφη Ταπίνη, Γαβριέλλα Χριστοδούλου
Εγκαίνια 10 Αυγούστου 2012, ώρα 20:30 έως 13 Αυγούστου

Πρόσκληση του συλλόγου Στενιών "Η Πεντάβρυση"

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Παζάρι παραδοσιακών προϊόντων Χώρας Άνδρου

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά το Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Άνδρου, κλείνει μαζί σας το πιο γλυκό ραντεβού κάτω από τον Αυγουστιάτικο ουρανό.
Από την Παρασκευή 10/8/2012 και για τρεις ημέρες από τις 11π.μ .με 11 μ.μ. θα σας περιμένουμε στην Πλατεία Γηροκομείου μαζί με παραδοσιακά προϊόντα φτιαγμένα με το γνωστό μεράκι που διαθέτουν όλες οι Ανδριώτισσες.
Ενα παζάρι γεύσεων και χρωμάτων.
Να είστε εκεί
ΑΝΔΡΟΣ
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1012

1ο τουρνουά beach soccer στην Άνδρο

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

την Πέμπτη το βράδυ προβολή στην "Αυλή"

Στην αρχή ένα καλό νέο, μετά ένα βίντεο της Λέσχης για τα προγράμματα διεθνούς εθελοντικής εργασίας που εκτελούνται στην Άνδρο και στο τέλος την ταινία «Sayome», όπου παρακολουθούμε την ιστορία μιας κοπέλας υιοθετημένης από τον παππού της σε πολύ μικρή ηλικία, η οποία αφού μεγάλωσε σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Ιαπωνίας χωρίς να γνωρίζει τους γονείς της και στα 22 έφυγε από την Ιαπωνία, ακολουθώντας έναν Έλληνα ναυτικό ως την Κρήτη. 35 χρόνια αργότερα, ο θάνατος της μητέρας της την οδηγεί και πάλι στην Ιαπωνία.

Έκθεση αγιογραφίας, αντικειμένων τέχνης και κοσμήματος στο Γαύριο


Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Καθημερινές διακοπές νερού στην Χώρα

Η Δημοτική Κοινότητα Άνδρου πληροφορεί τους κατοίκους της Χώρας  ότι για όλο τον μήνα Αύγουστο, από  2:30 πμ μέχρι  6:30π.μ. καθημερινά, θα γίνεται διακοπή υδροδότησης στην περιοχή της Χώρας λόγω της μη επάρκεια του φετινού νερού για την κάλυψη της αυξημένης κατανάλωσης.