Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Πρόγραμμα για την Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας Εφήβων, Γονέων και Εκπαιδευτικών

Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (www.SNF.org), στο πλαίσιο του Προγράμματος για την Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας Παιδιών, Εφήβων και Νέων θα χρηματοδοτήσει την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας με σκοπό την υλοποίηση δύο προγραμμάτων διετούς διάρκειας στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, στα νησιά των Κυκλάδων και την Εύβοια.

Νέα τμήματα αρχαρίων Tai Chi Chuan


 
Από τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011, ξεκινούν τα νέα τμήματα αρχαρίων στη Χώρα, στο κλειστό Γυμναστήριο.
Το πρόγραμμα των μαθημάτων θα έχει ως εξής :
Δευτέρα : Αρχάριοι 16.00-17.30 Tai Chi Slow Set
Προχωρημένοι 17.45-20.00 Tai Chi Slow Set – Διορθώσεις
Προχωρημένοι 20.00-20.30 Εισαγωγή στο Knife Set Kυρτό Σπαθί
Τετάρτη : Αρχάριοι 16.00-17.30 Tai Chi Slow Set
Προχωρημένοι 17.35 – 20.00 QiGong – Εξάσκηση του Slow Set
πληροφορίες:

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

28η Οκτωβρίου 2011 στην Χώρα


Το Σάββατο 29 Οκτωβρίου αρχίζουν οι προβολές της Λέσχης

Πρώτη ταινία διαλέξαμε την «ΜΑΥΡΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ»  του μεγάλου Γαλλοτυνήσιου δημιουργού ΑΜΠΝΤΕΛΑΤΙΦ  ΚΕΣΙΣ που  εγκωμιάστηκε από τα διεθνή μέσα στην  Μόστρα της Βενετίαςτο 2010, όπου συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό.
 Βραβευμένος ήδη με Χρυσό Λέοντα ο ΚΕΣΙΣ είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό από την καλλιτεχνική επιτυχία «ΚΟΥΣΚΟΥΣ ΜΕ ΦΡΕΣΚΟ ΨΑΡΙ», που τον καθιέρωσε ως έναν από τους πιο σημαντικούς Γάλλους σκηνοθέτες της νέας γενιάς.
 Η κάμερα του παρακολουθεί με ευαισθησία και σεβασμό την αληθινή ιστορία της ΣΑΑΡΤΖΙ ΜΠΑΡΤΜΑΝ, μιας νοτιοαφρικανής που βρέθηκε με τη βία στην Ευρώπη από τον λευκό «αφέντη» της και που, επειδή γεννήθηκε με ιδιαίτερες και ασυνήθιστες σωματικές αναλογίες, έγινε διάσημη ως θέαμα ως άλλος «άνθρωπος ελέφαντας» στην καλή κοινωνία του 19ου αιώνα στο Παρίσι. Η ταινία καταγράφει με ρεαλιστικά χρώματα και συγκλονιστική λεπτομέρεια τους εξευτελισμούς στους οποίους υπόκειται η Σάαρτζι, καθώς και τον διαρκή πόνο από την αρρώστια και το ποτό που αρχίζουν να σημαδεύουν ανεξίτηλα το πρόσωπό και το σώμα της. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για την ερμηνεία της πρωτοεμφανιζόμενης ΓΙΑΧΙΜΑ ΤΟΡΕΣ, που είναι πραγματική αποκάλυψη ως «Μαύρη Αφροδίτη».

ΜΑΥΡΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ - Επίσημο trailer by FeelgoodEntertainment

Δημοτικό Κινηματοθέατρο Άνδρου
Σάββατο 29 Οκτωβρίου & Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011 8:15μμ

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Ελάτε να ενημερωθείτε για τις ανεμογεννήτριες που έρχονται στην Άνδρο


η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΝΔΡΟΥ,
ο ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΥ,
το  ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ
 σε συνεργασία με
τον  ΣΥΛΛΟΓΟ  ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΑΝΔΡΟΥ
&
την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Σας προσκαλούν στην ημερίδα με θέμα:

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Μάθημα τοπικής ιστορίας και μάλιστα επίκαιρης στους Financial Times


 Επιστολή - απάντηση που δημοσιεύτηκε στους Financial Times
Από τον Mr Richard Ronald
Η θεά Πειθώ με την Αφροδίτη
"Κύριε, βρήκα πολυ ενδιαφέρουσες τις τρεις λύσεις που προτείνατε για την σωτηρία της Ευροζώνης (Οκτ 12), ειδικά το άρθρο του Gene Rothberg με τιτλο "μια σιδερένια θέληση και ποιητική διάθεση - ο Σόλων ήξερε καλύτερα απ' όλους"
Το άρθρο ανέπτυσσε το πως οι Έλληνες μπορούν να πιεστούν και να πληρώσουν τους τραπεζίτες της Ευροζώνης (και πόσα να τους αφήσουν αυτοί να χρωστάνε)
Οι αρχαίοι Έλληνες έχουν πει και έχουν κάνει πολλά. Θυμάμαι μία ιστορία που έγραψε ο Πλούταρχος για έναν Έλληνα στρατηγό
Ο Θεμιστοκλής είχε πρόβλημα πως να μαζέψει τους φόρους από ένα νησί ονομαζόμενο Άνδρο και ήταν σίγουρος γιατί είχε δύο σπουδαίους θεούς να τον βοηθήσουν, την Πειθώ και την Ανάγκη και για αυτό το λόγο οι Ανδριώτες πρέπει να πληρώσουν.
Οι Ανδριώτες απάντησαν ότι έχουν δύο άχρηστους θεούς την Πενία (φτώχεια) και την Αμηχανεία (αδυναμία). Μια και είμαστε στα χέρια αυτών των θεών δεν θα πληρώσουμε τίποτα είπαν.
Η δυναμή σας δεν μπορεί να  υπερνικήσει την δική μας αδυναμία.
Η θεά Ανάγκη μάλλον με βούρδουλα
Αυτό συνέβη πριν από 2,500 πχ και το νόμισμα τους τότε ήταν η δραχμή. Έχω δύο ερωτήσεις:
πρώτον, θα πληρώσουν οι Έλληνες ακόμη και το 20% απο τα χρέη τους;
και δεύτερον, θα διατηρηθεί το ευρώ για 2,500 χρονια;"
 Richard Ronald, Hemel Hempstead, Herts UK

Πολλές ευχαριστίες στην αναγνώστρια μας
 Mariella Edgerly           και στην Έφη Ραπτάκη

Ξαναχάθηκε η Λιλίκα!

Την μακελίνη του κτήματος ορθάνοιχτη βρήκε προχτές η Λία και την Λιλίκα εξαφανισμένη από το κτήμα της στη περιοχή Στρατηλάτισσα στις Στενιές. Μέχρι σήμερα το βράδυ άφαντη η γαϊδουρίτσα και η αφεντικίνα της παρακαλεί όποιος την δει να την ειδοποιήσει ,τούτη την φορά όμως αμοιβή δεν υπάρχει δυνατότητα να δοθεί λόγω της κρίσης.    ( τηλ.:6976778056 )
Βοηθείστε!

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Ξεκίνησε σήμερα από την Άνδρο ο Κακλαμανάκης τον διάπλου του Αιγαίου


Φωτογραφίες:photo andros-vanglouk

Στην Άνδρο ο Νικόλας Κακλαμανάκης

Χθες το απόγευμα με μαθητές και δασκάλους στον Ναυτικό Όμιλο Άνδρου 
Έφτασε χθές στο νησί με σκάφος ο 43χρονος ολυμπιονίκης και σήμερα το πρωΐ ξεκινά να πραγματοποιήσει ένα ακόμα όνειρό του: με την ιστιοσανίδα και με αφετηρία την Χώρα της Άνδρου θα περάσει από τη Μύκονο,  την Δήλο ,την Δονούσα, τα Κουφονήσια την Αμοργό και μετά από μια στάση στην Τήλο θα τερματίσει στην Κάρπαθο. 

και παστιτσάκια από την Ουρανία
"Το εγχείρημα μου είναι ένα σύνθημα προς όλον τον ελληνικό λαό. Θα δώσω μια μάχη στο δικό μου πεδίο, όπως αυτή που δίνουμε καθημερινά όλοι μας για να επιβιώσουμε και να σταθούμε όρθιοι. Παράλληλα θέλω να μεταλαμπαδεύσω σε όλους και κυρίως στη νεολαία το μήνυμα ότι έχουμε χρέος, αλλά μας αξίζει κιόλας να κυνηγάμε την υπέρβαση. Γι αυτό σε κάθε στάση αυτού του διάπλου, έχω προγραμματίσει να συνομιλώ με τους κατοίκους και κυρίως με τα παιδιά εκεί για να μοιραστούμε τις εμπειρίες, τις εικόνες και κυρίως τα μαθήματα ζωής, τα οποία πήρα και τα κρατώ ως ανεκτίμητα φυλακτά όλα αυτά τα χρόνια, που βρέχομαι, δέρνομαι και...κοπανιέμαι στα νερά όλης της υφηλίου".




Photo Andros
Αύριο το βίντεο

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Το Ίδρυμα "Φύτεψε τις ρίζες σου στην Ελλάδα" στην Άνδρο


Οι Ελληνες της Αμερικής παρακολουθώντας τις συχνές πυρκαγιές στη γενέτειρα δημιούργησαν το 1991 στην Washington το μη-κερδοσκοπικό Ιδρυμα «Φύτεψε τις Ρίζες σου στην Ελλάδα» με στόχο:
•Την αναδάσωση δασικών εκτάσεων και τη δημιουργία αλσυλλίων στην Ελλάδα
•Την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης και ευαισθητοποίησης
•Την προώθηση της ιδέας του εθελοντισμού
•Την ενίσχυση των δεσμών με την Ελλάδα
Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου στον Άγιο Πέτρο εγκαινιάζουν με δενδροφύτευση προσπάθεια αναδάσωσης στην Άνδρο με την βοήθεια του Δήμου και άλλων φορέων του νησιού.


Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Ο Μαξ το κυνηγόσκυλο

Ο Μαξ είναι χρονιάρικος και ατύχησε με το πρώτο αφεντικό που το ήθελε παρέα  μέσα στο σπίτι, τώρα ζητάει μια δεύτερη ευκαιρία, ένα αφεντικό που θα τον εκπαιδεύσει και μαζί θα τρέχουν στα βουνά.
Ο Μαξ περιμένει, για όποιον ενδιαφέρεται τηλ. 22820-24874

Η αιολική βιομηχανία προ των πυλών στην Άνδρο...


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Είναι η πράσινη ανάπτυξη αυτό που διαφημίζουν;
Ποια είναι η άλλη όψη του νομίσματος;
Τι σημαίνει ο επανασχεδιασμός του ενεργειακού συστήματος σε μια χρεοκοπημένη Χώρα;

Τις θέσεις μας που αφορούν το ζήτημα της αιολικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, το Αιγαίο και την Άνδρο μπορείτε περιληπτικά να τις μάθετε βλέποντας το ολιγόλεπτο ταινιάκι μας από το BLOG της λέσχης.

Στην αναμπουμπούλα (κοινωνική και οικονομική κρίση) ο λύκος χαίρεται  και παρακάμπτοντας τόσο το συμφέρον της Ελλάδας όσο και οι όποιες αντιρρήσεις των τοπικών κοινωνιών,  η χώρα μετατρέπεται σε πεδίο δράσης «επενδυτών» και των συμφερόντων τους.. Η λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» κινδυνεύει να εξελιχθεί στην πιο επικίνδυνη φούσκα μια και θα βλάψει ανεπανόρθωτα όχι μόνο την οικονομία και την κοινωνία αλλά και τα τελευταία στοιχεία της ταυτότητάς μας, τη φυσική και πολιτιστική μας κληρονομιά.
ο χάρτης χωροθέτησης των εγκεκριμένων πάρκων, όπου οι λωρίδες είναι οι ανεμογεννήτριες και η παραθαλάσσια ζώνη η Ζώνη Ειδικής Προστασίας
Αυτό το κείμενο αφορά ενημέρωση για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις για τη Άνδρο και συγκεκριμένα με θέμα: «Έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου: «Εγκατάσταση και Λειτουργία ΑΣΠΗΕ, συνολικής ισχύος 119,6 MW και Δικτύου Διασύνδεσης, στις θέσεις «ΚΙΛΙΖΑ, ΛΟΥΚΟ, ΜΠΑΜΠΟ-ΒΙΓΛΙΕΣ, ΛΕΥΚΙΒΑΡΙ, ΑΓ.ΟΝΟΥΦΡΙΟΣ», Νήσου Άνδρου, Ν. Κυκλάδων»  (δίνουμε παρακάτω όλα τα στοιχεία για όποιον θέλει να ψάξει περισσότερο)
  • ΑΔΑ4ΑΧ80-ΔΗΣ
  • Αριθμός Πρωτοκόλλου 202810
  • Θέμα Έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου: «Εγκατάσταση και Λειτουργία ΑΣΠΗΕ, συνολικής ισχύος 119,6 MW και Δικτύου Διασύνδεσης, στις θέσεις «ΚΙΛΙΖΑ, ΛΟΥΚΟ, ΜΠΑΜΠΟ-ΒΙΓΛΙΕΣ, ΛΕΥΚΙΒΑΡΙ, ΑΓ.ΟΝΟΥΦΡΙΟΣ», Νήσου Άνδρου, Ν. Κυκλάδων.
  • Τελικός Υπογράφων Υπουργός - Γεώργιος Παπακωνσταντίνου
  • Ημερομηνία Απόφασης 26/08/2011
  • Ημερομηνία Ανάρτησης 06/09/2011
  • Είδος Απόφασης ΚΥΑ (ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ )
  • Φορέας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
  • Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ)
Τα παραπάνω σημαίνουν ότι το εν λόγω έργο, συμφερόντων γερμανού επιχειρηματία και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ, πήρε το τελικό πράσινο φως από τον υπουργό «περιβάλλοντος» και μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξεκινήσει η υλοποίησή του. Εφόσον υλοποιηθεί θα αποτελείται από 52 ανεμογεννήτριες ισχύος 2,3 MW και ύψους 100μ η κάθε μία. Συνολικά θα αναπτυχθούν σε μια έκταση περίπου 7 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Για κάθε μία χρειάζεται η δημιουργία  πλατώματος περίπου τριών στρεμμάτων. Θα διανοιχθούν 13 χιλιόμετρα νέων δρόμων και θα  «βελτιωθούν» άλλα 18 χιλιόμετρα για να περάσουν φορτηγά μήκους 40 μέτρων και οι μεγαλύτεροι γερανοί που υπάρχουν. Το έργο συνοδεύεται από νέα υποβρύχια διασύνδεση με την Αττική και θα διαθέτει κτίριο ελέγχου 500 τ.μ. και υποσταθμό 700 τ.μ.
Η παραπάνω εγκατάσταση καταστρατηγεί όλους τους όρους της σχετικής απόφασης του Νομαρχιακού συμβουλίου Κυκλάδων και έχει λάβει αρνητική γνωμοδότηση από το τμήμα περιβάλλοντος της Περιφέρειας, αλλά δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται κανείς.
Μαυροπετρίτης
Στην περιοχή έχουν αδειοδοτηθεί άλλες 10 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 12 MW ανεβάζοντας το σύνολο της περιοχής σε 64 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος περίπου 130 MW. Η ανάπτυξη αυτή προτείνεται δίπλα σε φωλιές μαυροπετρίτη, προστατευόμενου είδους και είναι σύμφωνα με διεθνείς μελέτες ασύμβατη με την προστασία του. Σχήμα οξύμωρο μια και έχει εγκριθεί πρόγραμμα LIFE για την προστασία του μαυροπετρίτη στο οποίο μάλιστα συμμετέχει και ο Δήμος Άνδρου.

Το βιομηχανοποιημένο αυτό τοπίο θα είναι ορατό από μια τεράστια περιοχή που  περιλαμβάνει τα χωριά Βαρίδι και Καλυβάρι απαξιώνοντας τεράστιες εκτάσεις και θα ενεργήσει ανταγωνιστικά με άλλες χρήσεις γης όπως οικιστική, παραθεριστική, αγροτουριστική κ.α.

Σημειώνουμε ότι για το σύνολο της Άνδρου έχουν αδειοδοτηθεί και εκκρεμεί η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για άλλα 200MW, συνολικά  δηλαδή 330, ενώ εκκρεμούν πολλά ακόμη για τα οποία δεν έχει γνωμοδοτήσει ακόμη η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας). Τα περισσότερα από τα αδειοδοτημένα βρίσκονται δυστυχώς εντός ή εφάπτονται σε προστατευόμενες περιοχές, άλλο ένα παράδειγμα σκανδαλώδους έλλειψης χωροταξίας.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρουμε ότι οι ανάγκες του νησιού είναι κατά το καλοκαίρι γύρω στα 12 MW.

Ο πλήρης μετασχηματισμός της φυσιογνωμίας της Άνδρου σε ένα απέραντο ομοιογενές, εκχερσωμένο βιομηχανικό τοπίο με χιλιόμετρα τεράστιων δρόμων και διάσπαρτες εκατοντάδες ανεμογεννήτριες άνω των 100μ ξεκινάει με το έργο αυτό.

Συνεχίζοντας τις προσπάθειές μας ώστε να καλυφθεί το τεράστιο κενό ενημέρωσης γύρω από τα ζητήματα αυτά η Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Άνδρου σε συνεργασία με το Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία  σας προσκαλούν σε προβολή- συζήτηση την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου και ώρα 19:00 στο κινηματοθέατρο της Χώρας Άνδρου.
Θα προβληθούν τρία ταινιάκια, ένα αγγλικό, ένα γερμανικό και ένα ελληνικό (της Λέσχης) συνολικής διάρκειας λίγο κάτω από μια ώρα. Τον υποτιτλισμό των ξενόγλωσσων ντοκυμαντέρ έκαναν φίλοι και μέλη της Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου.
Θα ακολουθήσει συζήτηση στην οποία θα συμμετέχουν προσκεκλημένοι επιστήμονες και εκπρόσωποι συλλογικοτήτων από άλλα μέρη του Αιγαίου που αντιμετωπίζουν ανάλογες καταστάσεις. Η προβολή αλλά προπαντός η συζήτηση προβλέπεται διαφωτιστική και πολύ ενδιαφέρουσα μια και το θέμα είναι μείζονος σημασίας και έχει πολλές προεκτάσεις που μας αφορούν όλους.
                                                                 Σας περιμένουμε!

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΒΗΣ

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Πρόγραμμα Ομάδας Φιλανάγνωσης για τον Οκτώβριο

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ   
  « Π Α Ρ Α Μ Υ Θ Ο Χ Ω Ρ Α »
                   Συναντήσεις για παιδιά  4 – 6 ετών

17/10/2011
Επεξεργασία του Παραμυθιού 

«Ο βάτραχος και ο απέραντος κόσμος»
εκδόσεις Πατάκη




31/10/2011.
 Επεξεργασία του Παραμυθιού: 

«Το μονοπάτι του Σοφού»

Εκδόσεις Μεταίχμιο 

στο Δημοτικό Σχολείο Γαυρίου
Ώρα προσέλευσης παιδιών: 16.00& Ώρα αναχώρησης 18.00
         Τηλ. 6974228412

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Κάλεσμα του σωματείου των εργαζομένων Δήμου Άνδρου

Μετά από συνέλευση του σωματείου των εργαζομένων ΟΤΑ Άνδρου στις 13-10-2011, αποφασίστηκε ομόφωνα η συμμετοχή μας στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις με ΚΑΤΑΛΗΨΗ και κλείσιμο όλων των Δημοτικών καταστημάτων του Νησιού και των υπηρεσιών (ΚΕΠ-Πολεοδομία- Καθαριότητα, ΝΠΙΔ κλπ) εξαιρουμένων των δημοτικών παιδικών σταθμών, την Δευτέρα 17-10-11 και την Τρίτη 18-10-11 και με κορύφωση την συμμετοχή μας στη Πανελλαδική γενική απεργία στις 19 Οκτωβρίου 2011.

Η πολυήμερη κινητοποίησή μας έρχεται σαν αποτέλεσμα των πράξεων της Κυβέρνησης και της Τρόικας που επιτίθενται στην δυνατότητα επιβίωσής των οικογενειών μας όπως και στο σύνολο της Κοινωνίας. Δεν επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να παρακολουθούμε άπρακτοι την οικονομική και φυσική εξόντωση των παιδιών μας, των γονιών μας, των συναδέλφων υπαλλήλων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, των αυτοαπασχολούμενων, των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιχειρηματιών και εν τέλει ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ της Ελληνικής Κοινωνίας. Αντιστεκόμαστε σε κάθε άδικο μέτρο (απολύσεις, εφεδρεία, περικοπές μισθών, συντάξεων, χαράτσια κάθε απίθανης έμπνευσης).

• ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

• ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

• ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

• ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

Καλούμε όλα τα σωματεία εργαζομένων, επαγγελματιών του νησιού και όλους τους πολίτες της Άνδρου σε συμπαράσταση και συμπαράταξη μαζί μας, με την καθολική συμμετοχή στην γενική απεργία στις 19-10-11 και συγκέντρωση-διαδήλωση στην Πλατεία Γηροκομείου Χώρας Άνδρου στις 11:00π.μ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝ/ΝΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ                       ΚΩΝ/ΝΟΣ ΒΟΒΟΛΙΝΗΣ

Στον Σιδόντα μούστος χωρίς πατητήρι


Ο Αντώνης Παπαγιαννούλης ,ο Νίκος και η Ευφροσύνη Κωνσταντή


Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Πρόσκληση σε εθελοντική δράση από τον ΣΕΔΑ

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΑΝΔΡΟΥ ξεκινά και πάλι τους καθαρισμούς μονοπατιών…

"Ελάτε να ξεκινήσουμε από μια πανέμορφη διαδρομή του Κορθίου…
Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011 καθαρίζουμε το μονοπάτι Έξω Βουνί-Γιαννισαίο…
Σημείο αφετηρίας:στάση λεωφορείου Έξω Βουνί στις 9.00’ πμ.

Ο καθείς με το κέρασμα του και θα μοιραστούμε ωραίο κολατσιό…!
Τα οφέλη πολλά…:
 Γνωριζόμαστε καλύτερα μεταξύ μας… προϋπόθεση για άλλες επιτυχημένες εθελοντικές δράσεις…
 Γνωρίζουμε καλύτερα το όμορφο νησί μας περπατώντας …
 Δίνουμε την ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν τα μοναδικά τοπία της Άνδρου και να ζωντανέψουν τα χωριά μας…
 Δημιουργούμε ζώνες πυροπροστασίας & οδούς πρόσβασης σε ευαίσθητες περιοχές & περιπτώσεις πυρκαγιών που δεν υπάρχουν δρόμοι πρόσβασης
Έχουμε καλό σκοπό… Ελάτε να τον μοιραστούμε… Σας περιμένουμε!"

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Auτοτεχνική Άνδρου,ένα νέο σωματείο

Με την υπ΄ αριθμ. 39 ΕΜ/2011 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σύρου εγκρίθηκε το καταστατικό και αναγνωρίσθηκε το μη κερδοσκοπικό σωματείο Μηχανικών Ηλεκτρολόγων Φανοποιών & Βουλκανιζατέρ Ελαστικών Άνδρου με την επωνυμία «ΑUTO ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΔΡΟΥ», με σκοπό  την διαφύλαξη και την προαγωγή των εργασιακών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων του κλάδου, όπως και την καλλιέργεια  αδερφοσύνης και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της , τέλος την σύσταση μετοχικού αλληλοβοηθητικού κεφαλαίου για παροχή έκτακτης βοήθειας σε έχοντα ανάγκη μέλη του.




Και το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του νέου σωματείου αποτελούν οι :
Αργυρώ Ζώζουλα -Λαμπριάδου  ,Πρόεδρος
Γεώργιος Τριδήμας, Γραμματέας
Μαρία Ψαρρού, Ταμίας,
Παντελής Λαμπριάδης ,μέλος
Νίκος Κιαγιάς , μέλος

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Συνέδριο για τις ανασκαφές στην Ζαγορά


Στις 20-22 Μαΐου 2012 στην Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών (Πανεπιστημίου 22) το Αυστραλιανό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο οργανώνει συνέδριο με θέμα τις ανασκαφές στην Ζαγορά.
Σκοπός του συνεδρίου είναι να φωτίσει τις νέες επιστημονικές ανακαλύψεις και να τονίσει τη συμβολή τους σε μια καλύτερη κατανόηση των ανασκαφών στη Ζαγορά Άνδρου, όπως και στην ερμηνεία του αρχαιολογικού υλικού που αποκαλύφθηκε στη θέση αυτή.
Κατά τις συστηματικές ανασκαφικές έρευνες του Αυστραλιανού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου  που διενήργησε ο Αλέξανδρος Καμπίτογλου τη δεκαετία 1967-1977, ήρθαν στο φως πολύ σημαντικά στοιχεία για την έρευνα του αιγαιακού πολιτισμού κατά τη Γεωμετρική περίοδο. Στο συνέδριο θα εξεταστούν ακόμη οι ομοιότητες και οι διαφορές των οικισμών της Γεωμετρικής περιόδου στον ελλαδικό χώρο.

Φωτογραφίες :www.aaia.chass.usyd.edu.au/


Το βίντεο που ακολουθεί είναι μία δοκιμαστική  πρώτη προσπάθεια παρουσίασης των ευρημάτων των ανασκαφών της δεκαετίας του 1970 στην Ζαγορά με το  Google Earth και γίνεται κατανοητό σε πόσο προνομιακή θέση της Άνδρου είχε κτιστεί  ο οικισμός σε σχέση με τα γειτονικά  νησιά και την Αττική. Το γκρί κτίσμα είναι ο επιβλητικός ναός και οι κίτρινες πεζούλες μέσα στα σπίτια είναι για τα πυθάρια και τους αμφορείς. Σε μελλοντική λεπτομερέστερη απεικόνιση θα υπάρχουν τα ύψη των τειχών και των σπιτιών καθώς και οι πόρτες και τα παράθυρα.

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Στιγμές από το 13ο ΑΤΤΙΚΟ RALLY κλασσικής μοτοσυκλέτας

Στο Γαύριο


Στη Χώρα



                                                                               Φωτογραφίες:Φώτο Άνδρος


Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Παιδική Ομάδα Ανάγνωσης στο Γαύριο

Η εθελοντική ομάδα φιλαναγνωσίας
"Παραμυθοχώρα"
ξεκινά τις εξερευνήσεις της στο χώροτου παιδικού παραμυθιού για παιδιά 4 έως 6 ετών με οδηγό το παιχνίδι, την δραματοποιημένη ανάγνωση και δραστηριότητες ανάλογες με το θέμα του βιβλίου.
Το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν, δηλώστε συμμετοχή στο 6974228412 και ελάτε στην πρώτη συνάντηση για τους γονείς που θα γίνει την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου στις 16,15 στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου
Η ομάδα ξεκινά τις  αναγνώσεις για τα παιδιά την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου την ίδια ώρα στον ίδιο χώρο.

Σας περιμένουμε!

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Τι είδαν οι μαθητές της Λεοντείου φέτος το καλοκαίρι στην Άνδρο

Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι από την Ελληνική Εταιρεία Αειφόρου Ανάπτυξης, αφορούσε μαθητές Γυμνασίου & Λυκείου της Λεοντείου Σχολής, έγινε στα πλαίσια του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του φορέα με τίτλο "Αλλάζω τον κόσμο με το πηρούνι μου...", με θέμα τη διατροφή & τα τοπικά προϊόντα.
Υποστηρίχθηκε στη Άνδρο από το Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου.



Μεταξύ άλλων επισκεφθήκαμε...:
-το εμφιαλωτήριο ΣΑΡΙΖΑ στα Αποίκια
-την οικοτεχνία της Αθηνάς Στάμου στο Βακόνι όπου είδαμε στάδια παρασκευής της πετρωτής και δοκιμάσαμε θαυμάσια εδέσματα της Αθηνάς
-το παραδοσιακό καφενείο ΖΟΖΕΦ στον Πιτροφό, όπου η ιδιοκτήτρια Τάτα Ρεμούνδου έκανε επίδειξη παρασκευής γλυκού του κουταλιού λεμόνι στους μαθητές και μας κέρασε αρωματικότατο cake λεμόνι
-το Συνεταιρισμό Γυναικών Αγρομέλισσα στο Κόρθι, όπου οι μαθητές παρακολούθησαν επίδειξη παρασκευής γλυκών του κουταλιού και συζήτησαν με την εκπρόσωπο του Συνεταιρισμού, ενώ ακολούθησε γεύμα στο παραδοσιακό καφενείο της Χρύσας στην Καππαριά,
-το Μουσείο Εληάς στον Πιτροφό, όπου είχαμε μια ενδελεχή και ιδιαίτερα ζωντανή ξενάγηση από τον ιδιοκτήτη του, Δημήτρη Χέλμη

Πεζοπορήσαμε επίσης...:

- στο μονοπάτι Αποίκια-παραλία Γιάλια, με ενδιάμεση στάση στη Φάμπρικα
- στο μονοπάτι Μονή Αγ. Νικολάου-Άχλα και γευματίσαμε εξαιρετικά στο κονάκι της Δέσποινας Καρυστινού

Δεν προλάβαμε να επισκεφθούμε το τυροκομείο Ασούτη στο Κόρθι, αν και οι ιδιοκτήτες μας περίμεναν και είχαν κάνει ιδιαίτερη προετοιμασία, λόγω βροχόπτωσης τη μέρα εκείνη...

Θερμές ευχαριστίες σε όσους μας φιλοξένησαν και μας έδωσαν γεύση Άνδρου...!

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Το Λιμεναρχείο Άνδρου ευχαριστεί...

τον Βαγγέλη Μαργέτη,Γιάννη Καραουλάνη,Γιώργο Στεφάνου,τον Σταμάτη Νόνα και τον Δημήτρη Περδίκα που με  την άμεση ανταπόκριση με τα σκάφη τους στο κάλεσμα του σώθηκε   αγνοούμενη  κολυμβήτρια αυστριακής υπηκοότητας  που κολυμπούσε στα Γυάλια το πρωί της  2ας  Σεπτεμβρίου.

Μαθήματα παραδοσιακών χορών


Πρώτη συνάντηση γνωριμίας στην αίθουσα του Συλλόγου Γυναικών ,στη στροφή του Καΐρη,την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στις 11:00πμ

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Το 13ο ΑΤΤΙΚΟ RALLY Κλασσικής Μοτοσυκλέτας στην Άνδρο

Το 13ο Αττικό Rally με κλασικές μηχανές θα πραγματοποιηθεί στις 9 Οκτωβρίου 2011  στην Άνδρο για  δεύτερη συνεχή χρονιά.
Ο αγώνας θα ξεκινήσει την Κυριακή 9/10/2011 στις 11:00 το πρωί από το Γαύριο και θα διασχίσει όλο τον επαρχιακό δρόμο προς την Χώρα και το Κόρθι, στο οποίο θα πραγματοποιηθεί και στάση 1 ώρας και κατόπιν ο αγώνας θα συνεχιστεί με τελικό προορισμό το Γαύριο.

 Οι μηχανές θα βρίσκονται το Σάββατο 08/10/11 στις 12:30 στην πλατεία Γηροκομείου στην Χώρα.
Από την περσινή επίσκεψη
         
                                Διοργάνωση:Ελληνική Λέσχη Φίλων Κλασικής Μοτοσικλέτας


Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Tο μικρό και το μοναδικό μπορεί να κάνει τη διαφορά

Χάθηκε να βάλει καμιά φωτογραφία του κάστρου ή του αφανή;

Ο κ. Nigel McGilchrist είναι Βρετανός συγγραφέας ταξιδιωτικών βιβλίων και μεταξύ άλλων έχει γράψει την 20τομη σειρά McGilchrist Greek Islands απ' όπου και οι φωτογραφίες της Άνδρου.
 Στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 1ης Οκτωβρίου 2011 γράφει την άποψή του για τον τουρισμό στην Ελλάδα

"Η Ελλάδα διαθέτει το ωραιότερο νησιωτικό τοπίο στον κόσμο. Σε καιρούς δυσχέρειας, αυτός είναι ο μεγαλύτερος πλούτος της: ο κόσμος πάντα θα ελκύεται από το βάθος, την αρχαιότητα και την τεράστια ποικιλία της. Αλλά κάθε πλούτος απαιτεί διαφορετικό χειρισμό, καθώς οι καιροί αλλάζουν. Αυτό που έχει κυρίως αλλάξει στην Ελλάδα είναι ότι έχει πάψει να είναι η φθηνή και ανταγωνιστική χώρα που ήταν στην εποχή της δραχμής: ένας καφές σε ένα καφενείο της Πάρου μπορεί να είναι ακριβότερος από έναν καφέ στο Champs Elyses στο Παρίσι.

Αυτό μεταβάλλει τους δομικούς λίθους του τουρισμού. Αλλά τους μεταβάλλει προς το καλύτερο. Η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να ανταγωνιστεί τα φθηνά πακέτα της Αττάλειας, του Σαρμ-ελ-Σέικ ή της Κροατίας. Οφείλει να απομακρυνθεί από το «Φαληράκι» και τα «Μάλια», που φέρνουν πενιχρό χειροπιαστό εισόδημα στην οικονομία και πολύ περισσότερη χειροπιαστή διαφθορά στον πολιτισμό και στο περιβάλλον των νησιών. Τα μεγάλα ξενοδοχεία και τα συγκροτήματα αποτελούν μέρος της φιλοσοφίας των δεκαετιών του ’70 και του ’80 που αντιπαθούσε τη μικρή κλίμακα και το εύθραυστο περιβάλλον του νησιωτικού κόσμου. Οι θιασώτες αυτού του τουρισμού μπορούν πλέον ευτυχώς να βρουν αυτό που επιθυμούν σε άλλους τόπους, πιο μακριά.
Το προφίλ του τουρίστα που επισκέπτεται την Ελλάδα διαφοροποιείται: o σημερινός επισκέπτης -κυρίως εκείνος που προέρχεται από μεγάλες, θορυβώδεις πόλεις- αναζητεί ηρεμία και όχι πλήθη, ξεχωριστές και όχι προβλέψιμες εμπειρίες, ποιότητα και όχι ποσότητα.
ή κανένα γκλαμουράτο στέκι;

 Εχω τρεις προτάσεις, λοιπόν.
 Πρώτον, προωθήστε το μοναδικό και το μικρό. Τα νησιά είναι θησαυροφυλάκιο φυσικών και γεωλογικών φαινομένων, που είναι μοναδικά στην Ευρώπη και ιδανικά για να ενθαρρύνουν τον οικο-τουρισμό. Υπάρχουν καλντερίμια ιδανικά για περιπατητές και τοπικές γεύσεις που είναι υπέροχες και ασυνήθιστες. Αν προέρχεσαι από το ολοένα και πιο επιβαρυμένο περιβάλλον των σημερινών μεγάλων πόλεων, αναζητείς τα μικρά και φιλόξενα ξενοδοχεία των νησιών, που υπάρχουν σε αυξανόμενο αριθμό και σε άριστη ποιότητα σε όλο το Αιγαίο....