Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Στις Μένητες

Μέσα σε 24 ώρες και μετά την τοποθέτηση του πανώ από ιδιώτη όλοι συμμορφώθηκαν




 

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Τυχερή και ευτυχισμένη


Μέσα από μια ματιά που ξεχωρίζει για την παρατηρητικότητα και την οξυδέρκειά της, ο Μάικλ Λι κατάφερε να πιάσει κάτι από τη συχνά άχαρη, ακόμη και σκληρή πραγματικότητα της σύγχρονης παράλογης ζωής μιας πολυεθνικής κοινωνίας, όπως αυτή της Αγγλίας. Χρησιμοποιώντας άλλοτε ένα παράλογο, ανατρεπτικό χιούμορ, όπως στις σκηνές του μαθήματος φλαμένκο  κι άλλοτε μια οξυδερκή, κριτική ματιά, όπως στη σκηνή με τον σχολαστικό, αγχωμένο εκπαιδευτή οδήγησης που ξεσπάει και βγάζει τον ρατσισμό του και γενικά το μίσος του για τη σύγχρονη αγγλική κοινωνία, ο Λι έφτιαξε μια έξοχη, ξεκαρδιστική σε πολλές σκηνές της, ταινία, εύστοχη μελέτη χαρακτήρων αλλά και κωμωδία-καθρέφτη της χαοτικής κοινωνίας μας. Σίγουρα την πιο ρόδινη και πιο απολαυστική κωμωδία του.
ΝΙΝΟΣ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗΣ (Από την Ελευθεροτυπία)
Συντελεστές, τρέιλερ: androsfilm

Σάββατο 28/11 & Τετάρτη 2/12
Δημοτικό Κινηματοθέατρο Χώρας 8:30μμ

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Η βράβευση του Καπετάν Γιώργου Κολυδά

Λόγια παρευρισκομένων :

Άλλη μία εκδήλωση του Nautilia.gr έλαβε χώρα σήμερα το πρωί πάνω στο F/B Αριάδνη της ANEK LINES! Για άλλη μια φορά περάσαμε πολύ όμορφα και γνωρίσαμε ποιός είναι, αλλά και τί έχει πράξει στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, ο καπετάν Γιώργης Κολυδάς. 

Εξαιρετική καθώς και συγκινητική η εκδήλωση για έναν καταξιωμένο αντριώτη καπετάνιο.

Αξίζουν συγχαρητήρια και στους εμπνευστές και σε όσους δούλεψαν για αυτήν.

Τα πάντα αληθινά,λόγια,συναισθηματα  και εκπληκτικες αφηγησεις απ την ζωη του cpt Γιωργου.

Καλή οργάνωση, άψογη φιλοξενία  και φυσικά σ' ένα υπέροχο καράβι

Ένα μεγάλο ευχαριστώ που είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια τέτοια μέρα.
Ο Καπετάνιος Γιώργος Κολυδάς (Κολέτας)με τον Παναγιώτη Ανδρέου (Πατσικούτας)
Οι φωτογραφίες από την εκδήλωση ευγενική χορηγία του ζεύγους Όλγας & Παναγιώτη Ανδρέου

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Και γω για μένα

Μια πραγματική και δύσκολη ιστορία ενός πολύ κοντινού του προσώπου διάλεξε να μεταφέρει στην οθόνη ο Τζώρτζης Γρηγοράκης και έφυγε από το 32ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας με το βραβείο καλύτερης ταινίας (μυθοπλασίας).
Στα 20 λεπτά που διαρκεί η ταινία «Κι εγώ για μένα» διηγείται το 24ωρο ενός νέου ανθρώπου (Βαγγέλης Μουρίκης), που έχει χάσει σε αυτοκινητικό δυστύχημα και τα δυο του χέρια. Το θέμα είναι βαρύ, αλλα όπως μας λέει ο σκηνοθέτης, «προσπάθησε να το αποδραματοποιήσει, να το ελαφρύνει».

Ο Τζώρτζης Γρηγοράκης εμπνεύστηκε την ταινία του από την περιπέτεια του φίλου του Αντώνη Ηλία, που τον βοήθησε σε όλα τα στάδια: από το σενάριο μέχρι το γύρισμα  και ανέβηκε  στη Δράμα για την προβολή. «Δεν ήθελα να γυρίσω μια ταινία για έναν ανάπηρο», μας λέει ο Τζώρτζης Γρηγοράκης. «Πρόκειται για μια ταινία για τις ανθρώπινες σχέσεις, αφού αποφάσισα να επικεντρωθώ στις δυσκολίες της προσωπικής του ζωής. Ο ήρωας μετά το δυστύχημα οφείλει να συνεχίσει κανονικά τη ζωή του και τη σχέση του με μια γυναίκα (Αλεξία Καλτσίκη), από την οποία είναι εξαρτημένος».
Η ταινία τόσο σεναριακά όσο και σκηνοθετικά διακρίνεται για το χιούμορ της, χαρακτηριστικό που, όπως λέει ο σκηνοθέτης της, διαθέτει και ο ήρωάς του. «Χιούμορ και τσαμπουκά». Ανάλογη ήταν η αίσθηση που δημιουργήθηκε και στο κοινό της Δράμας, αφού πολλές σκηνές της ταινίας έβγαλαν γέλιο. .
Η Κριτική Επιτροπή του ελληνικού τμήματος διαπίστωσε αναβαθμισμένη ποιότητα σε σχέση με πέρυσι, μια «αξιοπρόσεκτη εξωστρέφεια», καθώς και εμφανή γνώση στη χρήση των νέων τεχνολογιών, κυρίως στον τομέα του ήχου.
(της Β. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΎΛΟΥ από την Ελευθεροτυπία)
Δεύτερη και τελευταία προβολή ταινιών φεστιβάλ Δράμας :
Τρίτη 24 & Τετάρτη 25/11
Δημοτικό Κινηματοθέατρο Χώρας  8:30μμ

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Ανεμόμυλος τέλος


Ένας είχε απομείνει στη γνωστή περιοχή των ανεμομύλων της Χώρας αλλά πάει και αυτός.
 Ένα βράδυ πούβρεχε τώρα τελευταία λέει,δεν τον πήρε το νερό λόγω υψώματος αλλά ήπιαν οι πέτρες στα θεμέλια ,φούσκωσαν και πάρτον κάτω,άλλοι λένε ότι τον έπνιξε το τσιμέντο ολόγυρα, όπως και νάχει μας έμεινε το όνομα στην περιοχή αλλά όσο γελοίο πια και αν ακούγεται αυτό είναι δύσκολο να το αλλάξεις.


Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Στην Υψηλή

Οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου Κορθίου ήταν χθές, 19 Νοεμβρίου, οι πρώτοι επισκέπτες στον αρχαιολογικό χώρο της Υψηλής που άνοιξε για πρώτη φορά εκτάκτως με δανεικό προσωπικό από τα μουσεία της Χώρας και της Παλαιόπολης.
Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός και για άλλα σχολεία σήμερα Παρασκευή και για όποιον προλάβει το Σάββατο
Η Υψηλή, στ’ Απροβάτου εντοπίστηκε από την αρχαιολόγο Δρα Χριστίνα Τελεβάντου το 1981 . Στην περιοχή βρέθηκαν ερείπια οικισμού , οχυρωμένης ακρόπολης και ερείπια ναού στο κέντρο της ακρόπολης (6ος αιώνας π.Χ.). Ο διπλός βωμός και τα ευρήματα φανερώνουν ότι ενδεχομένως υπήρχε εδώ διπλή λατρεία, ίσως της Δήμητρας και της Περσεφόνης. Επίσης αποκαλύφθηκε τμήμα σημαντικού οικοδομικού συγκροτήματος με τέσσερις οικιστικές φάσεις, από τη Γεωμετρική μέχρι και την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Εποχή.
Η διαμόρφωση και ανάδειξη όλου του αρχαιολογικού χώρου εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου και υλοποιήθηκε από την ΚΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2008 ,ο αρχαιολογικός χώρος είναι πια επισκέψιμος με φυλάκιο, πωλητήριο, τουαλέτες περιφράξεις, διαδρόμους και πινακίδες αλλά μέχρι σήμερα παραμένει κλειστός λόγω έλλειψης προσωπικού φύλαξης, πρόβλημα που υπάρχει και στα αρχαιολογικά μουσεία της Χώρας και της Παλαιόπολης και πρέπει να λυθεί άμεσα από την νέα ηγεσία του ΥΠΠΟ ώστε το κοινό να έχει πρόσβαση σε αυτά όλο τον χρόνο.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Υψηλής περιτριγυρισμένος από οικοδομήματα σύγχρονης ,τοπικής και παραδοσιακής αρχιτεκτονικής

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Το Φεστιβάλ της Δράμας στην Άνδρο


Μετά την προβολή τους στο Τριανόν στην Αθήνα, οι μικρές ταινίες αρχίζουν το ταξίδι τους σ'όλη την Ελλάδα και με πρώτη στάση την Άνδρο.
Οι 12 βραβευμένες ταινίες θα προβληθούν δύο φορές:
1 φορά
Παρασκευή 20 & Σάββατο 21/11
2η φορά
Τρίτη 24 & Τετάρτη 25/11
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑΣ 8:30μμ Untitled

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Στις Χώνες του Κορθίου



                                



      Φωτογραφίες:Vanglouk, Φωτο Άνδρος                                                                                                                                                                                                     

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Η δύναμη μιας κακιάς συνήθειας

Εδώ λοιπόν υπήρχε ένας κάδος για χρόνια. Επειδή εμπόδιζε στη στροφή τα αυτοκίνητα, μετακινήθηκε πέντε μέτρα παραπάνω.. κάποιοι όμως εξακολουθούν και αφήνουν τα σκουπίδια τους εκεί ( αυτοί προφανώς που τα άφηναν έξω από τον κάδο και όταν υπήρχε σ’ αυτή τη θέση..)
                                                       
                
Κι ύστερα μιλάμε για καταστροφή του περιβάλλοντος, ανακύκλωση και καθαριότητα ενώ εμείς οι ίδιοι καταστρέφουμε το χώρο μας, δείχνοντας ανύπαρκτο σεβασμό στους γύρω μας…
Μαρία Λαμπριάδου, εκπαιδευτικός

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Εκδήλωση προς τιμήν του Πλοιάρχου Γεώργιου Κολυδά

Τιμητική Εκδήλωση προς τιμή του ανδριώτη πλοιάρχου Γεώργιου Κολυδά (Κολέτας)
θα γίνει  την Κυριακή 22/11/2009 και ώρα 11:00
σε πλοίο του στόλου της ΑΝΕΚ LINES που θα βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Πειραιά.


Το 2007 ο καπετάν Γεώργιος Κολυδάς έδεσε τους κάβους για τελευταία φορά βγαίνοντας στη σύνταξη μετά από 43 χρόνια περιπλάνησης στη θάλασσα.


Στην πέντε δεκαετιών ναυτική πορεία του,  ο καπετάν Κολυδάς ταξίδεψε σε ποντοπόρα φορτηγά συμπεριλαμβανομένων και λίμπερτυ, σε οχηματαγωγά και σε επιβατηγά πλοία της ακτοπλοΐας μας. Ως πλοίαρχος υπηρέτησε στα περισσότερα πλοία της Ventouris Sea Lines, στο ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ, στο ΚΙΜΩΛΟΣ, στο ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΞΠΡΕΣ και στο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΞΠΡΕΣ με το οποίο έσπασε το «φράγμα» των 75 προσεγγίσεων σε μια εβδομάδα, ένα εξοντωτικό ρεκόρ που παραμένει ακατάρριπτο. Επίσης ταξίδεψε με τα περισσότερα από τα σύγχρονα πλοία της ΑΝΕΚ LINES (ΑΠΤΕΡΑ, ΑΡΚΑΔΙ, ΚΡΗΤΗ Ι, ΚΡΗΤΗ ΙΙ, ΠΡΕΒΕΛΗΣ κ.ά.) στην οποία και έκλεισε την θαλασσινή του καριέρα.
Διοργανωτής: http://www.nautilia.gr/


Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Αθλητικός Περίγυρος


Με ένα γκολ του Γιώργου Ζαννάκη προς το τέλος του β ημιχρόνου, ο Ανδριακός  πέτυχε τη νίκη επί της Άνω Μεράς Μυκόνου στον αγώνα της 7ης αγωνιστικής για το πρωτάθλημα Κυκλάδων που έγινε στο Δημοτικό Στάδιο Ανδρου "Ιωάννης Μ. Γουλανδρής",το Σάββατο 14-11-09













η βαθμολογία πριν τον αγώνα:
1ος όμιλος
1. Αστέρας Κορθίου 15
2. ΑΟ Πάγου 13
3. Άνω Σύρος 9
4. ΑΟ Τήνου 9
5. Άνω Μερά Μυκόνου 7
6. Στενή Τήνου 4
7. Ανδριακός 4
8. Υδρούσα 1
9. Αστέρας Σύρου -8

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Μανιτάρια ...με προσοχή!



Ένα από τα διάφορα είδη μανιταριών που συλλέχθηκαν σε βόλτα το προηγούμενο Σάββατο στην Άνδρο. Σε πρώιμη φάση (κλειστό καπέλο) στην πρώτη φωτογραφία, σε ώριμη φάση στην επόμεμη (ανοικτό καπέλο). Πρόκειται για τη "Macrolepiota procera" ή "Μακρολεπιώτα η ψηλή". "Κουκουλίτης" στη Λέσβο, "Σταρομανίτης" στη Βοιωτία, "Κωσταντάς" στη Θεσσαλία, "Κατσπέρδικα" στην Ήπειρο, "Αλεκάτη" στη Λακωνία, Αδραχτίτσα, κα. Συλλέγεται από Απρίλιο ως Δεκέμβριο, συνήθως κατά ομάδες σε δάση, ξέφωτα, βοσκοτόπια ή θαμνότοπους, σε ηλιόλουστες θέσεις. Καπέλο με διάμετρο 10-30 (45) εκατοστά, σάρκα λευκή, σπογγώδης με ευχάριστη μυρωδιά και ευχάριστη γεύση φουντουκιού. Φαγώσιμο και νόστιμο, ίσως το πιο γνωστό μανιτάρι στην Ελλάδα.
Η αναγνώριση έγινε από τον μυκητολόγο Ηλία Πολέμη
Φωτογραφίες : Αλέξανδρος Μαβής
Πηγή πληροφοριών ανάρτησης : βιβλίο "Μανιτάρια-φωτογραφικός οδηγός μανιταροσυλλέκτη", του Γιώργου Κωνσταντινίδη, πληροφορίες πατήστε εδώ

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Ο Καλόγερος

Την ονομασία «Καλόγερος» ή «Καλόγεροι» τη συναντάμε σε έξι διαφορετικά σημεία στις Ελληνικές Θάλασσες. Οι ναυτικοί μας γενικά ονομάτιζαν έτσι τους απομονωμένους βράχους και με πιο γνωστούς, τους "Καλόγερους" που βρίσκονται 26 μίλια βορειοδυτικά της Άνδρου ,δύο φαγωμένοι πια βράχοι στο κέντρο του Αιγαίου από όπου δεν διακρίνεται σχεδόν καμία στεριά.
Μερικές φορές φαίνονται από την Άνδρο και όταν φαίνονται πιάνει μετά μεγάλη κακοκαιρία.


Το όνομά τους το πήραν μάλλον από τους ασκητές καλόγηρους που ζούσαν πάνω σ' αυτούς ,όπως φαίνεται  σε παλιές γκραβούρες .


 Κατά καιρούς χρησιμοποιήθηκαν ως σκοπόσημο από διάφορους στόλους, γι' αυτό και σήμερα υπάρχουν πάνω τους και γύρω στον βυθό πολλά θραύσματα από οβίδες.

Παλιοί περιηγητές υποστηρίζουν   ότι ο Βυζαντινός χρονογράφος του 12ου αιώνα Ζωναράς έζησε πέντε χρόνια στον Καλόγερο της Άνδρου και ότι υπήρχε μοναστήρι εκεί. Το οικονομικό στοιχείο που αναφέρει δείχνει την συσσώρευση πλούτου στον Καλόγερο.

            
 Η βραχονησίδα Καλόγερος ήταν αγαπημένο θέμα των πρώτων χαρτογράφων του Αρχιπελάγους.   Το μοναστήρι στο μικρό οροπέδιο και ο μηχανισμός ανέλκυσης λέμβων κάνουν το τοπίο τόσο ιδιόμορφο και αξιοπερίεργο ώστε η ασήμαντη βραχονησίδα καταλαμβάνει στις σελίδες των Ισολαρίων ισότιμη θέση με τα μεγάλα νησιά.
       
Φωτογραφία: ΦΩΤΟ ΑΝΔΡΟΣ