Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Πλάκες


Νέα επαναστατική μέθοδο επινόησε σύμβουλος του δήμου για τις κουνημένες πλάκες της αγοράς: αντί να κολληθούν ξανά στη θέση τους με λάσπη ,το συνεργείο τις μεριάζει στο πεζοδρόμιο όπου και παραμένουν αυστηρά φυλασσόμενες και στη θέση τους ρίχνει μπετόν. Έτσι θα πρέπει πλέον να μιλάμε για το μπετόστρωτο της αγοράς και επιπλέον υπάρχει φόβος ο μάστορας που τις τοποθέτησε τόσο ωραία μετά την επισκευή του αγωγού ύδρευσης να το πάρει προσωπικά, να θυμώσει με την απόρριψη της δουλειάς του και να μη δεχτεί να αναλάβει την πλακόστρωση του δρόμου μετά την προσεχή υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ.

Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Προβάσια


Εδώ στην Άνδρο και σε μερικά ακόμα νησιά τα ξέρουμε σαν προβάσια, αλλού τα λένε και αμάραντα ή λιμόνια κολπωτά και επίσημα οι επιστήμονες Limonium sinuatum της γνωστής οικογενείας των PLUMBAGINACEAE. Τρυφερά τον χειμώνα τα μαζεύουμε πάντα στα ίδια μέρη και τα μαγειρεύουμε φρικασέ με κρέας κατσικίσιο , χοιρινό ή με μπακαλιάρο. Ανθίζουν από την άνοιξη και μπορούμε να τα δούμε ανθισμένα και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Τα άνθη τους πέρα από την ιδιαίτερη ομορφιά τους έχουν την ιδιότητα να μη μαδούν και να διατηρούν το χρώμα τους και αποξηραμένα , γι ’αυτό χρησιμοποιούνται κατά κόρον στη διακόσμηση












(προβάσια στο Καλλιβάρι)


.

Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Ομαδική θανάτωση δελφινιών βορειοδυτικά της Άνδρου...πιθανότατα από τις στρατιωτικές ασκήσεις

Αυτούσια δημοσίευση του
Ινστιτούτου Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου "Αρχιπέλαγος"
"Ομαδική θανάτωση δελφινιών βορειοδυτικά της Άνδρου
του Γιάννη Κουτελίδα - 20/05/2009

Την Παρασκευή 15/05, το Λιμεναρχείο της Άνδρου μας ενημέρωσε για την παρουσία 7 νεκρών δελφινιών που επέπλεαν σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Άνδρου και Καρύστου. Τα ζώα, κατά πάσα πιθανότητα ρινοδέλφινα, έγινα αντιληπτά από αέρος, συγκεκριμένα από ελικόπτερο, το πλήρωμα του οποίου ειδοποίησε το κέντρο επιχειρήσεων του λιμενικού σώματος στον Πειραιά. Δυστυχώς, το απογευματινό της ώρας και η μειωμένη ορατότητα δεν επέτρεψε στις λιμενικές αρχές να δράσουν αποτελεσματικά και στο ερευνητικό πλήρωμα του Αρχιπελάγους να μεταβεί στην περιοχή.
Την επόμενη μέρα, οι έρευνες συνεχίστηκαν από το Λιμεναρχείο της Άνδρου και ιδιωτικό σκάφος, χωρίς όμως να εντοπιστεί κανένα από τα δελφίνια, δεδομένου ότι είχαν ήδη παρασυρθεί από θαλάσσια ρεύματα.

Ωστόσο, η παρουσία ομάδας ρινοδέλφινων στην περιοχή, το Σάββατο 16/05 ενισχύει την υπόθεση μας για το είδος των δελφινιών που παρατηρήθηκε νεκρό την προηγούμενη μέρα.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιούνταν στην ευρύτερη περιοχή, με μαρτυρίες για ισχυρές εκρήξεις και διενέργεια χαμηλών πτήσεων από στρατιωτικά αεροσκάφη, μας κάνουν να πιστεύουμε, πως είχαν απόλυτη σχέση με το δυσάρεστο συμβάν της ομαδικής θανάτωσης των δελφινιών.

Το Αρχιπέλαγος, Ι.Θ.Α.Π.Ε.Α, έχει επισημάνει από καιρό τον κίνδυνο που διατρέχουν οι πληθυσμοί θαλασσίων θηλαστικών από τη διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων, τις ανεξέλεγκτες εκρήξεις και τη βλάβη που προκαλείται στο ηχοεντοπιστικό τους σύστημα από τη χρήση σόναρ. Έχουμε καταθέσει στα στρατιωτικά επιτελεία σχετικούς χάρτες με τις περιοχές που εμφανίζουν την μεγαλύτερη συγκέντρωση θαλασσίων θηλαστικών και λεπτομερή επιστολή για τις απειλές που αντιμετωπίζουν καθώς και προτάσεις διαχείρισης.

Έως τώρα, το Πολεμικό Ναυτικό αντιμετωπίζει το ζήτημα με σοβαρότητα και ευαισθητοποίηση και έχει προβεί σε σχετική ενημέρωση των στελεχών του.
Δυστυχώς, τα υπόλοιπα Όπλα, συνεχίζουν να αγνοούν τις εκκλήσεις μας, τα στοιχεία που καταθέτουμε και κυρίως τις νομικές και ηθικές τους υποχρεώσεις σε σχέση με τις θαλάσσιες εκρήξεις.

Τηρώντας όμως αυτή την πορεία, θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αναλάβουν και το βάρος της ευθύνης για την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται στα θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα της χώρας μας."

Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Εθελοντικός καθαρισμός ακτών


Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS συντονίζει και φέτος την πανελλαδική εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών των ακτών, του βυθού και άλλων φυσικών περιοχών που πραγματοποιείται το διάστημα 1-31 Μαΐου 2009, με συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών, Δήμων, περιβαλλοντικών και κοινωνικών φορέων, εργαζομένων, επιχειρήσεων και εθελοντών κάθε ηλικίας.

Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Χώρας έκαναν εξόρμηση καθαρισμού στη παραλία Νειμποριού και Παραπορτίου.

Οι εθελοντικοί καθαρισμοί, εκτός από το προφανές αποτέλεσμα της εξυγίανσης των περιοχών στις οποίες πραγματοποιούνται, αποσκοπούν παράλληλα και στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών. Επισημαίνεται η οικολογική αξία της παράκτιας ζώνης, της θάλασσας και του βυθού, οι πιέσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, προωθείται η προστασία και βιώσιμη διαχείριση των οικοσυστημάτων αυτών. Με τη δραστηριότητα αυτή οι πολίτες αναγνωρίζουν την ευθύνη τους και εκφράζουν την προσωπική τους δέσμευση να αποτελέσουν μέρος της λύσης του περιβαλλοντικού προβλήματος, να συμβάλλουν στην προστασία του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της Μεσογείου, καθώς και στη δημιουργία ενός κοινού, ειρηνικού και βιώσιμου μέλλοντος
(φωτογραφίες:Ιουλία Πέττα, εκπαιδευτικός)

Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Χαράς κουράγιο η Φλώρα...


Πάντα κεφάτη και αισιόδοξη,πάντα με τα χρώματα της μόδας και επί το έργον

Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Ελάτε να περπατήσουμε...





Το πρωί της Κυριακής 24 Μαϊου 2009 διοργανώνουμε πεζοπορία από τις Στραπουργιές στις Εβρουσιές. Στην πεζοπορία αναμένεται να συμμετάσχουν εκτός από φίλοι της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου και του blog της, μέλη του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου και του Συλλόγου Γυναικών Άνδρου.
Σημείο εκκίνησης η ταβέρνα του Περτέση και ώρα συνάντησης 10.00'.
Εκτιμώμενη διάρκεια της διαδρομής γύρω στις 2 με 2,5 ώρες μαζί με την επιστροφή.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τους

Όλγα Καραγιάννη, 6977-334334
Νίκο Χαζάπη, 6974-500321

Καλή μας βόλτα !

Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Νάρθηκες στα Κοχύλου

Ο νάρθηκας ή άρτηκας (Ferula communis) είναι πολυετές φυτό, συγγενές με το άγριο καρότο, τον μάραθο, το κώνειο, κλπ. Έχει μεγάλο, χοντρό και πολύ ελαφρύ βλαστό. Τα φύλλα του είναι πτεροσχιδή και μοιάζουν με του μάραθου. Μπορεί να φτάσει σε ύψος και τα 4 μέτρα. Τα κίτρινα άνθη του είναι σε επάκρια, σφαιρικά σκιάδια, που φέρουν μέχρι 40 ακτίνες. Στην Άνδρο βρίσκεται παντού αλλά σε μεγάλους αριθμούς συναντάται σε παλιά χωράφια στα Κοχύλου στο Πιτροφού και στην Χώρα. Βλασταίνει από τα μέσα Φεβρουαρίου και ανθίζει την άνοιξη.
Είναι ένα ξεχωριστό φυτό ήδη από την αρχαιότητα. Το σαρκώδες περιεχόμενο των βλαστών του καίγεται πολύ αργά και γι' αυτό τον λόγο οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τους ξεραμένους βλαστούς του σαν πυρσούς.Δίνει πολύ γύρη και νέκταρ και τις πρωϊνές ώρες τον επισκέπτονται οι μέλισσες κατά εκατοντάδες.Είναι τόσο πολύ η γύρη του που όταν φεύγουν οι μέλισσες μοιάζουν αλευρωμένες από την κίτρινη γύρη.Μπορεί να φτάσει το ύψος των 4 μέτρων και σε μερικά μέρη τον λένε και κουφάρδικα γιατί ο κορμός του εσωτερικά είναι κούφιος.Είναι πολυετές φυτό , ξεραίνεται το καλοκαίρι και φυτρώνει πάλι τον χειμώνα στις ίδιες θέσεις.Γύρω από τις ρίζες του βγαίνουν πολύ ΄νόστιμα μανιτάρια (αγκαθίτες του κουφάρδικα) .Τα φύλλα του είναι σαν του άνιθου και του μάραθου μόνο πολύ πιό χοντρά.

Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Segments


AMARYLLIS SINIOSSOGLOU




May 14 - June 12, 2009
23 East 73rd St
New York, NY 10021
Located between Fifth and Madison Avenues

«Χώρος εσωτερικός».

Εκθεση ζωγραφικής της Ειρήνης Δανιόλου-Νεοφύτου στην γκαλερί Σκουφά.
Εως 23 Μαΐου.
Σκουφά 4, Κολωνάκι

Κυριακή 17 Μαΐου 2009

T.R.T. vs Ε.Ρ.Τ. ή Το δικό μου τραγούδι



Κόλλησα και εγώ, όπως όλοι και εγώ, γιατί να μένω εκτός ;
Ρώτησα και έμαθα με ποιο τρόπο να ψηφίσω με κινητό στη Eurovision ,αλλά πρέπει να προσέξω, μην κάνω λάθος και πάει στράφι η ψήφος μου.
Τόσο καιρό σε όποιο μέρος της Άνδρου και να ήμουνα ,άκουγα το τραγούδι της Ηadise "Düm Tek Tek" από όλους τους τούρκικους σταθμούς που όλοι τους έχουν μεγάλη εμβέλεια, γερό σήμα με καλό ήχο και που μόνο αυτούς πιάνουμε τόσο καλά και παντού εδώ, δυόμισυ ώρες μακρυά από την Αθήνα.
Μια δυο φορές το άκουσα, την τρίτη μου άρεσε και τη τέταρτη το σφύριζα . Αλλά πρόσεξα , και δεν το ψήφισα , γιατί δεν ψηφίζεις ποτέ το δικό σου τραγούδι ,πρέπει να ψηφίσεις ένα άλλο, ένα ξένο, που να μην έχει πιθανότητες να βγει, για να βγει το δικό σου και έτσι χωρίς μικρότητες και μίση ψήφισα το ελληνικό της ΕΡΤ που μας έχει μια ζωή χεσμένους και ξεχασμένους στα νησιά χωρίς αναμεταδότες και ελληνικό ραδιόφωνο και το μόνο που ξέρει είναι να τρέχει να λαβαίνει μέρος σε κωλοπανηγυράκια με τα λεφτά μας. Αλλά τώρα ,με τόσους τούρκικους σταθμούς γύρω μου, για ένα μετανιώνω: που όσο ζούσαν οι μικρασιάτες οι παππούδες μου δεν καθόμουνα να με μάθουν και άλλα χρήσιμα τούρκικα εκτός από το " Bok ye" που μου μάθανε να λέω σε όποιον με πειράζει και με νευριάζει.

Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Λίγη παρέα

Κυνηγημένος μέχρι το ξύλινο γεφυράκι στους μπαξέδες και μισοφαγωμένος βρέθηκε ο ένας από τους δύο κύκνους που βολτάριζαν καθημερινά από Παραπόρτι στο Νειμποριό,ο άλλος τώρα μόνος...

Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Στην Υδρούσα σήμερα


Ραντεβού τον Σεπτέμβριο


Με την προβολή των βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους του φεστιβάλ Δράμας,άλλη μια περίοδος προβολών της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου έφτασε στο τέλος της.
Με την αίθουσα πάντα «μισογεμάτη» και ποτέ «μισοάδεια» πιστεύουμε πως δώσαμε λίγο χρώμα στα ατέλειωτα χειμωνιάτικα βράδια της Άνδρου.
Ραντεβού λοιπόν φίλοι μας και πάλι το Σεπτέμβρη με καλές ταινίες και κυρίως με την προσδοκία οι φίλοι της Λέσχης να γίνουν περισσότεροι.
Μαρία Λαμπριάδου.

Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Σας περιμένουμε στις προβολές των βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους του Φεστιβάλ Δράμας 2008


Η Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου, όπως κάθε χρόνο την τελευταία 4ετία, φιλοξενεί και φέτος τις βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους του Φεστιβάλ της Δράμας.
Όποιος επιθυμεί μπορεί να συνεισφέρει μεζεδάκια και ποτά για το bar της Λέσχης..., όλες οι προσφορές ευπρόσδεκτες !
Οι ταινίες θα προβληθούν 2 φορές σε 2 διήμερες προβολές
στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Χώρας:
1η προβολή :
Σάββατο 9 Μαϊου στις 20:45’ οι πρώτες 7 ταινίες,
Κυριακή 10 Μαϊου στις 20:45’ οι υπόλοιπες 6 ταινίες,
και 2η προβολή :
Τρίτη 12 Μαϊου στις 20:45’ ξανά οι 7 ταινίες που θα προβληθούν το Σάββατο 9 Μαϊου
Τετάρτη 13 Μαϊου στις 20:45’ ξανά οι 6 ταινίες που θα προβληθούν την Κυριακή 10 Μαϊου


Οι βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες του φεστιβάλ Δράμας Οι βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες του φεστιβάλ Δράμας Loykisas Evangelos οι βραβευμένες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους στο φεστιβάλ της Δράμας 2008

Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Άνδρου περπατήματα...και μια πρόσκληση




Το τελευταίο διάστημα ενδιαφέρον δείχνουν για την Άνδρο ορειβατικοί σύλλογοι της Ελλάδας, ομάδες των οποίων επισκέφτηκαν το νησί και περπάτησαν τα μονοπάτια του. Το Πάσχα έμεινε κοντά μας ο Ορειβατικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς ο ΕΟΣ Αθηνών. Περπατήσαμε μαζί τους μερικά από τα ωραιότερα μονοπάτια και είδαμε μια Άνδρο αλλιώτικη, κρυφή και απέραντα γοητευτική, η οποία θα σου δοθεί μοναχά αν περπατήσεις...
Οι φίλοι της Θεσσαλονίκης ανάρτησαν φωτογραφικό αφιέρωμα της εκδρομής στην Άνδρο, στην ιστοσελίδα τους

(Μια μικρή γεύση από πεζοπορία με τον ΕΟΣ Αθηνών μεταξύ παραλίας Άχλα και Βουρκωτής, στο γεφύρι της Βουρκωτής στο ποτάμι)


Γίνεται μια προσπάθεια το τελευταίο διάστημα, από κάποιους από εμάς, σε συνεργασία και με άλλους συλλόγους της Άνδρου να οργανωθούν πεζοπορίες σε τακτική βάση στο νησί. Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετέχει μπορεί να στείλει τα στοιχεία του στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Λέσχης και θα τον κρατούμε ενήμερο για το πρόγραμμα διαδρομών.

Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Μια εικαστική συνομιλία παιδιών της Άνδρου με το ζωγράφο Γιάννη Μόραλη


Από την Παρασκευή 8 Μαίου στις 8.00 μ.μ.μέχρι την 31η Ιουλίου 2009 το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης παρουσιάζει το «Ερωτικό» έργο του Γιάννη Μόραλη από κοινού με έργα παιδιών που συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου το καλοκαίρι του 2008, «ανιχνεύοντας» με τη σειρά τους μέσα από τη λιτή θεματολογία, τους αφαιρετικούς όγκους, τα συμπυκνωμένα επίπεδα χρώματα και τα σχηματικά γραφήματα, το εικαστικό ιδίωμα, τη γλώσσα και τη γραφή του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Ιστορικός Τέχνης και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Μ.Ε.Π.Τ., Ίρις Κρητικού (δεξιά ζωγραφική της μαθήτριας Ελένης Καπάκη)